Ankara'da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in eşi Nazmiye Demirel'in cenazesi, memleketi Isparta'nın İslamköy beldesindeki Şehriban Hatun Camii'nde düzenlenen cenaze töreni sonrasında toprağa verildi. Demirel, mezarlıkta saldalyeye oturdu. Nazmiye Demirel'in cenazesi, burada defnedildi. Korumalarının, eşinin mezarından alarak bir mendile koyduğu toprağı, Demirel de mezara attı. AYAKTA VEDA EDECEĞİM Cenaze namazında Süleyman Demirel kendisi için tabutun başına getirilen koltuğu istemedi ve 65 yıllık eşine ayakta veda edeceğini söyledi. Süleyman Demirel eşine son görevini ayakta yerine getirdi ve koltuk isteğini kabul etmedi. CENAZE TÖRENİNE ALİYEV VE DALAN DA ÇELENK GÖNDERDİ Nazmiye Demirel'in cenaze töreninin yapıldığı İslamköy beldesindeki Şehriban Hatun Camii'ne Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kıbrıs Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Türk Silahlı Kuvvetleri, tutuklu CHP'li Milletvekili Mehmet Haberal, İşçi Partisi eski Genel Başkanı Doğu Perinçek, Ergenekon davasının firari sanığı eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Bedrettin Dalan, eski bakanlar, siyasetçilerle birlikte çok sayıda iş adamı ve vakıf tarafından da çelenk gönderildi. CENAZEDE HÜKÜMETİ, BAŞBAKAN YARDIMCISI ARINÇ TEMSİL ETTİ Cenaze törenine Cumhurbaşkanı Vekili Cemil Çiçek, hükümet adına Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, AK Parti Grup Sözcüsü Mahir Günal, Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak, CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, Fenerbahçe Kulübü eski Başkanı Ali Şen, Doğru Yol Partisi eski Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, TBMM eski Başkanı Hikmet Çetin, eski SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, Eski Devlet Bakanı Cavit Çağlar, Başkent Üniversitesi Rektörü Kenan Araz, Mehmet Haberal'ın kardeşi Ali Haberal, iş adamı Rahmi Koç, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ve kısa bir süre önce cezaevinden tahliye olan eski bakanlardan Mehmet Ağar da katıldı. Cenaze törenine katılan Ağar, siyasetçi eşi olmanın çok zor olduğunu, Nazmiye hanımın çileli bir hayat geçirdiğini söyledi. Öte yandan, eşinin cenaze töreni için helikopterle İslamköy'e gelen 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, cami karşısında kendisi için hazırlanan alanda dinlenirken Fenerbahçe Spor Kulübü eski Başkanı Ali Şen de, Demirel ailesini yalnız bırakmadı. Demirel'i ziyaret eden Cemil Çiçek, cenaze töreni öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, TBMM adına merhume Nazmiye Demirel'e Allah'tan rahmet, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e, ailesine ve sevenlerine sabır diledi. Siyasetçi eşi olmanın zor olduğunu vurgulayan Çiçek, "Tabiatıyla 65 yıllık bir hayat, çok kolay değil. Bu işin inişi var, çıkışı var, yokuşu var, sıkıntısı var. Siyasetçinin eşi olmanın bu ülkeye ne büyük fedakarlık ne büyük bir zorluk olduğunu belki bu 65 yıllık süreç iyi takip edildiyse ortaya çıkacaktır" dedi.
Nazmiye Demirel için Süleyman Demirel Külliyesi içindeki Şehriban Hatun Camisi'nde düzenlenen cenaze törenine Süleyman Demirel, Demirel'in kardeşi Hacı Ali Demirel, manevi kızı Halide Demirel, Cumhurbaşkanı Vekili Cemil Çiçek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak, eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Hüsamettin Cindoruk, Esat Kıratlıoğlu, Mehmet Ağar, Mustafa Sarıgül, iş adamlar Ali Şen ve Rahmi Koç ile çok sayıda milletvekili ve eski bakanlar katıldı.
Eski Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz'ın öğle namazını müteakiben kıldırdığı cenaze namazının ardından omuzlara alınan Nazmiye Demirel'in cenazesi, İslamköy Aile Mazarlığı'na götürüldü. Süleyman Demirel ise mezarlığa otomobille gitti. Nazmiye Demirel'in tabutunun üzerine kırmızı tülbent konulduğu görüldü. Demirel ailesinin yakını bazı kadınlar, tabutun başında gelip dua ederek, tabutu okşadı.
Öte yandan cenaze töreni sırasında yaşanan izdiham nedeniyle zaman zaman korumalar ile basın mensupları arasında arbede yaşandı. Cenaze namazı öncesinde hırsızlık yaptığı iddiasıyla bir kişi de jandarma ekiplerince gözaltına alındı.
Bu arada, cami yanına kurulan çadırda, cenaze töreni sonrası misafirlere dağıtılmak üzere 2 bin kişilik elma suyu konsantresi hazırlanırken, bunun yanında Nazmiye Demirel'in doğduğu evde, akrabaları tarafından defin sonrası dağıtılmak üzere 2 bin kişilik irmik helvası ve kavurmalı pilavdan oluşan menü hazırlandı.
Türkiye'de siyaset yapmanın kolay olmadığını vurgulayan Çiçek, şöyle devam etti:
"Siyasetçinin eşi olmak siyaset yapmaktan çok daha zor. Darbeler, müdahaleler, halk iradesine karşı bir kısım fiili durumların olduğu dönemler var. Bu sıkıntıların en büyük acısını hiç şüphesiz siyasetçinin eşleri çekiyor. 65 yıl bütün bu sıkıntıları katlanarak sürdürülen bir hayat her türlü takdirin üzerindedir. Hepimizin buradan çıkaracağı dersler bulunuyor."
Arınç da Nazmiye Demirel'in cenazesine katılmak üzere geldiklerini dile getirerek, çok üzgün olduklarını söyledi. Arınç, "Sayın Cumhurbaşkanımızın eşleri, değerli bir hanımefendi olarak bugüne kadar hastalıklarını, sıkıntılarını biliyorduk ama hakka yürümüş olması hepimizi fevkalade üzdü. Bu üzüntümüzü, tesellimizi Sayın Cumhurbaşkanımıza ifade etmek üzere kendilerini ziyaret ettik" dedi.
Demirel'e başsağlığı dileğinde bulunduklarını söyleyen Arınç, Başbakan Erdoğan'ın da selamını getirdiklerini, cenaze namazına katılacaklarını bildirdi. Arınç, "Ben de yıllardan beri siyasetle ilgilenen bir insan olarak Sayın Cumhurbaşkanı ve eşlerini yakından takip etmiştim. Muhterem bir hanımefendi olarak Türk annelerinin gönlünde çok önemli bir yeri bulunan Nazmiye Demirel'in vefatından üzgünüz. Milletimizin başı sağolsun. Bu üzüntümüzü ifade etmek için buradayız" diye konuştu.
Mahir Günal da AK Parti Grubu adına Isparta'da bulunduklarını kaydetti. Siyasetçi eşi olmanın zor olduğuna işaret eden Günal, "Nazmiye Demirel, yıllarca bu ülkede bir hanımefendi olarak Sayın Demirel'i temsil etti. Nazmiye Demirel'e Allah'tan rahmet, Sayın Cumhurbaşkanımız Süleyman Demirel'e de başsağlığı diliyoruz" dedi.