Akdeniz Üniversitesi’nde Siber Güvenlik Konferansı

5 Aralık 2012 Çarşamba  18:11

Akdeniz Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Topluluğunun düzenlediği ‘Siber Güvenlik’ konferansı Su Ürünleri Fakültesi konferans salonunda gerçekleştirildi. Konferansa konuşmacı olarak katılan Bilgi Güvenliği Danışmanı ve Bilişim Suçları Araştırmacısı Serkan Kurt, öğrencilere bilişim suçları ve onlardan korunmanın yolları ile ilgili bilgi verdi.
İstenilen cep telefonundaki kişisel bilgiye ulaşmanın mümkün olduğunu kaydeden Kurt, kişinin telefonuna SMS göndermekle bu bilgilere ulaşılabildiğini belirtti. Cep telefonundaki bilgilere ulaştıktan sonra kişiyi dinlemek, nerede olduğunu, telefonuna gelen mailleri, kullandığı banka SMS şifrelerinin öğrenilmesinin mümkün olduğunu ifade eden Kurt, artık telefon sahibi kişinin özel hayatı ile ilgili tüm bilgilere sahip olmanın ve o insanla ilgili kişisel bilgileri alıp şantaj yapılabildiğini belirtti.
ATM tuzaklarının Adli Bilişim İncelemesi konusuna da değinen Kurt, şöyle konuştu: “ATM’ler hayatımızı aynı zamanda karartabiliyor. Ülkemizde papağan olarak bilinen kredi kartı kopyalama kiti var. Bazı bankalar bu kitten kredi kartı girişi olarak kullanıyor. Fakat bu cihazı söküp değiştirebiliyorlar. Çünkü, herhangi bir vida veya arka tarafta uyarı sistemi tarzında bir giriş yok. Elektronik kontrol yok. Onu komple çıkarabiliyorsunuz. Numaratik pedin alt tarafında 4 milimlik bir ince tabaka var, buraya siz numaratik pedi tekrar yerleştirebiliyorsunuz manyetik olarak ve bu da şifrenizin çalınmasını sağlıyor”
Sahte kredi kartı yuvasını oraya yerleştirdikten sonra müşteri kartı soktuğu andan itibaren arka tarafta otomatik olarak kayıt altına alındığını belirten Kurt, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“ATM üzerinde görme engelliler için düzenlenen bir sistem var. Görme engelliler kartı sokmadan önce kulaklık takar ki orada bankada işlem yapılması ile ilgili anında paylaşma başlar. Bunu dijital veri ses aktarım noktası olarak kullanıyorlar. Arka tarafta bir kit mevcut çünkü. Bilgilerin paylaşılması için bluetooth veya wireless yöntemi ile karşıdaki korsanın aracına taşıyabiliyorlar.”
Bu sorunlardan korunmanın yolları ile ilgili de bilgi veren Kurt, şunları söyledi: “Güvenlik için şifreyi yazarken ezbere bilmeniz gerekiyor. Kağıt veya cep telefonuna not almamanız gerekiyor. Arkadaşınızla, hatta babanızla dahi paylaşmamanız gerekiyor”.
 



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/Akdeniz-Universitesi-nde-Siber-Guvenlik-Konferansi/376101