EL-SEN’den Atun ve KIB-TEK Aleyhine Araştırma Talebi

12 Haziran 2013 Çarşamba  16:46

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (EL-SEN) bugün, Hukuk İşleri Dairesi, Başbakanlık Denetleme Kurulu ve Sayıştay Başkanlığı’na dilekçe sunarak, Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun’un, “AKSA Enerji Üretim AŞ. ile ekonomik ilişki içine girerek, milletvekilliğiyle bağdaşmayacak şekilde hareket ettiği ve Sayıştay raporuyla belgelenmiş zarara rağmen AKSA lehine sözleşmenin devam etmesi için KIB-TEK Yönetim Kurulu’na ve Hükümet’e baskı yaptığı” gerekçesiyle araştırma yapılmasını talep etti.
EL-SEN Başkanı Çağlayan Cesurer, sendikanın bağlı olduğu Kıbrıs Türk İşçi Sendikaları Federasyonu (TÜRK-SEN) Başkanı Arslan Bıçaklı ve EL-SEN Yönetim Kurulu üyeleri, bugün ilk olarak Hukuk İşleri Dairesi’ni ziyaret ederek konuyla ilgili dilekçe sundu.
Dilekçenin sunulmasını ardından, Çağlayan Cesurer ile Arslan Bıçaklı basın açıklaması yaptı.
Basın açıklaması sırasında dağıtılan bildiride, “KIB-TEK’ten sorumlu Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun’un Anayasa’nın 86’ncı maddesi ve buna bağlı olarak 52/ 1987 sayılı Siyasal Kamu Görevlileri Yasası’nın milletvekilliği ile bağdaşmayan görevlere ilişkin amir düzenlemelerine rağmen, yüzde 85 oranında büyük hissedarı olduğu A&S Atun Ltd. aracılığı ile KIB-TEK’in sözleşme yaptığı AKSA Enerji Üretim AŞ. ile ekonomik ilişki içinde bulunmayı sürdürdüğü”; “6 Şubat 2012 tarihli Sayıştay Raporu ile belgelenmiş olan zararlarına rağmen mevcut sözleşmenin AKSA Enerji Üretim AŞ lehine değiştirilmesi için KIB-TEK Yönetim Kurulu ve Hükümet düzeyinde baskı yaptığı” öne sürülerek, yetkili makamların bu konularda araştırma yapması istendi.
Bildiriye göre, Hukuk İşleri Dairesi, Başbakanlık Denetleme Kurulu ve Sayıştay Başkanlığı’na sunulan dilekçede ayrıca, KIB-TEK Yönetim Kurulu hakkında da, “KIB-TEK ile AKSA Enerji Üretim AŞ. arasında Kalecik II Sözleşme kurallarını, kamusal sorumlulukla bağdaşmayacak şekilde görmezden gelerek uygulamadığı veya geç uyguladığı; ayrıca Elektrik İnkişaf Yasası (Fasıl 171) hilafına usulsüz ve KIB-TEK’i zarar sokacak kararlara imza attığı” iddiasıyla soruşturma talep edildi.
BIÇAKLI: “HUKUK DEVLETİNDE HERKES ANAYASA VE YASALARA UYMALI”
TÜRK-SEN Başkanı Arslan Bıçaklı, Hukuk İşleri Dairesi’ne dilekçe sunulmasının ardından yaptığı açıklamada, KKTC’nin bir hukuk devleti olduğunu, bu nedenle herkesin anayasa ve yasalara uyması gerektiğine işaret etti.
Yönetimde bulunan siyasilerin de bu kurallara uyması gerektiğini anlatan Bıçaklı, “devlet yönetiminde bulunan ilgililerin bu nedenle herhangi bir menfaat edecekleri herhangi bir şirket ya da bağları varsa o konuda gerekli tedbirler alınmalıdır” dedi.
Bıçaklı, Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun’un bu alandaki işletmelerle bağları olduğunu, bu durumu kendisinin de Cumhuriyet Meclisi’nde dile getirdiğini öne sürdü.
CESURER: “YASALAR VARSA UYGULANMASI GEREK”
Bıçaklı’dan sonra EL-SEN Başkanı Çağlayan Cesurer de yaptığı konuşmada, Anayasa’nın 86’ncı maddesine atıfta bulunarak, milletvekillerinin “herhangi bir yüklenme işini doğrudan ya da dolaylı şekilde yüklenemeyeceğini ve ihaleye katılamayacağına” işaret etti.
Yasalar bu şekilde emrettiği halde Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun’un yüzde 85 hisse sahibi olduğu A&S isimli şirketin Kalecik’teki santrallerde kullanılan yakıtı temin ettiğini söyleyen Cesurer, “Atun’un sorumlu olduğu alanda açık bir çıkar ilişkisi olduğunu” iddia etti.
Atun’un 23 Mayıs 2012’de Cumhuriyet Meclisi’nde kendisine yöneltilen bir soru üzerine bu ilişkiyi doğruladığını ileri süren Cesurer, “Yasalar varsa uygulanması gerek” dedi.
Cesurer “Ulusal Birlik Partisi, Genel Sekreterlik seçiminin yapıldığı gün, AKSA’dan belirli şartlarda enerji alınmasına dair bir yazı geldiğini de iddia ederek, bu yazı üzerine Atun’un KIB-TEK Yönetim Kurulu’nu makamına çağırarak bu yönde karar aldırttığını öne sürdü.
Bu uygulamanın AKSA’ya çıkar sağlama adına atılan bir adım olduğunu iddia eden Cesurer, “Geçmişte yapılan uygulamalarla 700 milyon kilovat saatin karşılığı olarak topluma 75,5 milyon TL ek külfet getiriliyor. Bu uygulama külfetin 12,5 milyon TL artmasına neden olacak” diye konuştu.
Cesurer, Sayıştay’ın KIB-TEK’le ilgili raporunda “şimdiki yapının ekonomik olmadığı. KIB-TEK’in bir an önce kendi kaynaklarıyla bu işi çözmesi gerektiği” görüşüne vardığını buna rağmen Bakan Atun’un “ekonomik ilişki içinde olduğu firmaya alım garantisi verdiğini” kaydetti.
Konuyu hukuksal boyuta taşıdıklarını tekrar eden Cesurer, her platformda girişim yapacaklarını ekledi.
EMİRTANEOĞLU: “YENİ BAŞBAKAN’DAN TALİMAT GELİRSE GEREĞİNİ YAPARIZ”
Hukuk İşleri Dairesi’nin ardından, Çağlayan Cesurer, Arslan Bıçaklı ve beraberlerindeki heyet, dilekçe vermek üzere Başbakanlık Denetleme Kurulu’na gitti.
Bıçaklı ve Cesurer burada da, Kurul Üyeleri Firuz Emirtaneoğlu ile Melek Galip’e sundukları dilekçeyle ilgili bilgi verdi.
Bıçaklı ve Cesurer’in şikayetlerini dinleyen Emirtaneoğlu, sendikaya duyarlılığı için teşekkür etti.
Başbakanlık Denetleme Kurulu’nun üzerine düşeni yapacağını dile getiren Emirtaneoğlu yasa gereği Başbakan’dan talimat almaları gerektiğini hatırlattı.
Yeni hükümetin oluşmasının ardından talimat gelmesi halinde, konuyla ilgili gereken çalışmayı yapacaklarını kaydetti.
SAYIŞTAY
EL-SEN Başkanı Çağlayan Cesurer, TÜRK-SEN Başkanı Arslan Bıçaklı ve EL-SEN Yönetim Kurulu üyeleri Başbakanlık Denetleme Kurulu’nun ardından Sayıştay Başkanlığı’na gitti.
Cesurer ve Bıçaklı Sayıştay Başkanı Osman Korahan ile görüşerek, dilekçenin içeriğinden bahsetti.
Sayıştay Başkanı Korahan ise konuyu değerlendirerek, üzerlerine düşen görevi yapacaklarını söyledi.
 



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/EL-SEN-den-Atun-ve-KIB-TEK-Aleyhine-Arastirma-Talebi/382502