KKTC'de Şehitlere Anlamlı Tören

18 Mart 2013 Pazartesi  15:13

Boğaz Şehitliği’ndeki tören, saat 10.00’da protokol sırasına göre Şehitliğe çelenklerin konulmasıyla başladı. Saygı Duruşu, Saygı Atışı ve İstiklal Marşı ile bayrakların göndere çekilmesinin ardından, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı’ndan Yüzbaşı Mutlu Burak Ayar günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Bunu, Şehitlik Özel Defteri’nin imzalanması izledi.
Boğaz Şehitliği’nden Anıtkabir’e konulmak üzere alınan toprağın Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu tarafından Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça’ya takdim edilmesiyle devam eden tören, Şehitliğin gezilerek, şehit kabirlerine çiçek bırakılmasıyla sona erdi.
Törende Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer, Başbakan İrsen Küçük, 2’nci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Baki Kavun, 28’inci Tümen Komutanı Tümgeneral İlhan Talu, 39’uncu Tümen Komutanı Tümgeneral İbrahim Yılmaz, Yüksek Mahkeme Başkanı Nevvar Nolan, Ana Muhalefet Partisi CTP-BG Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, bazı bakanlar, siyasi parti temsilcileri, bazı milletvekilleri, muharip dernekler, urum kuruluş ve okul temsilcileri hazır bulundu.
MUTLU BURAK AYAR
Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı’ndan Yüzbaşı Mutlu Burak Ayar, Çanakkale Zaferi’nin “Ebedi Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, Türk Ulusunun lideri olarak tarih sahnesine çıkardığını” söyledi.
Atatürk’ün kahraman ordusuyla varoluş mücadelesi verdiğini anlatan Ayar, “Vatan toprakları için canlarını veren şehitlerin anısını gelecek nesillere aktarmanın en büyük borcumuzdur” diye konuştu.
Kıbrıs Türk halkının verdiği mücadeleye de ayrıntılı bir şekilde değinen Ayar, konuşmasını şöyle tamamladı:
“‘Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır, toprak uğrunda ölen varsa vatandır’ diyerek bu toprakları vatanlaştıran atalarımızın emanetine sahip çıkmak için ölürsek şehit, kalırsak gazi oluruz düşüncesiyle kahramanca mücadele veren Mehmetçik ve Mücahitteki bu asil kan var olduğu müddetçe, milli birliğimize ve beraberliğimize kast edenlerin emelleri asla gerçekleşmeyecektir. Şehitlerimizim emaneti olan Türk yurdu ilelebet yaşayacaktır.”
ÖZEL DEFTERE YAZILANLAR
DERVİŞ EROĞLU
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Şehitlik Özel Defteri’ne şunları yazdı:
“Aziz Şehitlerimiz;
Her karışı ecdat kanıyla sulanarak Türk vatanı yapılan Kıbrıs’ta, sizden sonraki nesillere korkmadan yaşayacakları özgür bir vatan bırakmak için can verdiniz.
Bugün anavatan Türkiye’nin her alanda sağladığı destekle, özgür olarak yaşadığımız vatanımızda, sizler de emanetinizin emin ellerde olduğunu görerek huzur içinde yatıyorsunuz.
Yeni dönemde başlayacak görüşme sürecindeki hedefimiz, uğruna can verdiğiniz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde hür yaşama hakkımızı koruyarak, bizlerin yaşadığı karanlık günleri yeni nesillere yaşatmayacak, yeni çatışmaların ve şehitlerin olmayacağı adil, kalıcı ve yaşayabilir bir çözüme ulaşmaktır. Ortaya çıkacak anlaşmada, Türkiye’nin etkin ve fiili garantisi vazgeçilmez şartımızdır.
Bugünlere ulaşmamızı sağlayan siz aziz şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve minnetle anıyor, manevi huzurunuzda saygıyla eğiliyoruz”.
HALİL İBRAHİM AKÇA
Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça’nın Şehitlik Özel Defteri’ne yazdıkları ise şöyle:
“Aziz şehitlerimiz;
Yüce Türk Ulusu’nun bekası ve yüceltilmesi için tarih boyunca canlarını feda eden tüm şehitlerimizi ve Büyük Türk Ulusu’nun ayrılmaz parçası olan Kıbrıs Türkü’nün varlık, bağımsızlık ve özgürlük mücadelesi uğruna canlarını korkusuzca feda eden şehitlerimizi bugün bir kez daha minnet ve şükranla anıyoruz.
Kıbrıs Türkü’nün özgürlüğe ve aydınlık günlere ulaşmak için verdiği mücadelede başarıya ulaşmasına, kanınız ve canınız pahasına yaptığınız eşsiz katkı gelecek nesiller tarafından daima hatırlanacaktır.
Şehitlerimizin aziz hatıraları önünde saygı ile eğiliyoruz.”
İSMAİL SERDAR SAVAŞ
KTBK Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş ise Şehitlik Özel Defteri’ne şunları yazdı:
“Türk Ulusunun ebedi varlığı ve vatanın bölünmezliği uğruna canlarını feda edip, gökteki hilal ile yıldızı bayrak, yaşadığımız toprağı da vatan yapan eşsiz kahramanlar; bu topraklarda güven içinde yaşamamız için yaptığımız fedakârlık ve benzersiz kahramanlıklarla en yüksek mertebe olan şehitlik mertebesine ulaştınız.
Sizler tarih sayfalarından Türk Milletinin adını silmek için haksız ve zalimce yöntemlerle saldıran düşmana karşı verdiğiniz emsalsiz mücadele neticesinde aziz vatan topraklarını bizlere emanet ederek, Türkiye Cumhuriyeti ve Yavru Vatan Kıbrıs’ın varlığına yönelik tehditlere karşı vereceğimiz mücadeleye ilham kaynağı oldunuz.
Türk Silahlı Kuvvetleri, ecdadının manevi mirasından, eşsiz zaferlerle dolu şanlı tarihinden ve asil Türk Milletinin sevgisinden aldığı güç ve azimle; dün olduğu gibi bugün ve gelecekte vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğü uğruna her türlü fedakârlığı sergilemeye devam edecektir.
Bugün 98’inci yıldönümünü kutladığımız Çanakkale Zaferi’ni ve şanlı tarihimizdeki nice zaferleri bize armağan eden, başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve Silah Arkadaşları ile istiklal ve kutsal vatan toprakları uğruna hayatlarını seve seve feda eden aziz şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyor, manevi huzurlarında saygı ile eğilirken, Mücahit Kıbrıs Türk Halkına da şükranlarımı sunuyorum.
Ruhunuz şad olsun”.
DİĞER TÖRENLER
Gün nedeniyle Boğaz Şehitliği’nde düzenlenen törenin yanı sıra ilçelerde de törenler düzenlendi.
Lefkoşa’da Tekke Bahçesi Şehitliği’nde; Gazimağusa’da Çanakkale Şehitliği’nde; Girne’de Karaoğlanoğlu Şehitliği’nde; Güzelyurt’ta kaymakamlık karşısındaki Atatürk Anıtı önünde ve İskele’de de Larnaka Şehitler Anıtı önünde Hava, Kara, Deniz Şehitleri ile Çanakkale Şehitleri törenle anıldı.
GAZİMAĞUSA
Gazimağusa’daki tören saat 10.00’da çelenklerin konulmasıyla başladı. Saygı Duruşu, Saygı Atışı ve İstiklal Marşı’yla bayrakların göndere çekilmesinin ardından Çanakkale Ortaokulu öğretmeni Nilgün Altıngüneş günün anlam ve önemiyle ilgili bir konuşma yaptı. Aynı okuldan iki öğrencinin şiir okumasından sonra okul korosu “Çanakkale Türküsü”nü seslendirdi.
Gazimağusa Merkez Komutanlığı’ndan Piyade Üsteğmen Ercan Yavuz’un konuşmasından sonra şehitler için dua okundu, daha sonra ise şehitlik ziyareti gerçekleştirildi.
GİRNE
Girne’deki 18 Mart Şehitlerini Anma Töreni saat 10.00’da başladı. Protokol sırasına göre çelenklerin anıta konulmasını Saygı Duruşu, Saygı Atışı, İstiklal Marşı ile bayrakların göndere çekilmesi izledi.
Bir asker tarafından konuşma yapılması ve bir öğrencinin şiir okumasından sonra şehitlik gezilerek kabirlere çiçek bırakıldı.
GÜZELYURT
Güzelyurt’ta Kaymakamlık karşısındaki Atatürk Anıtı önündeki tören, 09.00’da Anıta çelenklerin konulması ve saygı duruşuyla başladı. Saygı atışı ve İstiklal Marşı’yla bayrakların göndere çekilmesinden sonra bir subay, günün anlam ve önemini içeren konuşma yaptı. Tören, bir öğrencinin şiir okumasıyla tamamlandı.
İSKELE
İskele’deki tören ise saat 10.00’da anıta çelenklerin konulmasıyla başladı. Saygı duruşu, saygı atışı, İstiklal Marşı ile bayrakların göndere çekilmesini, öğrencilerin okuduğu şiirler izledi.
Buradaki törende bir subay günün anlam ve önemiyle ilgili konuşma yaptı.



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/KKTC-de-Sehitlere-Anlamli-Toren/379661