Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO) 2012 yılının son çeyreğinde Kuzey Kıbrıs’ın ihracatıyla ilgili durumu tespit etmek, eksiklikleri görmek, ihracatçıları ve potansiyel ihracatçıları belirlemek için Ekonomik Kalkınma ve Büyüme Projesi (EDGE) ile bir anket ve iki odak grubu çalışması gerçekleştirdi.
2012 Kuzey Kıbrıs İhracat Raporu, İhracatta Kuzey Kıbrıs’ın Yeri ve İhracat Anketi Araştırma Sonuçları Raporu bugün KTSO’da düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı.
“İLGİNÇ BİR SONUÇ"
Basın toplantısında KTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çıralı, Oda Genel Sekreteri Doğa Dönmezer ile raporların hazırlanmasına katkı koyan Oda çalışanları hazır bulundu.
Toplantıda konuşan Ali Çıralı, Kıbrıs’ın siyasi durumunun ihracat yapan firmalar tarafından en büyük sorun olarak görülmediğini açıkladı, bunu “ilginç bir sonuç” diye niteledi.
Çıralı, ihracat yapan şirketler için en büyük sorunun navlun maliyetlerinin yüksekliği olduğunu vurguladı.
Firmaların girdi maliyetlerinin yüksekliğinden de şikâyet ettiğini belirten Çıralı, “Kıbrıs’ın siyası durumu ihracat yapan üyelerimiz tarafından üçüncü sorun olarak gösterildi. İhracatçılar navlun ve girdi maliyetlerinin düşürülmesini, Kıbrıs’ın siyasi sorununda takılıp kalmaktan daha önemli görüyor” diye konuştu.
“İHRACAT YAPAN FİRMALAR AMBARGOLARI AŞMA TECRÜBELERİNİ PAYLAŞMALI”
Ali Çıralı, ihracat yapan firmaların ambargoları aşma tecrübelerini daha önce ihracat yapmamış ancak potansiyeli olan üreticilere aktarmalarında büyük fayda olacağını da belirterek, “Bunu önemsememdeki en büyük sebep, ankete katılanların yüzde 85’inden fazlasının ihracat yapmak istediğini belirtmesidir” dedi.
KKTC ve TC arasındaki 2013- 2015 yıllarını kapsayan “Sürdürülebilir Ekonomiye Geçiş Programı”na da değinen Çıralı, şunları kaydetti:
“Program, KTSO olarak katkı vermekten büyük mutluluk duyacağımız ihracatçılar meclisi gibi önemli bir yapının kurulmasını içeren olumlu eylemler barındırmakta ancak ihracatın artırılması yönünde yeterli önlemler içermemektedir.
Söz konusu programa göre 2011 yılında ülkemiz ihracatının ithalatı karşılama oranı olan yüzde 6. 9’un, 2015 yılı sonunda yüzde 6. 4 olması hedeflenmektedir.
Bu programın temel hedeflerinde ihracatı artıracağı belirtilse de, 2011 yılında 120 milyon dolar olan ihracatın 2015 sonunda sadece 127 milyon dolar olarak hedeflenmesi programın ihracatı artırma hedefinin olmadığını göstermektedir.
3- 4 yılda ihracatın sadece 7 milyon dolar, yani yaklaşık yüzde 6 oranında artırılmasının hedeflenmesini ülke sanayisinin temsilcisi olan bir Oda olarak kabul etmemiz mümkün değildir”.
Çalışmada, ülkenin benzer ada ülkeleri ile karşılaştırıldığını da ifade eden Çıralı, sonuçları şöyle paylaştı:
“Birçok turizm adasında yüzde 20’lerde olan ihracatın ithalatı karşılama oranının ülkemizde 2011’de yüzde 6.9 iken 2015’te yüzde 6. 4 ile gerçekleşmesinin hedeflenmesi doğru bir yaklaşım değildir. Oda olarak ihracatın artırılması konusunda ilgili paydaşlarla aktif olarak çalışmaya her zaman açık olduğumuzu belirtmek isteriz.”
TÜRKİYE’DEN ALINACAK DERSLER VAR…
Avrupa Birliği başta olmak üzere gelişmiş ülkelerde yaşanan krize rağmen Türkiye’nin ihracat konusunda gösterdiği performanstan alınacak dersler olduğunu ifade eden Ali Çıralı, “Tecrübe ve bilgi paylaşımları konusunda Türkiye’nin yanımızda olması bizim için avantajdır” dedi.
Anketteki bir diğer sonuçtan da söz eden Çıralı, KTSO’nun ihracat konusunda üyelerine hizmet vermede eksiklikleri olduğunu, bunların giderilmesine yönelik çalışmalar yapılması gerektiğini vurguladı.
“HERŞEY DEVLETTEN BEKLENMESİN”
Her şeyin devletten beklenmemesi gerektiğini dile getiren Ali Çıralı, “Ülkede sanayi sektörünün temsilcisi olarak üzerimize düşenleri belirlemek ve bunları en iyi şekilde yaparak devletle uyum ve işbirliği içerisinde ihracata yönelik çalışmalarımıza hız vermek önceliklerimiz arasında yer alacak. Odamızın yıllar içerisinde süren ısrarlı talepleri neticesinde, hükümetin ve ilgili bakanlıkların yeterli olmasa da ihracatın önemini daha iyi kavradığını söylemek mümkündür” diye konuştu.
“RAPOR ÜLKEYE HAYIRLI OLSUN”
Mal ve hizmet üretimini artırmanın, üretilen ürünlerin yurtdışı pazarlarda yer bulmasını sağlamanın sürdürülebilir ekonominin en temel taşlarından olduğunu vurgulayan Çıralı, ihracatın ekonomideki payının artırılmasının ekonomik kalkınma ve reel sektörün gelişiminin önemli sonuçlarından olacağını kaydetti.
Kıbrıslı Türklerin ürettiğini ihraç etmek istemediğini vurgulayan Çıralı, yol gösterici olmak ve engelleri aşmak konusunda herkese görev düştüğünü ifade ederek, “Böyle önemli bir çalışmanın ortaya çıkmasında büyük katkıları olan KTSO personeline ve EDGE uzmanlarına teşekkür eder, raporun ülkeye hayırlı olmasını dilerim” dedi.
Oda Genel Sekreteri Doğa Dönmezer de, 2012 Kuzey Kıbrıs İhracat Raporu’ndan öne çıkan sonuçları paylaştı, anketle ilgili bilgi verdi.