Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezinde yapılan törene AÜ Başhekimi Mustafa Ünal, AÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Ömer Geçici, AÜ Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ayhan Dinçkan ve hastane ekibi katıldı.
AÜ Prof. Dr.Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin 14 Kasım 1978'deki kuruluşundan bu yana yapılan 3 bininci böbrek naklinin Kıbrıs’tan gelen Aykut Türkoğulları’na ve 2000 yılından bu yana toplam nakillerde 3 bininci böbrek nakilinin Semra Şen’e yapıldığı bildirildi.
1978’den bu yana yapılan nakillerde merkezde var olan bütün hastane ekibinin yanı sıra hasta ve hasta yakınlarının da katkıları olduğunu söyleyen AÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Ömer Geçici, merkezde her türlü naklin yapılabildiğini bildirdi. Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nin özellikle böbrek naklinde öne çıktığını, bunun yanında karaciğer ve pankreas, kalp nakli gibi nakillerin hemen hepsinin çok başarılı şekilde yapıldığını kaydeden Prof.Dr. Geçici, üst düzeyde bir başarı sergilendiğini ifade etti.
BUNDAN SONRAKİ ADIM SAĞLIK TURİZMİ
Organ nakli merkezinin birçok konuda önemli olduğunu vurgulayan Prof.Dr.Geçici, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bundan sonraki atacağımız önemli bir adım da sağlık turizmi olacak. Sağlık turizminde de yine organ nakli merkezimiz önemli olacak. Şu an merkezimizde tedavi gören hastalar dünyanın birçok yerinden geliyor. Ülkemizin her şehrinden hastamız var. 3 bininci hastamız da Kıbrıslı bir hastamız. Bu da başarımız açısından çok önemli”
Organ Nakli Merkezinde, eğitim, araştırma ve uygulama platformunda hizmet gösterildiğini kaydeden AÜ Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç.Dr. Ayhan Dinçkan ise merkezin hem de bir eğitim yeri olduğunu ifade etti. Şu an hem devlet kurumlarına hem de üniversitelerde organ nakli konusunda uzman yetiştirdiklerini belirten Doç.Dr.Dinçkan, sözlerine şöyle devam etti: “Şu an aramızda ülkemiz dışında Azerbaycan’dan gelmiş hekim arkadaşlar da eğitim almakta. Araştırma ile ilgili her çeşit deneysel ve klinik anlamda çalışma yapılmakta. Verileri incelerken baktık ki kuruluşumuzu 1978 kabul edersek, o günden bugüne yapılmış 3 bininci böbrek naklini geçen hafta yaptığımızı fark ettik. Geçen hafta ayın 19’unda Aykut Türkoğlu'na yapmış bulunduk.Bu yıl sonu rakamsal verilerini 3 bin rakamları ile birleştirmeyi düşündük.”
2000 YILINI MİLAT KABUL ETTİK
Organ nakli uygulamalarını 2000 yılına kadar ve 2000 yılı sonrası olarak ikiye ayırdıklarını kaydeden Doç.Dr. Dinçkan, şöyle konuştu: "2000 yılına kadar böbrek nakli sayısı 331, bunların yüzde 20’sini kadavradan yapmışız. 2000 yılında AÜ Organ Nakli Merkezi yeni bir atılımla yeni bir misyona girdi. 2000 yılından önce yapılan böbrek nakilleri yılda 15 nakile tekabül ederken, 2000 yılından sonra bu rakam yıllık ortalama 205 böbrek nakline çıktı. Böbrek naklinin yanında kalp, karaciğer, pankreas ve son yıllarda kompozit doku nakilleri ile ülkemizde ve dünyada ön plana çıktı. Biz 2000 yılını Milat kabul ettik. Geçen yıl 255 böbrek nakli yaptık. Bir önceki yıl 204 böbrek nakli yapmıştık. Bu yıl sadece 204 canlıdan böbrek nakli yaptık, üzerine yüzde 20 yani 51 hasta ile kadavradan böbrek nakli ile geçen yılki sayımızı geçmiş olduk. 14 tane karaciğer nakli gerçekleştirdik. Bunların hepsi kadavra vericili karaciğer nakilleri idi. 7 kalp nakli gerçekleştirdik. İki tanesi yüz olmak üzere 3 tane de komposit doku nakli gerçekleştirdik. Bunlar ülkemizdeki ilk organ nakilleri idi. Bu rakamlara baktığınızda dünya çapında bir rakamlar olduğunu görebiliyorsunuz.”
ORGAN NAKİLLERİNDE YÜZDE 100 BAŞARI
Rakam dışında kaliteye önem verdiklerini belirten Doç.Dr. Dinçkan, şunları söyledi: “Geçen yıl yüzde 100 başarı oranından söz etmiştik. Bu yıl yine canlı vericili böbrek nakillerinde nakil yaptığımız bütün hastaların organları çalışır vaziyette ve bütün hastalarımız hayatta. Karaciğer nakli yaptığımız hastalarımızın tamamı sağ ve salim evlerinde hayatlarını sürdürmektedir. Kalp nakilleri 7’si de sağlıklı, taburcu edildi. İki tane yüz nakli olan kardeşimizin şu an sağlık durumları gayet iyi.”
Canlı vericiden yapılan böbrek nakillerinin bu yıl yüzde 90’ının laparoskopi denilen kapalı yöntemle gerçekleştirildiğini ifade eden Doç. Dr. Dinçkan, aynı zamanda çocuk nakillerine de önem verdiklerini bildirdi. Merkez olarak böbrek nakillerinin yüzde 8.7 oranının çocuk hastalarının oluşturduğunu söyleyen Doç.Dr. Dinçkan, tüm başarıları ekip olarak yakaladıklarını belirtti.
34 YIL İÇERİSİNDE BİR ARPA BOYU İLERLEMEDİK
Toplumsal bir eleştiride bulunan Doç. Dr. Dinçkan, 2000 yılı ve sonrasında kadavradan yapılan böbrek nakilleri oranını açıkladı. Doç. Dr. Dinçkan konuşmalarını şöyle sürdürdü: “2000 yılına kadar kadavra oranımız yüzde 20, 2000 yılından günümüze böbrek naklinde kadavra oranı yüzde 21, geçen yıl yine oran yüzde 20 oldu. Yani 34 yıl içerisinde kadavradan bağış konusunda bir arpa boyu yol ilerleyemediğimizin bir göstergesi.”
2013 yılı ile ilgili hedeflere de değinen Doç.Dr. Dinçkan, kalite ve mevcut rakamlarla birlikte yeni çalışmaların ekleneceğini bildirdi. Şu an planda birkaç çalışma olduğunu kaydeden Doç. Dr. Dinçkan, “Eğer başarabilirsek, çeşitli organ nakilleri yapmayı düşünüyoruz. Ekibimizi genişletmeyi düşünüyoruz, bazı arkadaşlarımızı tekrar yanımıza alacağız” dedi.
1978 yılından bu yana yapılan böbrek nakillerinde 3 bininci olan 45 yaşındaki Aykut Türkoğulları, eşi Meryem Türkoğulları’nın iş arkadaşı 37 yaşındaki Murat Çağlar’ın bağışladığı böbrekle sağlığına kavuştuğunu bildirdi. Genetik böbrek hastalığı olduğunu ve ailesinin bir çok ferdinde bu sorunun olduğunu belirten Aykut Türkoğulları, iki yıldır böbrek hastası olduğunu ve hiç diyalize girmediğini bildirdi.
Konuşmaların ardından 3 bininci böbrek nakli olan Aykut Türkoğulları ve doktorlar birlikte pasta kesti.