AÜ Senato Salonu’nda gerçekleştirilen imza törenine AÜ Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, Uluslararası Antalya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cihat Göktepe ve her iki üniversitenin rektör yardımcıları katıldı.
Protokolde konuşan AÜ Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, Antalya’nın bir dünya markası olmasının yanında, bilimdeki başarılarıyla da zirveyi hedefleyen kentler arasına girdiğini söyledi. Antalya’nın üniversiteler kenti olmasını isteyen Rektör Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, “O kadar güzelliğin bir arada toplandığı kentte birden çok üniversitenin varlığını kaldıracak zengin bir kapasitenin olduğu inancındayız. Bu nedenle AÜ kendisine eşlik edecek, işbirliği yapacak, bu millete birlikte el ele vererek, bilim kervanı vasıtasıyla hizmet edeceği yeni arkadaşlar arayışında. Kendisine destek olacak, kendisinin el ele verip büyük projeleri ve büyük hizmetlere birlikte imza atacakları yeni üniversiteler bulma hususunda da biz çok şanslı olduk. Şu an AÜ’nün yanında iki üniversitemiz daha var. Birisi bugün bir araya geldiğimiz Uluslararası Antalya Üniversitesi, diğeri de Alanya’da faaliyet gösteren Hamdullah Emin Paşa Üniversitesi. Mevcut mevzuata göre biz bu iki üniversitemizle birlikte çalışmak durumundayız. Çünkü biz onların garantörüyüz, sorumluluklarımız var. Bu üniversitelerimizin gelişimi konusunda her türlü sahip olduğumuz bilgi ve deneyimi paylaşmak ve istişarede bulunarak geleceğe dönük bir ufuk yaratmak maksadıyla birlikte çalışıyoruz” diye konuştu.
Rektör Kurtcephe konuşmasına şöyle devam etti:
“AÜ’nün 30 yıllık birikimini bu yeni üniversitelerimizi daha hızlı hedefe koşturmak yolunda kullanmaya kararlıyız. Bizim sahip olduğumuz her şey bu üniversitelerin ortak çalışmak için seferber edilecektir. Bugün imzalayacağımız protokol, eğitim, araştırma, karşılıklı yardımlaşma alanında olması gereken maddeleri içeriyoruz. Uluslararası Antalya Üniversitesi ile bizimkileri birleştirip daha emin adımlarla yürümek istiyoruz. Uluslararası Antalya Üniversitesi adı üstünde hedefini uluslararasılaştırmak olarak tespit etmiştir. Dünya kenti Antalya’da böyle bir üniversitenin varlığı bu ülkeye büyük katkı sağlayacaktır. Biz arzu ediyoruz ki, kısa süre içinde hem Türkiye’de hem de dünyada adından söz ettiren bir üniversite haline gelsin. Biz de yüklenen vazifeyi yerine getirmenin bahtiyarlığını yaşayacağız. Genç dinamik, üretken ve vizyon sahibi bir yönetime sahip üniversitemiz.”
ORTAK İŞLER YAPACAĞIZ
Uluslararası Antalya Üniversitesi Prof. Dr. İsrafil Cihat Göktepe ise, Antalya’da genç ve dinamik bir üniversite olarak eğitim-öğretime bu yıl başladıklarını belirtti. AÜ ile protokol imzalamanın kendileri için önemli olduğuna vurgu yapan Rektör Prof. Dr. Göktepe, “30 yıllık geçmişi ile Türkiye’de ve dünyada söz sahibi olan AÜ ile işbirliği yapmayı önemsiyoruz. Bu şehrin eğitimde de kaliteli bir şekilde ilerlemesi için, Antalya’yı da eğitimin merkezi yapmak için birlikte çalışacağız. Bu hepimiz için faydalı olacaktır. Üretken, genç dinamik kadromuzla şehrimizde, bölgemizde ve dünyada ortak işler yapmak için çalışacağız” şeklinde konuştu.
HER KONUDA İŞBİRLİĞİ
'İşbirliğinin özelikleri nelerdir?' sorusuna Rektör Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, “Eğitim ve öğretimde karşılıklı öğretim üyesi transferi, yani hocamızın üniversitesinde öğretim elemanına ihtiyaç varsa, ya da bizim ihtiyacımız varsa karşılıklı dersler verecekler. Bir laboratuvar ihtiyacı varsa, kurumun laboratuvarlarını, atölyelerini, işliklerini kullanabilecek.Yine ortak projeler geliştirilecek. AÜ ile Uluslararası Antalya Üniversitesi ortak projeler sunacaklar. TÜBİTAK’a, Sanayi Bakanlığı’na, AB projelerine beraber başvurular yapılabilecek. Yine sportif alanda beraber hareket edilebilecek. Birlikte takım kurulabilecek, bizim tesislerimizden onlar, onların tesislerinden bizler yararlanabileceğiz. Yapılabilecek her alanda işbirliği yapacağız, bir vücut olacağız” diye cevap verdi.
GÜNEY AMERİKA’DAN ÖĞRENCİ
'İleride bir tıp fakültesi açılır mı?' şeklindeki soruya ise Rektör Prof. Dr. Göktepe, “Stratejimizi kısa uzun ve orta vadeli olarak şekillendirdik. Bunu ancak orta vadede alabileceğiz. Sağlık sektörünün inşallah ajandamıza aldık. Antalya’daki turizm sektörünün farkındayız. Şartlar kriterler mevcut. Şu anda Türk üniversitelerinde yabancı öğrenci sayısı yüzde 30, dünyanın 48 yabancı ülkesinden öğrenciler Antalya’ya geldi. Endonezya’dan, Almanya’ya kadar,Bu öğrenciler yurtlarda 4 kişilik odaları 2 Türk iki yabancı şeklinde paylaşıyorlar. Bu birbirlerini tanımaları açısından da çok önemli. Ayrıca gelecek yılki hedefimiz Güney Amerika ülkelerinden de öğrenci almak, olacak” diye cevapladı.
Konuşmaların ardından iki rektör işbirliği protokolünü imzaladı.