Birlik yetkilileri bu amaçla bugün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde basın açıklaması yaparak, siyah çelenk bıraktı.
Birlik Başkanı Osman Amca eylemde yaptığı konuşmada, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Şerife Ünverdi’nin, kaçağı önlemek gibi bir niyeti olmadığının belli olduğunu savundu, bu nedenle istifasını istediklerini söyledi.
Amca, Ünverdi ile yüzden fazla toplantı yaptıklarını, kendisinin kaçağı önleyen bakan olarak tarihe geçmesini temenni ettiklerini ifade ederek, “Maalesef, Sayın Ünverdi İnşaat Taşeronları Birliği tarafından istifası istenen ilk bakan olarak tarihe geçmiştir” dedi.
Amca’nın konuşmasından sonra “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı artık istifa edin” başlıklı basın açıklaması okundu.
Yazılı açıklamada, çalışma hayatında yaşanan olumsuzluk ve yasaların uygulanmamasının sorumlusunun Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Şerife Ünverdi olduğu kaydedildi.
Açıklamada, inşaat taşeronlarının ülkede yaşanan sıkıntıların en ağırını omuzlamak zorunda kalan kesimlerin başında geldiği ifade edilerek, “İnşaat denetleme ve denetim görevini yapmak yalnızca Çalışma Bakanlığı’nın yetkisindedir. İnşaat Taşeronları Birliği olarak Çalışma Bakanı’na ve bünyesinde bulunan Daire Müdürlüğü’ne defalarca sözlü ve yazılı olarak denetleme yapma konusunda müracaatta bulunduk” denildi.
Açıklamada, denetlemelerin yapılmaması nedeniyle tüm Birlik üyelerinin iflas etme noktasına geldiği de belirtildi.
Açıklamada, 6 Şubat 2011 tarihinin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından milat olarak ilan edildiğine işaret edilerek, “Bu tarihten itibaren etkin denetimler yapılacağı söylenmesine rağmen yasada var olan 5 asgari ücret ceza miktarı Bakan tarafından aşağılara çekilmeye çalışılıyor. Halbuki bu yasa bir yıl önce caydırıcı olması bakımından kendisi tarafından hazırlanarak yasalaştırılmıştı” denildi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Şerife Ünverdi’nin kendisine bağlı kurumları çalıştırmayarak yasaların uygulanmasını engellediği kaydedilen açıklamada, bunun doğal sonucunun devletin ekonomik olarak zarara sokulması olduğu belirtildi.
“Kayıt dışı ekonomiden Sosyal Sigortalar ve İhtiyat Sandığı’nın aylık 8 milyon TL zararı vardır” denilen açıklamada, bu zararın KDV ve gelir vergileriyle birlikte 10 milyon TL’yi bulduğu ifade edildi. Ünverdi’nin, devletin aylık 10 milyon TL’lik kaybını prim oranlarını yükselterek elde etmeye çalıştığı belirtilerek, şöyle denildi:
“Bütün bunlar göz önünde alındığında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı kurumları çalıştırmayan ve yasaların uygulanmasını engelleyen Sayın Bakan’ın görevden istifa etmesini, etmemesi durumunda Sayın Başbakan tarafından görevden alınmasını talep ediyoruz.”