75 milyon doların üstündeki ihracatıyla son yılda en hızlı büyüyen kesme çiçek sektörü, özellikle Avrupa kıtasının bu talebine yetişmeye çalışıyor. Antalya’da yüzde 95’i seralarda yetiştirilen yüz binlerce dal kesme çiçek, her gün uçak ve TIR'larla İngiltere, Hollanda ve Almanya başta olmak üzere 16 Avrupa ülkesine gönderiliyor. Türkiye'nin kesme çiçek ihracatının önemli kısmını karşılayan Antalya’nın yanı sıra İzmir, Yalova ve Isparta’dan da ihracat gerçekleştiriliyor.
Hristiyanların 24-25 Aralık'taki Noel kutlamaları için üretilen kesme çiçek ve çelenk (taç) ihracatı, bu yıl neredeyse iki kat oranında arttı. Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere Rusya ve Ukrayna'ya bu Noel için toplam 10 milyon dolar değerinde 50 milyon dal kesme çiçek, 1 milyon dolar değerinde de 1.5 milyon çelenk ihraç ediliyor.
"AVRUPA’DAKİ YIL BAŞI KUTLAMALARINDA TÜRK ÇİÇEKLERİ KULLANILACAK"
Sektörün hareketli günler yaşadığını belirten Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamülleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, bütün sevkıyatların bir hafta için tamamlanacağını söyledi. Geçen yıla oranla Kasım ayında kesme çiçek ihracatında yüzde 100'lük artış yaşandığını kaydeden Bağdatlıoğlu, “Geçen yıl 30 milyon dal gönderirken, bu yıl 50 milyon dalı aştı. Sevkıyatlar devam ediyor. 10 milyon dolarlık bir ciro elde edildi. En faz ihracatı, İngiltere, Almanya ve Hollanda’ya yaptık. Yılbaşı, 30 Aralık var. Avrupa’daki yıl başı kutlamalarında Türk çiçekleri kullanılacak” dedi. Bağdatlıoğlu, bu tarihler içinde 50 milyon dal ihracattan 10 milyon dolarlık bir gelir beklediklerini kaydetti. Bağdatlıoğlu, geçen yıla göre Avrupa ülkelerine bu yıl yapılan ihracatta yüzde 100 artış olduğunu belirterek, “Kesme çiçekte ilk sırayı; kırmızı renkli karanfil, gerbera ve yeşilliklerden oluşturuyor. Noel ihracatı Kasım ayının ortalarında başladığını ve yıl sonuna kadar aralıksız devam edecek” dedi.
2 MİLYON ÇELENK
Kesme çiçeğin yanı sıra Avrupa’ya Noel kutlamaları için 2 milyon çelenk (taç) ihraç edildiğini hatırlatan Bağdatlıoğlu, çelenklerin süslemelerini okaliptus, dağ çileği, Amerikan sarmaşığı, ateş dikeni, fosfor, ay ışığı, kızılcık, çam kozalağı, Akseki kozalağı, süs narı gibi bitkilerle yapıldığını aktardı. Bağdatlıoğlu, çelenk ihracatından ise 1 milyon dolarlık bir ihracat geliri elde edildiğini kaydetti.
Taçlarda simgesi olan kırmızı rengin ve kozalağın önemli bir yer tuttuğunu ifade eden Bağdatlıoğlu, Hristiyanlar tarafından kutsal sayılan bu taçların Noel'de büyük ilgi gördüğünü belirtti. Bağdatlıoğlu, yaklaşık 120 TIR'la yapılan sevkıyatların büyük ölçüde tamamlandığını vurguladı.