Yeni anayasa çalışmaları kapsamında parti liderleri ziyaretlerine devam edem TBMM Başkanı Cemil Çiçek ilk olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştü. Çiçek-Kılıçdaroğlu görüşmesi, yaklaşık 45 dakika sürdü. Görüşmeye, CHP Grup Başkanvekilleri Emine Ülker Tarhan ve Akif Hamzaçebi de katıldı. Görüşme sonrası kısa bir açıklama yapan Kemal Kılıçdaroğlu :"Meclis Başkanı Çiçek, Anayasa Uzlaşma Komisyonu hakkında geniş bir bilgi verdi. Yapılan çalışmaları ve süreci anlattı. Makul bir süre içinde Türkiye'nin demokratik ve özgürlükçü bir anayasaya kavuşabileceğini ifade etti. Bunları duymaktan memnun olduğumuzu ifade ettik. Anayasa Uzlaşma Komisyonu gerçekten çalışıyor. Bir şeyler üretmeye çalışıyor. Türkiye'nin çağdaş ve uygarlık düzeyini yakalayabilmesi, hukukun üstünlüğünün bu ülkede egemen olması için Anayasa'nın değişmesi lazım. Daha demokratik ve özgürlükçü bir anayasaya hepimizin ihtiyacı var. Bu bağlamda bir açıklama yaptı" dedi. ÇİÇEK, DEMİRTAŞ İLE BİR ARAYA GELDİ TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yeni anayasa için çıktığı liderler turuna BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ile devam etti.
Demirtaş'ın TBMM'deki makamında gerçekleşen görüşme, saat 11.30'da başladı.
Selahattin Demirtaş, Çiçek'i makam odasının girişinde karşıladı.
Görüşmede, Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak da yer aldı.
'ÇALIŞMALARI DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ'
BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, "Anayasa Uzlaşma Komisyonu zaman baskısı altında çalışmamalıdır. Anayasa çalışmalarını desteklemeye devam edeceğiz" diye konuştu.
'SORUNLARIN ÖNEMLİ BİR KISMI ANAYASA'DAN KAYNAKLANIYOR'
Yeni anayasa turunda liderlerle görüşen Meclis Başkanı Cemil Çiçek, açıklamalarda bulundu.
Meclis Başkanı Çiçek, TBMM'de grubu bulunan dört siyasi parti liderinin Anayasa çalışmalarının sonlandırılması yönünde bir tavırları olmadığını belirterek, ''Bu işin bir an evvel yoğun bir çabayla sürdürülmesi noktasında genel bir yaklaşım var'' dedi.
''Başarıya giden yolda en önemli konu anayasal sorunu halletmektir'' diyen Çiçek şunları söyledi:
''Başarıya giden yolda çözülmesi gereken en önemli sorunların başında anayasa sorunu geliyor. Türkiye'nin sorunlarının önemli bir kısmı anayasadan kaynaklanıyor. Türkiye anayasa sorununu çözmelidir. Dört siyasi parti tarihi bir sorumluluk taşıyor. Anayasa sorunu olduğunu herkes kabul ediyor. Anayasa sorununu çözecek olan siyasi partiler ve TBMM'dir. Anayasa sorununu bir 30 yıl daha sürdürme imkanı yok. Bu dönem yeni anayasayı yapmak mecburiyetindeyiz. Yeni anayasa konusu dış dünyada da ilgiyle izleniyor. Sorunun çözümü siyaset kurumuna itibar kazandırır. Yeni anayasa yapmak bizim için yükümlülüktür. Anayasayı uzlaşarak yapacağız. Anayasayı yazmak ile yapmak arasında önemli farklar var.
'71 MADDE MÜZAKERE EDİLDİ'
Meclis Başkanı Çiçek, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun şu ana kadar 71 maddeyi müzakere ettiğini ve 23 maddede genel mutabakata varıldığını ifade etti.
Çiçek, ''Türkiye'nin her tarafında toplantılar yaptık, görüşleri topladık. Bu sürede önemli bir külliyat oluştu. Komisyona gönderilen görüşler toplam 18 bin 350 sayfa. Komisyon, bazı görüş bildirenleri yüz yüze dinledi. Yaptığımız görüşmelerde halkın ne istediğini öğrenmeye çalıştık. Komisyon şu ana kadar 71 maddeyi müzakere etti. 23 maddede genel mutabakat var. Yasama ve yürütme organı ile ilgili kısım üzerinde çalışılıyor'' diye konuştu.
'ÇALAKALEM BİR ANAYASA YAPAMAYIZ'
''Ucu açık, nihayetsiz bir müzakere tarzı kamuoyunda iyi karşılanmaz. Ama çalakalem bir anayasa da yapamayız'' diyen Çiçek, ''Anayasa'nın dengelerini yeniden kurmak, devlet erklerini yeni baştan ele almak gerekir. Ucu açık, nihayetsiz bir müzakere tarzı kamuoyunda iyi karşılanmaz. Ama çalakalem bir anayasa da yapamayız. Bunları buluşturmalıyız. Makul bir süre içerisinde bunu sonlandırmamız gerekiyor'' şeklinde konuştu.