Müslümanların 'kutlu doğumun habercisi' olarak tanımladığı ve 'Mevlid-i Nebi' olarak da anılan Mevlid Kandili tüm dünyadaki Müslümanlar tarafından dualarla kutluyor. Mevlid Kandili nedeniyle bir mesaj yayınlayan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, "23 Şubat Çarşamba'yı Perşembe'ye bağlayan gece tüm insanlığı onurlandırmak üzere dünyamızı teşrif eden Sevgili Peygamberimizin (sas) mevlid-i şeriflerinin 1442. yıldönümünü idrak edeceğiz" dedi. Görmez, Mevlid-i Nebi'nin, Türkiye'nin, bütün İslam alemi ve topyekün insanlığın huzuruna vesile olmasını Cenab-ı Hak'tan niyaz ettiğini söyledi. Hz. Muhammed'in insanlığa getirdiği varlık anlayışında insanın, yaratılmışların en saygını (eşref-i mahlukat) ve varlığın özü olduğunu söyleyen Görmez, insanın fıtrat ve yaratılış itibariyle onurlu bir varlık olmasının, İslam'ın varlık, bilgi ve değer anlayışını şekillendiren en temel unsurlardan biri olduğunu dile getirdi. Görmez, mesajında ayrıca şunları kaydetti: "Hiç kuşkusuz kutlu doğumunu idrak edeceğimiz Efendimizin (sas) örnekliği ve rehberliği, insanlığın bugün içine düştüğü her türlü badireyi atlatması, zedelenen insanlık onurunun tekrar yücelmesi ve özlenen aydınlığa kavuşması yolunda yegane melcedir. Bu duygu ve düşüncelerle aziz milletimizin, yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın, gönül coğrafyamızdaki kardeşlerimizin ve tüm İslam aleminin Mevlid-i Şeriflerini tebrik ediyor; Mevlid-i Nebi'nin, özellikle Suriye'de, Irak'ta, Myanmar'da, Arakan'da, Afrika'da, Somali'de, Mali'de, Filistin'de ve dünyanın muhtelif yerlerinde çiğnenen ve zedelenen insanlık onurunun yeniden yücelmesine ve korunmasına vesile olmasını Yüce Rabbimden niyaz ediyorum." Mevlid Kandili’nde yapılması gerekenler:
1. Kur’ânı Kerim okunmalı, okuyanlar dinlenmeli,
2. Peygamber Efendimize (s.a.s) salât-ü selâmlar getirilmeli, Onun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.
3. Kaza, nafile namazlar kılınmalı; varsa o
4. Tefekkürde bulunulmalı; Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, ALLAHın benden istekleri nelerdir gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.
5. Geçmişin muhasebe ve murakabesi yapılmalı; ve şimdinin ve geleceğin plân ve
6. Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli; idrak edilen
7. Bol bol zikir, evrad ü ezkarda bulunulmalı.
8. Müminlerle helalleşilmeli; onlarla irtibatımız cihetinden rızaları alınmalı.
9. Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.
10. Kişi kendine ve diğer Mümin kardeşlerine hattâ isim zikrederek dualar etmeli.
11. Üzerimizde
12. Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet,
13. O
14.
15. Kandil
16. Sahabe, ulema ve evliya türbeleri ziyaret edilmeli; hoşnutlukları alınmalı; ve manevî iklimlerinde vesilelikleriyle Hakka niyazda bulunulmalı.
17. Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli; iman kardeşliğine ait sadakati yerine getirilmeli.
18. Hayattaki manevî büyüklerimizin, üstadlarımızın, anne ve babamızın, dostlarımızın ve diğer yakınlarımızın kandilleri bizzat giderek veya telefon, faks yahut email çekerek tebrik edilmeli; duaları istenmeli.
19. Bu kandil gecelerinin gündüzlerinde mümkün olduğunca oruç tutulmalı.