Lefkoşa’da Hidden Garden’da yer alan genel kurulda, 30 kişilik yönetim kurulu için halen yönetimde olanların ağırlıklı bulunduğu “Sendikam Onurumdur” grubu ve bağımsız adaylar seçilecek.
Bir hafta önce nisap sağlanamadığı için bugüne ertelenen 39. KTÖS Genel Kurulu saat 10.45’te Örgütlenme Sekreteri Mustafa Özhür’ün açış konuşmasıyla başladı. Demokrasi şehitleri için saygı duruşunun ardından divan oluşturuldu. KTÖS 38. Genel Kurulu’nu Yılsay Barlasoğlu başkanlığında oluşturulan divan yönetiyor.
Genel kurulda, aralarında CTP Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, TDP Genel Sekreteri Cemal Özyiğit, BKP Genel Sekreteri İzzet İzcan’ın da bulunduğu çok sayıda siyasi parti, KKTC’den ve Güney’den sendika ve örgüt temsilcileri de hazır bulundu.
KTÖS Genel Başkanı Güven Varoğlu ve Sendikal Platform adına Tahir Gökçebel’in de aralarında bulunduğu 9 konuk konuşma yaptı.
30 kişilik yönetim kurulu ve 5 kişilik haysiyet divanı için yapılacak seçimde, oy verme süresi saat 17.00’de tamamlanacak.
VAROĞLU
KTÖS Genel Başkanı Güven Varoğlu, KTÖS’ün kurulduğu günden beri öğretmen çıkarlarıyla toplum çıkarlarının iç içe olduğu ve ayrılamayacağı ilkesini rehber edindiğini belirterek, tarihsel süreçte öğretmenin mücadelesiyle Kıbrıs Türk toplumunun mücadelesini birbirinden ayırmanın mümkün olmadığını söyledi.
Öğretmenlerin Kıbrıs Türk toplumunun Kıbrıs’ta tutunma, korunma ve yaşama hakkı kazanma, kendi kendini yönetme mücadelesini büyük ölçüde yüklendiğini; Kıbrıs Türkü’nün çileli mücadele tarihiyle adeta özdeşleştiğini anlatan Varoğlu, “Denilebilir ki Kıbrıs Türkü’nün var oluşu öğretmenin mücadelesi sayesinde sürdürülmüş, katkısı oranında gelişmiştir” diye konuştu.
KTÖS Genel Başkanı Güven Varoğlu, geçmişte yaşanan verilen mücadelenin bugün de farklı şekilde devam ettiğini belirterek, “UBP Hükümeti’nin işbirlikçi tavrı, Kıbrıslı Türklerin bu adada yok oluş sürecini hızlandırmaktadır” dedi.
KKTC’de 162 okula karşılık 186 cami bulunması ve külliye yapımı için uğraş verilmesinin, toplumun laik yapısına uymayan Kuran kurslarının her yıl yaz tatillerinde okullara taşınmak istenmesinin Kıbrıslı Türklerin sosyal ve kültürel yapısını değiştirmeye yönelik bilinçli girişimler olduğunu öne süren Varoğlu, nüfus artışının okullarda planlama yapılmasını zorlaştırdığını belirtti.
Varoğlu, konuşmasında KTÖS’ün uluslararası çalışmaları ve üye olduğu kuruluşlar hakkında ayrıntılı bilgi verdi.
GÖKÇEBEL
Sendikal Platform adına konuşan KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel ise, içinde bulunulan günlerin sendikal mücadelenin devam ettiği ve yeniden örgütlenme sürecinin yaşandığı bir dönem olduğunu belirtti.
İnsanca, hakça mücadeleyi yok etmeye çalışan bir anlayışla mücadele ettiklerini belirten Gökçebel, kriz var söylemleriyle halkı kandırıp sindirmeye çalışanlarla da mücadele ettiklerini söyledi.