Arınç'ın Duygulandığı Anlar

28 Mart 2013 Perşembe  23:57

"Kırımoğlu: Bir Halkın Mücadelesi" adlı belgeselin TOBB Konferans Salonu'nda düzenlenen tanıtım gecesinde konuşan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, kürsüde Kırım Tatar Milli Meclis Başkanı Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'nu anlatırken duygulandı. Böyle bir belgesel yapmanın sadece TRT'nin görevi olmadığını dile getiren Arınç, 75 milyon Türk vatandaşının her ferdine düşen bir görev olduğunu söyledi. Arınç, lise çağları ve üniversite yıllarında Cemil Kırımoğlu'nu çok iyi tanıdığını anlatarak, "Onun haklı mücadelesini her zaman gözyaşları içerisinde takip ediyorduk. Bizim Bolşevik rejimin o zalim, o gaddar sürgünlerinde hayatlarını kaybedenlerle birlikte bir halkın, hayatta kalma mücadelesini veren herkese karşı bir vefa borcumuz vardı, bir kadirşinaslık borcumuz vardı. TRT Belgesel olarak bu konuyu özel olarak ele aldık" ifadelerini kullandı.
 
"KIRIMOĞLU, BİZİM İÇİN BİR MİLLİ KAHRAMANDI"
"Kırımoğlu, gerçekten yüzünü görmesek de bizim için bir milli kahramandı" diyen Arınç, "Stalin'in dönemi sadece şüphesiz Kırım Türklerini değil bir taraftan Ahıska Türklerini de yurtlarında etmişti, onlarda aynı işkencelere, aynı zulümlere maruz kaldılar. Belki o tarihlerin öncesinde de Kafkasya'da yaşayanlar da büyük sürgünlerle karşı karşıya geldi. Çerkezlerinden Dağıstanlılarından, Kafkasya'da yaşayan bütün kardeşlerimiz çok büyük eziyetler çektiler. Yıllar sonra bu mücadelelerin büyük başarılar kazandılar. O zor günler, bugün artık kendisini bir meclisle temsil eden, meclisinin başında da o gerçek kahramanı getiren bir halkı, bir milleti bugün dimdik ayakta tutuyor" dedi.
Meclis Başkanlığı yaptığı 2004 yılını hatırlatan Arınç, Eski Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko'nun Türkiye ziyaretini anlatırken yaşadıklarını anlatarak, “Yuşçenko, zannediyorum, cumhurbaşkanı seçilmişti, ben onuruna bir yemek verdim. Türkiye'ye bir cemile yapmıştı, Cemil Kırımoğlu yani bize bir jest yapmıştı. Refakatinde değerli başkanımızı da getirmişlerdi. O da yemekte vardı. Aynı zamanda resmi görüşmelere katılmışlardı. İçimden geçenleri diplomatik kurallara uygun olur mu, olmaz mı? diye düşünmeden kendisine şunu ifade ettim; 'Bakın Sayın Yuşçenko, bu Cemil Kırımoğlu bütün Türk milletinin milli kahramanıdır, ona hepimiz saygı gösteriyoruz, onu hepimiz seviyoruz, eğer onu kırarsanız bizi kırmış olursunuz, eğer onu üzerseniz bizi üzmüş olursunuz. Türkiye'ye değer vermek istiyorsanız, Türkiye'yle işbirliği yapmak istiyorsanız, önce Kırımoğlu'nu memnun etmek zorundasınız. Onun üzüleceği yerde, bizim de üzüleceğimize göre, ilişkilerimizin geleceği sizin Kırımoğlu'na göstereceğiniz saygıya bağlı' diyerek açıkça söyledim. Kendileri de bunun dışına başka bir şey düşünmediklerini açıkça ifade ettiler. Ama sırası ve yeri gelmişken bu mücadelenin milli kahramanımıza, bu saygının gösterilmesini istemek bizim elbette hakkımızdı."
Arınç, Ukrayna hükümetine, Kırım halkına gösterdiği ilgi ve alaka nedeniyle teşekkürlerini iletti.
 
"BİZE KARŞI DURANLARIN KANLARINI HİÇBİR ZAMAN DÖKMEYE ÇALIŞMADIK"
Kırım Tatar Milli Meclis Başkanı Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu da, "Biz hiçbir zaman silah kullanmadık. Bize karşı duranların kanlarını dökmeye çalışmadık" dedi.
Özgürlük mücadelesinin yaşandığı yılları anlatan Kırımoğlu, "Allah'a olan borcumuzu yerine getirme peşindeydik. Sovyetler Birliği'nin dağılacağına inanıyorduk ama vatanımıza geri döneceğimize kendimiz bile inanmıyorduk. 'Allah bize müsaade etsin de, cesetlerimizi o kamplarda değil, evde insanca toprağa verelim' diye dualarımız vardı. TRT'ye çok minnettarım. Dünyanın çeşitlik ülkelerinde Kırım halkıyla ilgili araştırmalar yapıldı ve belgeseller çekildi ama hiç bu kadar titiz olmamıştı. Bu bizim milli davamıza verilen en büyük destektir" ifadelerini kullandı.
Kırımoğlu, belgeselde emeği geçenlere teşekkür etti.
 
"BELGESELİ İZLEDİĞİNİZDE YANINIZDA BİR MENDİL BULUNDURMA ŞİDDETLE ÖNERİRİM"
TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin ise, "Keşke bu belgeseli yapmasaydık ve Kırım halkı sürülmeseydi, bu eziyeti çekmeseydi" dedi. Kırım halkının 1730'lu yıllardan itibaren sürülmeye mahkum edildiğini dile getiren Şahin, "Özellikle 1914'ten sonra 200 bin olan Kırım halkının nüfusu maalesef 112 bin eksilmiş. Bu çok dramatik bir durum. Böyle bir belgeseli izlediğinizde yanınızda bir mendil bulundurmayı şiddetle öneririm, gerçekten sinirleriniz kaldırmıyor ve çok üzülüyorsunuz" ifadelerini kullandı.
TRT olarak bir yığın projeye imza attıklarını anlatan Şahin, TRT'nin özellikle belgesel konusunda uzman olduğunu belirtti. Şahin, "Bu belgeseli izlediğinizde, belgeselin TRT çalışanları tarafından yapıldığını şaşırarak göreceksiniz. Şu an bile bizden talepler geldi. Umarım kısa süre içerisinde İngilizce ve Rusça olarak bu belgeseli diğer ülkelere izletiriz" dedi.
70 yıla dayanan bir mücadeleyi özetlemeye çalıştıklarını vurgulayan Şahin, belgeselin yönetmeni Zafer Karatay'a, "Kırımoğlu: Bir Halkın Mücadelesi" belgeselini bir dizi filme çevirme teklifinde bulunduğunu kaydetti.
 
"KIRIM HALKININ DAVASI, DAVAMIZDIR"
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise, "Bu tür eserler ortaya koymadan yeni kuşaklara tarih bilincini vermemiz mümkün değildir. Böyle eserler olmadan hakkınızdaki önyargıları kıramıyor, haklı davanızın lobisini yapamıyor ve dünya kamuoyunun algılarını yönetemiyorsunuz" diye konuştu.
Kırım halkının özgürlük mücadelesinin en önemli lideri olan Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'na teşekkür eden Hisarcıklıoğlu, "Bu değerli eser sayesinde genç kuşağımız ve Türkiye'nin tamamı bu müthiş insanı yakından tanıyacak ve örnek alacaktır. Kırım halkının davası, davamızdır" dedi.
Açılış konuşmalarının ardından 9 bölümlük belgeselin hızlandırılmış 2 bölümü izleyicilerin beğenisine sunuldu.
Öte yandan belgeselin tanıtım gecesine Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Kırım Tatar Milli Meclis Başkanı Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, TBMM İdare Amiri Salim Uslu, AK Parti İstanbul Milletvekili Tülay Kaynarca, AK Parti Ordu Milletvekili İdris Naim Şahin, MHP Iğdır Milletvekili Sinan Oğan, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Davut Dursun ile yabancı misyon şefleri, diplomatlar, akademisyenler ve davetliler katıldı.
 
BELGESELDE BAŞBAKAN ERDOĞAN'IN KIRIM İLE İLGİLİ GÖRÜŞLERİNE DE YER VERİLİYOR
30'ar dakikalık 9 bölümden oluşan belgesel, Kırım Tatarlarının 18 Mayıs 1944 senesinde Vatanları Kırım'dan topyekün sürgün edilmelerini, olağanüstü bir mücadeleyle vatanları Kırım'a dönüşlerini ve özgürlük mücadelesinin simgesi olan Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'nun hayatı ve mücadelesini anlatıyor. Başbakanlık Tanıtma Fonu katkılarıyla hazırlanan belgeselde TRT'nin ödüllü belgeselcilerinin imzası bulunuyor. "Kırımoğlu: Bir Halkın Mücadelesi" belgeselinin yönetmenliğini Neşe Sarısoy Karatay, yapımcılığını ve metin yazarlığını ise Zafer Karatay yaptı.
Bu belgeselin hazırlıkları, çekimleri, arşiv çalışmaları ve kurgusu tam iki buçuk yıl sürdü. Belgeselin çekimleri, Kırım, Ukrayna, Amerika Birleşik Devletleri, Moskova, Omsk Sibirya, Özbekistan, Belçika ve Türkiye'de yapıldı. Başta TRT arşivi olmak üzere bir çok ülke televizyon, devlet arşivlerinde, kişisel arşivlerde çalışmalar yapıldı. Belgeselde ayrıca Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel gibi tanınmış birçok siyasetçinin Kırım ile ilgili görüşlerine yer veriliyor.



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/Arinc-in-Duygulandigi-Anlar/379987