Yeni anayasaya çalışmalarının tıkanmaması için bir çalışma içerisine giren TBMM Başkanı Cemil Çiçek parti liderleri ile yapmış olduğu görüşmeleri yeni yılın ilk günlerinde de sürdürmeye devam edecek. 2012’nin son günlerinde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüşen Çiçek, yılbaşı tatilinin hemen ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile yeni anayasa konusunda bir araya gelecek. Meclis Başkanı Çiçek son olarak hafta içi BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’la görüşecek. KILIÇDAROĞLU: “UMUTLUYUM” CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Meclis Başkanı Cemil Çiçek’le yapacağı görüşme öncesi serinkanlı mesajlar verdi. GÜL: YENİ ANAYASA PARLAMENTOYA DÜŞEN TARİHİ BİR SORUMLULUK
TBMM Başkanı Çiçek, ''Sivil siyaset kendi anayasasını yapamıyorsa, başka arayışlardan fazla şikayet etmeye gerek yok. Çünkü biz bugüne kadar parlamento çatısı altında, halkın seçtikleriyle birlikte anayasa yapma şansını ne 1961'de ne 12 Eylül'de bulduk. “ dedi.
Çiçek’in desteğine ilk olumlu karşılık MHP lideri Devlet Bahçeli’den geldi. Bahçeli, “Bu çabayı heba etmek Türkiye için yazık olur. Önemli de mesafe alındı. Zannediyorum 40'a yakın madde üzerinde mutabakat sağlandığı ifade edilmektedir. Bunu herhangi bir şekilde yarıda bırakmak ve sivil bir anayasanın parlamento sistemi içinde hazırlanmasını başka türlü bir amaç için tıkamak doğru olmaz'' diye konuştu.
Bugün gazetecilerin sorularını yanıtlayan CHP genel başkanı, “Yeni anayasa hakkında hiçbir zaman umutsuz olmadım. Bizi yaşatan, geleceğe bağlayan da umuttur. Toplumun hiçbir kesimi, insanlarımız kendilerini umutsuz hissetmesinler. En umutsuz olduğumuz dönemlerde bile biz bu ülkenin bağımsızlığı için çaba harcamışız ve bağımsız cumhuriyeti kurmuşuz. Daha çağdaş, daha uygar, daha özgürlükçü, daha demokrat bir anayasa yapmalıyız” dedi.
Bugüne kadar gerçekleştirilen reformların Türkiye’nin yalnız bugünlerini değil, geleceğini de şekillendireceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e göre, bu sürecin temel ayaklarından biri de yeni anayasanın hazırlanması olacak.
Yeni anayasa sürecinde tüm tarafları uyaran Cumhurbaşkanı Gül, “Anayasa çalışmalarında ortak akılla hareket edilmesinin ve bu çalışmaların milletin beklentisi doğrultusunda hızla sonuçlandırılmasının, siyasi partilere ve parlamentoya düşen tarihi bir sorumluluk olduğunu hatırlatmakta fayda görüyorum” dedi.