Thalassaemia Merkezi Eğitim Salonu’nda gerçekleşen basın toplantısında, Dernek Başkanı Ahmet Varoğlu’nun yanı sıra, dernek yönetim kurulu üyeleri de hazır bulundu.
VAROĞLU: “ÇALIŞMALAR SONUÇ VERDİ… RAKAMLAR DÜŞTÜ”
Tüm dünyada kutlanan Thalassaemia Günü’nün bu yılki temasının “Her thalassaemialı için kaliteli sağlık hakkı” olduğunu dile getiren Varoğlu, thalassaemia hastalarının hayatlarını zor şartlar altında idame ettirdiklerine işaret ederek, özellikle iş yaşamında biraz daha hoşgörü beklediklerini dile getirdi.
Varoğlu, 1970–1980 yılları arasında oldukça yüksek olan thalassaemia rakamlarının yapılan çalışmalar sonucu aşağıya çekildiğini anlattı.
Derneğin thalassaemia hastaları için gerekli tıbbi teçhizatın sağlanması için itici güç olarak çalıştığını dile getiren Varoğlu, sağlıkta tasarruf uygulamalarına karşı olduklarını ifade etti.
“KAN BAĞIŞI KONUSUNDA DUYARLI OLUNMALI”
Halkı kan bağışı konusunda duyarlı olmaya çağıran Varoğlu, son dönemdeki kampanyaların memnuniyet verici olduğunu ekledi.
Varoğlu iki yılda bir düzenlenen ve bu yıl 20- 23 Ekim tarihlerinde Abu Dhabi’de gerçekleşecek olan Uluslararası Thalassaemia Konferansı’na doktor ve üyelerle katılmak arzusunda olduklarını belirtti
Dernek başkanı Ahmet Varoğlu, 10 Mayıs’ta Eğlence Taverna isimli mekanda, tüm üyelerin davetli olduğu bir yemek düzenleyeceklerini ekledi.
YALYALI: “YASALARA UYULMUYOR”
Dernek Başkanı Varoğlu’ndan sonra söz alan Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yalyalı, thalassaemialıların iş yaşamında karşılaştıkları sorunlardan bahsetti.
Kamu sektöründe de özel sektörde de yasaların gerektirdiği sayıda engellinin istihdam edilmediğini ifade eden Yalyalı, devlette son dört yılda hiçbir thalassaemia hastasının istihdam edilmediğini belirtti.
Yalyalı, “Son zamanlarda 30-35 yaşın üzerindeki engellilerin işe alınmaması da engelli istihdamını azaltmaya yönelik bir girişimdir” dedi.
Öte yandan “Özürlüleri Koruma ve Rehabilite Yasası”nda acilen düzenlemeler yapılması gerektiğini dile getiren Yalyalı, “İstihdam edilen engellilerin görev yetki ve sorumlulukları belirlenmemiştir. Yapacakları işler daire amirlerinin görevlendirmesiyle ilgilidir, özellikle üniversite mezunları bu konuda çok haksızlığa uğramaktadır” diye konuştu.
Yalyalı, yasada düzenleme yapılarak sınav sistemi getirilmesi gerektiğini dile getirerek, kadroya atanma ve kademe ilerlemesinde sınav yapılması gerektiğini dile getirdi.
“MALÜNEN EMEKLİLİKTE YANLIŞ UYGULAMALAR VAR”
Mustafa Yalyalı malülen emekliliklerde yanlış uygulamalara gidildiğini belirterek, “Devlette çalışan kişiler emekli olduklarında birikmiş olan izinlerini kullanırken, gayri yasal olarak izinleri ikramiyelerinden kesiliyor. Sayıştaylık bu konuda hiçbir yasal hakka sahip olmadığını bilmesine rağmen bilerek ve isteyerek insanların haklarını gasp ediyor” diye konuştu.
Bu konuda 1995 yılında alınmış bir mahkeme kararı olduğuna işaret eden Yalyalı, birkaç yıl önce malulen emekli olan bir üyelerinin aynı durum nedeniyle mahkemeye başvurup ikramiyesinden yapılan kesintiyi geri aldığını aktardı.
Yalyalı bu gelişmeler ışığında diğer kişilerden yapılan kesintilerin iade edilmesini ve bu uygulamaya son verilmesini ve kesinti her hangi bir yazılı talimat olmadan yapıldıysa mağduriyetin ilgili memur ve denetçiler tarafından karşılanmasını istedi.
Engellilerle ilgili istihdam teşviki çalışmalarından da bahseden Yalyalı, mevcut yasa çalışmasında engellilere yapılacak ödemenin nakdi yardım üzerinden hesaplandığına işaret ederek, bunun asgari ücret üzerinden hesaplanmasını talep ettiklerini ekledi.