Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) Meclisi’nden yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi:
Ülkemizde ekonomik ve sosyal sorunlar ciddi boyutlara ulaşmışken, iktidardaki Ulusal Birlik Partisi kurultayı ile ilgili olarak yaşanan gelişmeler, bu sorunları derinleştiren ve gelecekte de olsa çözümlenebilecekleri umudunu körelten bir etki yaratmaktadır. Kurultay nedeni ile kamu kurum ve kuruluşlarına yapılan istihdamlar, devlet bütçesini, kamu hizmetlerinin etkinliğini, özel sektörün verimliliğini ve toplum ahlakını uzun yıllar devam edecek şekilde olumsuz yönde etkilemektedir.
Devletin itibarı zedeleniyor
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin en önemli sorunlarından birinin kamu maliyesinin gereğinden fazla yükümlülük altına sokulması olduğu yıllardan beri ifade edilmektedir. Devlet bütçesinin % 85 oranında maaş ve maaş nitelikli harcamalar için kullanılması, devleti diğer bütün sorunlar karşısında çaresiz bırakmakta ve itibarını ciddi şekilde zedelemektedir. Yeni istihdamlar devletimizin bu zayıflığını alabildiğine artıracaktır.
Devletimizin zayıflıklarına karşı mücadele ederken, üzerinde durduğumuz temel kavramlar, bu aşamadan sonra savunulamaz duruma gelecektir. Kamu görevine yüzlerce insan istihdam edilirken, Lefkoşa Türk Belediyesi’ndeki fazla istihdamlara karşı çıkmak nasıl mümkün olacaktır? Kamuya yüzlerce kişi alınırken, geriye kalanların istihdam taleplerine nasıl yanıt verilecek; ekmeğini taştan çıkarmak zorunda kalan insanlarımızın yüzüne nasıl bakılacaktır? Devletin parası boş yere harcanırken, okullardaki eksikliklerin, delik-deşik yolların izahı nasıl yapılacaktır? Devletin kaynakları kurultayda oy vereceklere maaş olarak aktarılırken, korunamayan yaşlı, özürlü, çocuk ve yoksulların durumu vicdanlarımızı sızlatmaya devam etmeyecek mi?
İstihdamlar ekonomik yapıya zarar veriyor
Kurultaya yönelik yapılan istihdamlar yalnız etik nedenlerle değil, pratik nedenlerle de ekonomik yapımıza zarar vermektedir. Özel sektörün güçlendirilmesine yönelik programa atılan imzanın henüz mürekkebi bile kurumadan hükümet edenlerin özel sektör işletmelerine karşı işgücü alanında haksız rekabet yaratması, hiçbir ekonomik akılla bağdaşmamaktadır. Zorlukla yetişen personeline vereceği her kuruş için canla başla uğraşan binlerce küçük işletme, halkın vergilerini keyfi dağıtan bir yönetimle istihdam alanında rekabet edebilecek durumda değildir. Hükümet siyasi istihdamlarla özel sektörün istihdam yaratma ve üretime katılma kapasitesine de darbe vurmaktadır.
İstihdamlar siyasi hayatımız olumsuz etkiliyor
Ülkemizi ve halkımızı uzun yıllar etkileyecek olan diğer bir unsur ise, ahlaki olmayan istihdamların, bizzat ve doğrudan siyasi hayatımızda yapacağı olumsuz etkidir. UBP Kurultayı’nın, siyasi ve ekonomik tartışmalar yerine, adayların UBP delegelerine veya yakınlarına sağladıkları kişisel çıkarlarla kazanılmak istenmesi, siyaseti, ülke yönetimine katkı yapmanın yolu olmaktan çıkararak, kişisel çıkar sağlamanın aracına indirgemektedir. Ne yazık ki, istihdamları bizzat yapanlar gibi, diğer önemli siyasi kadrolar da bu istihdamları ‘ekmek parası’ olarak nitelendirmekte ve suça ortak olmaktadırlar. Bu aşamadan sonra, dürüst ve hayatını emeği ile kazanmak isteyen kişilerin siyasi hayata katılması geçmişe göre biraz daha zor olacaktır.
Bugün yaşananlar “demokrasi” diye nitelenemez
Siyasi partiler demokrasinin vazgeçilmez kurumlarıdır ve çok partili demokratik hayatımızı titizlikle korumamız gerekmektedir. Ne var ki, bugün yaşananları ‘demokrasi’ diye nitelemek ve Kıbrıs Türk halkının bu sürece katılarak demokratik hayata katkı koymasını istemek mümkün değildir. Siyasi hayatımızın bugünkü etkin kadroları, siyasi konumları ve kişisel gelecekleri kadar toplumsal geleceğimizi de düşünerek, kamu kaynaklarını siyasi amaçlar için kullanmaktan hemen ve kesin olarak vazgeçmelidirler.