Sendikanın Lefkoşa’daki binası önünde toplanan eylemciler sloganlar eşliğinde önce Maliye Bakanlığı’na ardından Cumhuriyet Meclisi’ne yürüdü. Eylemde, HÜR-İŞ Başkanı Yakup Latifoğlu ile KAMU-İŞ Başkanı Sami Dilek konuşma yaptı.
Cumhuriyet Meclisi önüne geçmesi polis barikatıyla engellenen eylemciler, sloganlar ve ıslıklar eşliğinde hükümeti protesto etti, istifasını istedi. Konuşmaların ardından sendika başkanları, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer’den görüşme talep etti.
Olumlu yanıt alınması üzerine HÜR-İŞ Başkanı Yakup Latifoğlu ile KAMU-İŞ Başkanı Sami Dilek ve bazı sendika yetkilileri, Meclis Başkanı Hasan Bozer ile biraraya geldi.
BOZER: “YASAL BOYUTU İNCELENİYOR... KİMSE YASALARIN ÜSTÜNDE OLAMAZ”
Bozer, görüşmede kıdem tazminatlarının kaldırılması konusunun yasal boyutunu incelemek üzere hukukçularla çalışma yaptığını, konuyu detaylı bir şekilde inceleyeceğini belirtti. Bozer, “Eğer ortada yasal bir hal varsa gereği yapılır. Kimse yasaların üzerinde olamaz. Rehberimiz ve yol haritamız Anayasa ve yasalardır” dedi.
Eyleme bazı siyasi parti liderleri, Lefkoşa Türk Belediyesi Bağımsız Başkan adayı Arif Salih Kırdağ ve HÜR-İŞ’e bağlı sendikalar destek verdi.
Türk Ajansı Kıbrıs’ta (TAK) yetkili sendika olan KAMU-İŞ’e bağlı bazı çalışanlar da greve katıldı.
EYLEM, SENDİKA MERKEZİNDE TOPLANILMASIYLA BAŞLADI
Eylem, üyelerin Lefkoşa’daki sendika merkez binası önünde toplanmalarıyla başladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde oluşturulan Uzlaştırma Kurulu toplantısında olumlu sonuç çıkmaması üzerine sendika yetkilileri eylem kararı aldı.
ÖNCE MALİYE’YE
HÜR-İŞ’e bağlı sendikaların destek verdiği eylemde, eylemciler “Ekmeğimize uzanan eli kıracağız”, “Hükümet şaşırma, sabrımızı taşırma” yazılı pankartlar eşliğinde Maliye Bakanlığı’na yürüdü.
Polisin yol boyunca geniş güvenlik önlemi aldığı görüldü.
Maliye Bakanlığı önünde ilk konuşmayı yapan Latifoğlu, sendika olarak toplu iş görüşmeleri sırasında üzerlerine düşeni yaptıklarını, yasal sorumluluklarını yerine getirdiklerini ancak karşı tarafın bunu yapmadığını söyledi.
Latifoğlu, Sosyal Güvenlik Yasası’na göre kıdem tazminatının kaldırılması gerektiğinin söylendiğini belirterek, “Anlaşılan o ki yasayı bilmiyorlar. Birbirine zıt uygulamaları bir kefeye koyup bize imza attırmak istiyorlar” dedi.
Uzun yıllar süren mücadeleler sonucunda elde edilecek hakları masa başında geri vermeyeceklerini vurgulayan Latifoğlu, kıdem tazminatı hakkının yasalara dayandığını kaydetti.
Hükümetten yasalara sahip çıkarak, gereğini yapmasını isteyen Latifoğlu, “Kıdem tazminatı 2008 yılında yapılan yasa ile kalkmıştı diyenleri kınıyorum” dedi.
Eylemciler bakanlık önünde, “hükümet istifa” sloganları attılar.
DİLEK: “YOK OLMAYACAĞIZ”
Kamu-İş Başkanı Sami Dilek, uzun yıllar süren mücadeleler sonucu elde edilen haklardan bugüne kadar geri adım atılmadığını, bundan sonra da atılmayacağını ifade etti. Hükümetlerin beceriksiz politikaları nedeniyle bugün ülkede büyük sorunlar yaşandığını iddia eden Dilek, “Bugün bir tek kişi ben hayatımdan memnunum derse onu alnından öperim” dedi.
“Yok olmayacağız, yaşayacağız, onlar istedi diye geleceği mahvetmeyeceğiz” diyen Dilek, kimsenin geleceğe ipotek koymasına izin vermeyeceklerini söyledi. Hükümeti yasalara uymaya davet eden Dilek, iktidarı işçinin, emekçinin alın teri ile kazandıklarına el koyarak tasarruf yapmaya çalışmakla suçladı.
MECLİS ÖNÜ’NE YÜRÜYÜŞ ENGELLENDİ
Eylemciler, Maliye Bakanlığı’ndan sonra Cumhuriyet Meclisi’ne yürüdü. Polis kordonu oluşturularak, eylemcilerin meclis önüne geçmesi engellendi.
Burada bir konuşma yapan Yakup Latifoğlu, Sosyal Güvenlik Yasası’ndan kıdem tazminatları konusunda bir madde bulunmadığını belirtti.
LATİFOĞLU: “HESAP SORACAĞIZ”
Hükümetin AKP’ye verdiği sözü tutmaya çalıştığını söyleyen Latifoğlu, bunun hesabının sorulacağını söyledi.
Latifoğlu şöyle devam etti:
“Maliye Bakanı ‘bizi yasal olmayan bir şeye zorluyorlar’ diyor. Biz imzaladığınız protokolü reddetmeniz için geldik. Protokolü imzalarken bize sormadınız. Çalışanların haklarına dokundurtmayacağız.”
“FEDAKARLIK BAKANLARDAN BAŞLASIN”
Kıdem tazminatı kaldırılırsa bunun arkasının geleceğini, diğer hakların da kaldırılacağını söyleyen Latifoğlu, bir fedakarlık yapılacaksa bunun bakanlardan başlanması, daha sonra halktan fedakarlık istenmesi gerektiğini belirtti.
Latifoğlu, sonuna kadar direneceklerini söyledi.
DİLEK: “ÇALIŞMA HAYATI KÖLE HAYATINA DÖNECEK”
Hükümetin yanlış politikalarla halkın geleceğini ipotek altına alındığını kaydeden Dilek, yüzlerce insanın yurtdışına göç etmek zorunda kaldığını belirtti. Hükümet yetkililerinin diyet ödemek adına, örgütlerin de onayını aldıkları yalanını söyleyerek, protokoller imzaladığını iddia eden Dilek, kıdem tazminatlarının da saçma sapan gerekçelerle kaldırılmaya çalışıldığını öne sürdü.
Çalışma hayatını geri götürecek uygumlalar yapıldığını söyleyen Dilek, “Çalışma hayatı köle hayatına dönecek” dedi.
Dilek, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer’den görüşme talep ettiklerini, buna olumlu yanıt aldıklarını söyleyerek, görüşmeye gideceklerini açıkladı.
BOZER’LE GÖRÜŞTÜLER
Yakupoğlu, Dilek ve sendika yetkililerini kabul eden Bozer, eylemcilerin taleplerini dinledi.
Dilek, Toplu İş Sözleşmesi çerçevesinde yasal yükümlülüklerini yerine getirerek, önerilerini hazırlayıp sunduklarını, ancak karşı tarafın 2008 yılında geçen yasa çerçevesinde bu tarihten sonra işe girenlere kıdem tazminatının kaldırılacağı noktasını ortaya koyduğunu anlattı.
Latifoğlu, da 2008 yılında geçen Sosyal Güvenlik Yasası’nın işsiz ve emeklilerle ilgili olduğunu, kıdem tazminatının ise çalışanlarla ilgili bir konu olduğunu söyledi. Kıdem tazminatının yasal bir hak olduğuna vurgu yapan Latifoğlu, bu hakkın gasp edilmesine izin vermeyeceklerini kaydetti.
Latifoğlu ve Dilek, Bozer’den yasaların uygulanması konusunda yardım istedi. Sendika yetkililerinin Bozer’le görüşmesinin ardından eylem sona erdi.