Bandabulya’da saat 19:30’da gerçekleştirilen sergi açılışı öncesinde Yöneticilik Merkezi Başkanı Bülent Kanol, Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği Başkanı Orkun Bozkurt, proje katılımcıları Faize Erdoğan, Günay Kibritli, Sevdiye Tecimer ve BM Kalkınma Program Müdürü Tiziana Zennaro, AB Program Destek Ofisi Başkanı Alessandra Viezzer ve Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun eşi Meral Eroğlu birer konuşma yaptılar.
Konuşmaların ardından kurdele kesilip sergi açıldı. Canlı müzik ve kokteylin ardından da Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği bağışçılarına sertifika verdi.
KANOL: “FIRSAT VERİLİNCE NELERİ BAŞARABİLECEKLERİNİ GÖSTERMEK İSTEDİK”
Yöneticilik Merkezi Başkanı Bülent Kanol, konuşmasında, bu proje ile engellilere fırsat verildiği takdirde neleri başarabileceklerini göstermek istediklerini ifade etti.
Gelişmiş demokrasiye ve sağlıklı ekonomik yapıya sahip olmak isteyen toplumlarda sivil toplum örgütlerinin yerinin en az kamu ve özel sektör kadar önemli olduğunu ifade eden Kanol, bu sektöre yönelik politikalar geliştirilmesinin bir gereklilik olduğunu vurguladı.
BOZKURT: “BU PROJE BİZİ ÇOK HEYECANLANDIRDI”
Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği Başkanı Orkun Bozkurt da, bu projenin kendilerini çok heyecanlandırdığını ve üyelerinin hevesle çalışarak epey şey başardığını kaydetti.
Bozkurt projeye katkı koyanlara ve gönüllü olarak çalışan hocalara da teşekkür etti.
ERDOĞAN: “PROJE HAYATIMIZA RENK KATTI”
Proje katılımcılarından Faize Erdoğan, bu projenin engellilerin hayatına renk kattığını, sosyalleşmelerin ve toplumdaki farkındalığın artmasına katkı sağladığını kaydetti.
KKTC’de engelliler için erişim ve ulaşımın olmadığını, engellilerin tüm kamusal alanlarda engellerle karşılaştıklarını ifade eden Erdoğan, engellilerin böyle güzel bir etkinlikte buluşmalarının ve toplumdan soyutlanmadan hayatın içinde yer almalarının arzu ettikleri fakat ulaşamadıkları düşlerinden sadece bir tanesi olduğunu belirtti.
Senelerce evlerinde farklı hayat süren engellilerin bu proje ile sosyalleşmenin mutluluğunu yaşadığını, imkanlar dahilinde güzel işler başarabildiklerini ispat ettiklerini vurgulayan Erdoğan, bu projenin bundan sonraki projeler için de örnek teşkil etmesini diledi.
TECİMER: “BİRŞEYLER ÜRETEREK ÖZGÜVENİMİZİ GELİŞTİRDİK”
Proje katılımcısı Sevdiye Tecimer de, kendilerine imkan sunanlara teşekkür etti ve 8 haftalık bu proje kapsamında hem dostluklarını pekiştirdiklerini hem de birşeyler üretmenin mutluluğunu yaşadıklarını; özgüvenlerini geliştirdiklerini kaydetti.
Bu proje sayesinde bazı engelli arkadaşlarını evlerinden çıkartabildiklerini söyleyen Tecimer, çoğunun Bandabulyaya en son ne zaman geldiklerini bile hatırlamadıklarını kaydetti. Bu tarz projelerin devamını dilediklerini dile getiren Tecimer, devlet yetkililerini sadece özel günlerinde değil her zaman yanlarında görmek istediklerini belirtti.
KİBRİTLİ: “UZATILAN BİR EL KUCAK OLARAK GERİ DÖNER”
Proje katılımcısı Günay Kibritli ise, “Etrafınızda bir çok engelli arkadaş görüyorsunuz ancak biraz sonra göreceğiniz eserlerde bu engellerin hiç birine tanık olamayacaksınız” diye konuştu ve engellilere uzatılan bir elin karşıdakine kucak olarak geri geldiğini dile getirdi.
Yaptıkları eserler ile hiçbir engelin kendilerini durduramayacağını gösterdiklerini söyleyen Kibritli, kendilerine destek veren herkese teşekkür etti ve “Sevgi her engeli aşar” sözünü hatırlatarak Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği’nin eski başkanı merhum Mustafa Çelik’i andı.
ZENNARO: “TOPLUMSAL KATILIMIN HERKES İÇİN EŞİT OLABİLMESİ İÇİN…”
BM Kalkınma Program Müdürü Tiziana Zennaro da konuşmasında, bu yıl Dünya Engelliler Günü’nün ana temasının “Daha katılımcı ve daha erişilebilir bir toplum yaratmak üzere engelleri kaldırmak” oluğunu söyledi.
Zennaro, Kuzey Kıbrıs’ta engelleri kaldırmak için bu projeyi gerçekleştirenleri kutladı. Zennaro, çeşitliliğin artırılması, toplumsal katılımın herkes için eşit olabilmesi ve daha da ileriyle gidebilmesi için çalıştıklarını da belirtti.
VIEZZER: “ÇEŞİTLİ BECERİLERİ, FARKLI YETERLİLİKLERİ OLAN KİŞİLER”
AB Program Destek Ofisi Başkanı Alessandra Viezzer de, İtalyanca’da “engelliler” kelimesini kullanmadıklarını, bunun yerine “çeşitli becerileri olan, farklı yeterlilikleri olan kişiler” anlamındaki kelimeyi kullandıklarını söyledi ve bugün bu sergide engellilerin ne tür becerileri olduğunun görüldüğünü kaydetti.
Viezzer, Bandabulyanın renevasyonu sırasında herkes için eşit erişim konusuna büyük önem verildiğini söyledi ve AB finansmanıyla yapılan tüm işlerde herkesin erişiminin mümkün olmasına büyük önem verildiğini kaydetti.
MERAL EROĞLU: “İNSAN ANCAK ÜRETİMDEN KOPARSA ENGELLİ OLUR”
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun eşi Meral Eroğlu da konuşmasında, engellilerin önündeki engellerin kaldırılması halinde neleri başarabildiklerinin yaptıkları çalışmalardan görülebileceğini söyledi ve “insan ancak üretimden koparsa engelli olur” diye konuştu.
Meral Eroğlu, engelli bireyler üretken bireyler olarak toplumla bütünleşirlerse engelli olmadıklarını dile getirdi.
Cumhurbaşkanlığı’nın engellere, engellilere toplumun dikkatini çekebilmek ve farkındalık yaratabilmek için birçok sosyal sorumluluk projesinin hazırlanması ve gerçekleşmesinde yer aldığını kaydeden Meral Eroğlu, engellilerin yasal haklarına kavuşması, ekonomik ve sosyal güvence sahibi olabilmeleri, engellerinin azalmasına yönelik teknik ekipman sahibi olabilmeleri için tüm çabalara dahil olduklarını ve engellilerin yanlarında yer aldıklarını dile getirdi.