Cumhurbaşkanlığı’nda Durum Değerlendirmesi

31 Ocak 2013 Perşembe  21:06

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Cumhuriyet Meclisi’nde temsil edilen siyasi parti temsilcileriyle gerçekleştirdikleri toplantıda durum değerlendirmesi yaptıklarını, strateji belirlenmesi konusunu ele aldıklarını kaydetti ve toplantının olumlu geçtiğini söyledi.
Cumhurbaşkanlığı’nda saat 19.00 sıralarında başlayan ve 21.00 sıralarında tamamlanan yemeğe Başbakan İrsen Küçük, Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün, Ulusal Birlik Partisi’ni (UBP) temsilen Genel Sekreter Fuat Namsoy, Demokrat Parti’yi (DP) temsilen Genel Başkan Serdar Denktaş, Genel Sekreter Bengü Şonya, Atay Ahmet Raşit ve Derviş Refiker, Toplumcu Demokrasi Partisi’ni (TDP) temsilen Genel Başkan Mehmet Çakıcı, Genel Sekreter Cemal Özyiğit, Sami Dayıoğlu ve Mustafa Emiroğluları ile Cumhuriyetçi Türk Partisi’ni (CTP) temsilen Genel Sekreter Asım Akansoy, Özdil Nami ve Erkut Şahali katıldı.
Yemekte Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’na Müsteşarı Hasan Güngör, Özel Temsilcisi Osman Ertuğ ile Müzakere Heyeti üyeleri Serden Hoca ile Güneş Onar eşlik etti.
 
EROĞLU
 
Eroğlu, Başbakan İrsen Küçük ile Cumhuriyet Meclisi’nde temsil edilen siyasi partilerin yetkililerine Kıbrıs konusunda bilgi vermek amacıyla düzenlediği yemek sonrasında basına açıklama yaptı.
17 Şubat’ta Güney Kıbrıs’ta gerçekleştirilecek olan Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki adayların ortaya koydukları Kıbrıs politikaları ve ortak politikalarının detaylarıyla ellerinde bulunduğunu kaydeden Eroğlu, bu akşam bunları ele aldıklarını ve tartıştıklarını kaydetti.
Başlaması muhtemel müzakerelere nasıl bir stratejiyle devam edeceklerini, ne gibi adımlar atacaklarını toplantıda görüştüklerini ifade eden Eroğlu, 10-15 gün sonra yeniden bir araya gelerek bir değerlendirme daha yapma kararı aldıklarını belirtti.
“BAZI KOMİTELERDE YOL KATEDİLDİ”
Müzakerelere ara verilmesi nedeniyle bir süredir meclisteki siyasi parti temsilcileriyle görüşme gerçekleştirmediklerini hatırlatan Eroğlu, bu sürede güven artırıcı önlemler nedeniyle komite toplantılarına yoğunluk verildiğini belirtti. Bazı komitelerin çok iyi çalışma yaptığını ve yol kat edildiğini belirten Eroğlu, bazı komitelerin ise Rumlar’ın katılmaması nedeniyle toplanamadığını kaydetti.
Rum lider Hristofyas’ın politikasını ve tavrını öğrendiklerini ancak şimdi karşılarına yeni bir lider çıkacağını kaydeden Eroğlu, bunu değerlendirdiklerini belirtti ve müzakereler başladıktan sonra bu gibi toplantıları daha sık yapma görüşünde olduklarını vurguladı.
 
KÜÇÜK
 
Yemeğin tamamlanmasının ardından basına açıklama yapan Başbakan İrsen Küçük ise, Güney Kıbrıs’ta yapılacak Başkanlık seçimleri dolayısıyla bir süre ertelenen Kıbrıs görüşmelerinin, seçim sonrası devamı için zemin çalışmalarının başladığını ifade ederek, bu kapsamda Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun hükümet ve Meclis’te temsil edilen siyasi partileri yeniden başlayacak süreç hakkında bilgilendirdiğini kaydetti.
Küçük, görüşmede, Güney’deki başkanlık seçimlerine katılan adayların verdiği demeçlerin değerlendirildiğini, Eroğlu’nun bu konuda partileri bilgilendirdiğini ifade ederek, Cumhurbaşkanı Eroğlu ile varılan mutabakat çerçevesinde siyasi partilerin toplantıda yapılan değerlendirmeleri kendi partileri içerisinde tartışıp yeniden bir araya geleceğini anlattı.
BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Temsilcisi Alexander Downer’in adaya gelip temaslarda bulunduğunu ve 1 yıldır ertelenen Kıbrıs görüşmelerinin yeniden başlaması için zemin çalışmaları yaptığını dile getiren Küçük, bu çerçevede bu akşam yapılan toplantıyı “faydalı” olarak niteledi ve siyasi partilerin kendi görüşlerini ve değerlendirmelerini yaptığını söyledi.
ÇAKICI
 
TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı ise, görüşmenin güzel geçtiğini ve Kıbrıs konusunda iyi bir değerlendirme yaptıklarını ifade ederek, Kıbrıs’ta çözümden kimsenin kaçamayacağı bir sürece girildiğine inanç belirtti.
Çakıcı, Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun yeni süreçte aktif ve atak bir politika izlemesi gerektiğini söyleyerek, Güney’de Başkan adaylarının, özellikle de Nikos Anastasiades’in Kıbrıs konusuyla ilgili iç siyasette verdiği demeçleri Kıbrıs Türk halkının ciddiye almamasını istedi. Çakıcı, seçim sonrası seçilen kim olursa olsun ilk görüşmede yapılması gerekenin, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun Rum tarafı ile BM önünde vardığı tüm anlaşmaların teyit edilmesi olduğunu kaydetti.
Bunun içinde iki oluşturucu devlet, tek egemenlik, tek vatandaşlık, çapraz oy gibi anlaşmaların bulunduğunu, Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun bazı başlıklarda sağladığı anlaşmaların yer aldığını, mülkiyet konusunda yapılacak birkaç görüşmenin ardından da anlaşmaya gidilebileceğini savunan Çakıcı, Güney’de ekonominin çok kötü durumda olduğunu, bulunan petrolün çıkarılmasının da bu çerçevede kaçınılmaz fırsat görüldüğünü kaydetti.
 Çakıcı, petrol konusunda da çıkış yolunun Türkiye olduğunu işaret ederek, Rum tarafının petrolün Avrupa’ya taşınması için Türkiye’ye yanaşmaktan başka şansı olmadığını, Avrupa’nın da Rusya’ya bağımlılıktan kurtulmak istediğini ifade etti ve “Hiç kurtuluş yok, Kıbrıs’ta çözüme gidilecek, buna adam gibi hazır olmalıyız, başka yol yok” dedi.
 
TDP’nin görüş ve beklentilerini Cumhurbaşkanı Eroğlu’na ilettiklerini ifade eden Çakıcı, sürecin geriye götürülmemesini istedi.
 
AKANSOY
CTP Genel Sekreteri Asım Akansoy ise, toplantı sonrasındaki açıklamasında, Kıbrıs konusuyla ilgili son gelişmeleri, özellikle Güney Kıbrıs’ta yapılacak seçim sonrasında ortaya çıkacak tablo çerçevesinde ne tür senaryolar üzerinde durulabileceği ve Kıbrıs Türk tarafının nasıl bir tutum sergileyeceği ile ilgili değerlendirme yaptıklarını kaydetti.
 
CTP’nin sürecin daha ileriye götürülmesi konusunda net bir tavır ortaya koyduğunu belirten Akansoy, yapıcı öneriler sunabilmenin ve BM ile yakın istişareler kurulmasının kendileri için önemli olduğunu dile getirdi.
 
CTP’nin görüşlerini ortaya koyduklarını kaydeden Akansoy, seçim sonucunun Kıbrıs konusuna bir dinamizm katacağını, gelişmelerin Kıbrıs sorununun çözülmesi için belli bir zemine ulaşmış durumda olduğunu ve bu zemini olumlu noktaya çekip süreci iyi yönetmek ve aktif olmak gerektiğini söyledi.
 
RAŞİT
DP Dış İlişkiler Sorumlusu Atay Ahmet Raşit ise, toplantı sonrasında basına yaptığı açıklamada DP Genel Başkanı Serdar Denktaş’ın rahatsızlığı nedeniyle toplantıda erken ayrıldığını belirtti.
Toplantının oldukça verimli ve faydalı geçtiğini kaydeden Raşit, Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun Güney’deki seçimlerle ilgili yapılan değerlendirmeleri kendileriyle paylaştığını kaydetti.
Rum adaylardan en güçlü olduğunu düşündükleri Anastasiades’in açıkladığı manifestosunu değerlendirdiklerini söyleyen Raşit, DP’nin müzakere sürecindeki önceliklerini de sıraladı ve toplantıda bunları ifade ettiklerini belirtti
 



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/Cumhurbaskanligi-nda-Durum-Degerlendirmesi/378317