Bursa’da Batı Trakya Türkleri Derneği Bursa Şubesi tarafından düzenlenen ‘Balkan Panayırı ve Yağlı güreşler” programında konuşan Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzzu, “Aile hekimliğinin randevulu sistemi yarın başlıyor. Hastalardan ek bir ücret alınacak mı?” sorusuna, “Paralı sistem diye bir şey yok. Aile hekimliğinde herhangi bir ücret alımı söz konusu değil. Aile hekimlerimizin aile hekimlerine müracaat ettiklerinde istedikleri tahlillerin laboratuvarına gidiş gelişlerdeki ücretlendirmeleri aile hekimlerimizin maaşlarından kesiliyordu. Onu halk sağlığı İl müdürlüğümüz karşılayacak. Herhangi bir hastamızdan ücret alınması söz konusu değil” cevabını verdi.
“BİZİM ARZUMUZ KİMSEYE HAKSIZLIK YAPMAK DEĞİL”
Yeni başlayacak olan randevu sistemi ile ilgili tartışmalara açıklık getiren Müezzinoğlu, her iyi uygulamanın bazı zorluklarının olduğunu kaydetti. Müezzinoğlu, “Hiçbir iyi kolay olmaz. Medeni bir dünyadayız. İletişimin üst düzeye çıktığı bir noktadayız hekimimizden verimli istifade edebilmek adına hastalarımız, zamanlarını doğru planlı yapmak adına aile hekimlerinde günün sağlıklı dağılımının yapmaları için elindeki telefondan ya da internet aracılığıyla randevu alacak. Saat 15.00’te gelecekse o saatte gidecek. Saat 11.30’da gidecekse o saatte gidecek. Aile hekimlerimizin önünde sabahtan 25 kişini olması, 25 kişinin en az 20’sinin zamanının saatlerce heba olması anlamına geliyor. Bizim arzumuz kimseye haksızlık etmek değil. Tam aksine daha çağdaş ve medeni zamanı iyi kullanan hastanın zaman hakkını planlayan bir uygulamadır. Bunu Kamu Hizmetleri Birliğinde yapıyoruz. Yüzde 75 başarı sağladık. Burada da bunu başlatıyoruz. Yıl sonuna kadar yer yer sorunlarımız çıkabilir. Hiçbir sorunsuz yeni bir yapılanma olamaz. Bazen alışkanlıklarımızı değiştirmek zor. İletişimi de kullanmakta zorluk yaşayabiliriz. Bir 6 ay sonra fevkalede oturmuş, en az yüzde 90 verimli çalışan sistem oluşturacağız. Aile hekimlerinden hizmet alacak insanlar da bundan son derece memnun olacak” diye konuştu.
“RANDEVU SİSTEMİ MEDENİYETİN BİR GEREĞİ”
Bakanlığın insiyatifi ile yeni randevu sistemine geçildiğini kaydeden Müezzinoğlu, “Vatandaşımıza zaman hizmet alma kalitemizin artması için imkanlar ölçüsünde teknoloji alt yapımızı planlamak zorundayız. Yarın doktora muayene olmak isterseniz, elinizi kolunuzu sallayıp gittiğinizde 3 saat beklemek kimseyi mutlu etmez. Ama gitmeden telefonla ya da internet ortamıyla saat 13.30’da randevunuz var dese, dolayısıyla daha iyi olur. Bu medeniyetin gerekliliği. Bunu yapmazsak bizim eksiğimiz ve ayıbımız olur”
“HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜKLERİMİZİ GÜÇLENDİRECEĞİZ”
“Halk sağlığı müdürlüğü ile il sağlık müdürlükleri tekrar birleşecek diye bir söylenti var. Doğru mudur?” sorusuna Müezzinoğlu, “Hayır. Biz önümüzdeki dönemde halk sağlığı müdürlüklerimiz çok güçlü hale getirmek istiyoruz. Türkiye artık sağlık hizmetleri sunumunda çok önemli bir mesafeyi kat etti. Bunun standardını korumak ve geliştirmek için planlarımız devam ediyor. Ama bizim önümüzdeki dönemde önemsememiz gereken ‘koruyucu sağlık hizmetleridir’. Çünkü toplumun sağlıklı hasta olmadan önceki dönemini güçlü hale getirmeliyiz. Biz yalnız hasta olanları tedavi etmek ten sorumlu değiliz. 75 milyonun sağlıklı bir yaşam sürmesi ile ilgili önemli bir görevimiz var. O yüzden halk sağlığı müdürlüklerimizi çocuklarımızla ilgili sağlıklı nesiller adına önemli sorumlulukları olacak. Bunların başında aktif yaşam, sosyal yaşamın daha sağlıklı olması ile ilgili projede halk sağlığı müdürlüklerimiz çok önemli görevler üstlenecek” şeklinde cevapladı.
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Avrupa'nın Balkanlar ve Türkiye karşısında iki yüzlü bir tavır içinde olduğunu belirterek, "Türkiye’nin herhangi bir yerindeki sıkıntıyı saymaktaki gösterdiği duyarlılığı Balkanlarda göstermeyen bir iki yüzlü anlayışı da buradan huzurlarınızda milli iradenizin temsilcisi olarak haykırmak istiyorum. Birilerinin insan haklarını dayatmaktan önce kendisinin onla ilgili duyarlılıklarını ve samimiyetlerini test etmek gerekir” dedi.
Gündoğdu Mesire Alanı’nda Batı Trakya Türkleri Derneği Bursa Şubesi tarafından düzenlenen panayır ve yağlı güreşler programında konuşan Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, yağlı güreşlerin bir medeniyet anlayışını topluma yansıtıldığı kültürel miras olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Müezzinoğlu, büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’e Türk milletinin minnettar olduğunu belirterek, “Büyük önder Selanik’de doğdu. Milletin zor günlerinde insanına güvenerek milli iradeye güvenerek bir istiklal mücadelesi verdi. Bu genç cumhuriyeti bugün bizim başımız dik ve alnımız açık bir şekilde konuşabiliyorsak, dünyanın her noktasında böyle isek o istiklal mücadelesini milletine veren büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’e borçluyuz. Bizlere düşen o millete olan inancını bugün de güçlü bir şekilde temsil etmek” dedi.
"AVRUPA HERHANGİ BİR YER İÇİN GÖSTERDİĞİ DUYARLILIĞI MOSTAR İÇİN DE GÖSTERMELİ"
Atatürk’ün ‘egemenlik kayıtsız şartsız milletindir’ cümlesine samimiyetle sarılmanın gerektiğini ifade eden Müezzinoğlu, “Büyük Türk milleti için gösterdiği muasır medeniyetler yolculuğuna milletle beraber, omuz omuza milletin değerleriyle ufkuyla milletin tarihiyle kucaklaşarak, o yolculuğu yaparak varız demeliyiz. O milli iradenin hak ve hukukunu, muasır medeniyet seviyesinin üzerine taşıyabilmek için daha çok birlik ve beraberliğe, kucaklaşmaya ve Balkanlarda dünyaya bir medeniyet olarak sunduğumuz hak ve adaletin sevgi ve hoşgörünün, barışın öncülüğünü yapmış bir medeniyetin mensupları olarak devam etmeliyiz. Yeniden Avrupa’ya diyoruz ki; balkanlarda biz daha çok insan hakları, hukuk ve tarihi değerlerin korunmasını istiyoruz. Avrupa, dünyanın herhangi bir yerinde gösterdiği duyarlılığı Mostar’da da göstermeliler. Makedonya ve Kosova’da da göstermesini istiyoruz” şeklinde konuştu.
BAKAN MÜEZZİNOĞLU’NDAN AVRUPA’YA SİTEM
Avrupa’nın Balkanlar ve Türkiye’ye gösterdiği duyarlılığı eleştiren Müezzinoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’nin herhangi bir yerindeki sıkıntıyı saymaktaki gösterdiği duyarlılığı Balkanlarda göstermeyen bir iki yüzlü anlayışı da buradan huzurlarınızda milli iradenizin temsilcisi ve muasır medeniyet seviyesini üzerinde bir yolculuğa giden Türk milletinin temsilcisi olarak haykırmak istiyorum. Birilerinin insan haklarını dayatmaktan önce kendisinin onla ilgili duyarlılıklarını ve samimiyetlerini test etmek gerekir. Tarihi eserlerimizi kültürel mirasımızı oradaki değerlerimizi yok farz ederek insan hakları veya adaletin olabileceğini onlar bize dayatabilirler. Biz de artık bunların böyle olmadığı görüyoruz. Oradaki insanlarımızın değerlerimizin yaşaması için hep birlikte mücadelemize devam edeceğiz.”
Programda Bakan Müezzinoğlu’na limonata ikram edilirken, konuşmaların sonunda ise plaket takdim etti. Mehmet Müezzinoğlu, protokol üyeleri ile birlikte pilav dağıttıktan sonra alandan ayrıldı.
Programa Bakan Müezzinoğlu’nun yanı sıra Vali Şahabettin Harput, AK Parti Bursa Milletvekilleri Hakan Çavuşoğlu ve Bedrettin Yıldırım ile CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan da katıldı.