Toplantıya Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Ali Çetin Amcaoğlu, Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun’un yanısıra her iki bakanlığın bürokratları da katıldı.
AMCAOĞLU: “ÜRETİLEN ÜRÜNÜN DEĞERLENDİRİLMESİ SON DERECE ÖNEMLİ”
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Ali Çetin Amcaoğlu toplantıda yaptığı konuşmada projelerin finansmanının sağlanmasında destek veren Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği yardım heyetine ve Türkiye Hükümetine teşekkür etti. Projelerin konusuna göre Bakanlıkların bünyesinde devam edeceğini söyleyen Amcaoğlu, bu yıl ki programların çok daha büyük rağbet göreceğine inandığını söyledi.
Bakan Amcaoğlu, bakanlığı bünyesinde geçtiğimiz yıl 18 üreticiye sağlanan olanaklarla ortaya çıkan olumlu sonuçları görerek daha çok sayıda üretici kesimin bu projelerden yararlanabileceğine inandığını söyledi.
Amcaoğlu şöyle devam etti:
“Üretilen ürünün değerlendirilmesi son derece önemli. İhracatta ülkemizin koşulları nedeniyle yaşanan zorluklar ve bu zorlukların aşılmasına yönelik yapmamız gereken iş varken elbetteki bu projelerin değerlendirilmesi ve elde edilen ürünün istenilen noktaya getirilmesi gerekmektedir.Tarımsal ürünlerin özellikle işlenmesine yönelik faaliyetlerde bu program oldukça ciddi bir katkıdır.”
ATUN: “İHRACATA YÖNELİK İMALAT YAPACAKLAR ÖNCELİKLİ”
Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun da konuşmasında bu yılki hibe programında bir takım öncelikler saptadıklarını söyleyerek mevcut öncelikleri de revize ettiklerini belirtti. İhracat potansiyelini ortaya çıkarmak adına ihracata yönelik imalat yapacak olan işletmelerin program içerinde önceliğe sahip olacağını söyleyen Atun, yerli üretim olan ürünlerin mamüle dönüştürülmesinin önemli bir katma değer ortaya çıkaracağını belirtti.
“Bu dönem bu ürünlerin işletilmesi,markalaştırılması ve ihracatına yönelik olan işletmelerde sanayi kapsamında verilecek hibelerde bir önceliği olacaktır” diyen Atun, bunun yanında Enerji verimliliği ile yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanmayı sağlayacak işletmelerinde yine bu kapsamda öncelikte olacağını ifade etti.
Atun,Bilişim sektörünün de bu kapsamda yer alacağını söylediği konuşmasında ülkede bulunmayan alanlardaki bilişim sektörüne yönelik üretim ve yatırımları programdan yararlandıracaklarını vurguladı.
Ülkenin refah düzeyinin aratabilmesi, ekonominin daha ileriye taşınabilmesi adına yurtdışından döviz girdisinin sağlanmasının önemli olduğuna değinen Atun, Turizm,Eğitim Sektörünün yanısıra ihracatla bu girdinin sağlanabileceğine dikkat çekti.
İhracat yapabilmek ve döviz girdisini artırıbilmek için için ürünlerin, pazarların istediği kalite ve standartta olması gerektiğini söyleyen Atun, bu standartları yakalamak adına kapasitesini güçlendirmek isteyen yatırımcıların da hibelerden yararlanabileceğini söyledi.
“PROGRAM VE PROJELERİMİZLE 4 YILDA RAKAMLARI ARTTIRDIK “
2009 yılında göreve geldiklerinde ihracaat vizyonunun çok dar olduğunu,yatırım kredilerinin az olup hibe programlarının olmadığını belirten Bakan Atun, kendilerinin çalışma alanı olarak belirledikleri hedeflerin “KOBİ finansman ihtiyacını gidermek,yatırıma yönelik kredi finansman erişimini kolaylaştırmak ve yeni projelerle bu yatırımları desteklemek” olduğunu ifade etti.
Atun şöyle devam etti:
“Geçtiğimiz 4 yılda, mevcut imkanları genişlettiğimiz gibi bunun yanına yepyeni imkan ve projeleri de eklemiş olduğumuzu görüyoruz.Sadece Fuar katılımlarına 2009 yılında 200 Bin TL’lik bir katkı verilirken 2012 yılında bu katkı 600 Bin TL’ye çıktı.Yani tam 3 katına çıkmıştır. Çünkü ihracatcımızın verilen destek ve yapılan programlarla hem kendilerinin güveni artmıştır hem de ihracaat vizyonları daha da ileri bir noktaya taşınmıştır.”
2009 yılında 3 Milyon TL’lik Sanayi yatırım teşviği verildiğini 2012’de bu rakamın 19 Milyon TL’ye çıktığını söyleyen Atun, bunun yanında yine 2009 yılında ihracatın 110 Milyon civarında seyerederken 2012’de 208 Milyon TL’ye çıktığını belirtti.Bunun temelinde yurtdışı fuar katılımları,mevcut pazarların tutulması ve genişletilmesinin yanısıra yeni pazarlara açılımlardan kaynaklandığını söyleyen Atun, imalatçılarla biraraya gelerek kapasite arttırımı yönünde çalışma yapmalarına ve birim maaliyetlerini düşürerek rekabet güçlerini arttırmalarına olanak verdiklerini söyledi.