KKTC’de Çevre Felaketi

16 Temmuz 2013 Salı  20:18

AKSA yetkilisi Murat Çaptuğ’un verdiği bilgiye göre, saat 24.00 sıralarında meydana gelen olayda 15 dakika gibi kısa bir sürede maksimum 50-100 ton civarında fuel-oil denize sızdı.
Deniz yüzeyindeki petrol gece rüzgarın yarattığı dalganın da etkisiyle Aksa Bölgesi ile Çayırova’daki fener arasındaki yaklaşık 3 kilometrelik alana yayıldı.
Sabah saatlerinde kirliliğin boyutları da gün yüzüne çıkmaya başladı. Bölgedeki sahil şeridi katranı andıran simsiyah bir renge dönüştü.
AKSA, Kıbrıs Türk Petrolleri (K-PET), Altınbaş Petrol (ALPET), Kıbrıs Türk Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma Şirketi ekipleri kendi ekipmanlarıyla birlikte kirliliğin yayılmasını önlemek amacıyla deniz yüzeyinde yaklaşık 5-6 kilometrelik bariyer kurdular.
AKSA şirketi Türkiye’deki bir özel şirketten yardım talebinde bulundu, ekibin ekipmanlarıyla birlikte yarın sabahtan itibaren çalışmalara başlaması bekleniyor.
İlgili bir çok daire ve kurum kuruluş bölgede gelişmeleri yakından takip ediyor. AKSA şirketinde ilgili dairelerin katılımıyla oluşturulan kriz masası toplantı ve istişare halinde.
Turizm Çevre ve kültür Bakanı Mehmet Harmancı ile Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı İsmail Başarır, Gazimağusa Kayamakamı Beran Bertuğ ve bir çok yetkili bölgede incelemelerde bulundu.
ÇAPTUĞ
AKSA Santral Müdürü Murat Çaptuğ, basın mensuplarına olayla ilgili açıklamalarda bulundu.
Çaptuğ, dün akaşam saat 24.00 sıralarında gemiden şirkete fuel-oil tahliyesi esnasında yakıt hattı ile gemi arasında bulunan hortumda teknik arıza nedeniyle kaçak meydana geldiğini ve sızıntıya bu kaçağın neden olduğunu kaydetti.
Çaptuğ, AKSA, ALPET, K-PET ve Kıbrıs Türk Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma Şirketi ekipmanlarıyla olaya müdahale edilmekte olduğunu, sızıntının yayılmasını önlemek amacıyla 5-6 kilometrelik alanda bariyerleme işlemi yaptıklarını söyledi.
Türkiye’den de konusunda uzman özel firmalardan hizmet alacaklarını kaydeden Çaptuğ, Türkiye’den gelecek olan ekibin yarın çalışmalara başlayabileceğini ifade etti.
Çaptuğ, mevcut sızıntının daha fazla yayılmasını önlemeyi hedeflediklerini belirterek, ilgili tüm devlet dairelerinin de bölgede olduğunu, koordinasyon halinde çalışmaları sürdürdüklerini ifade etti.
Çaptuğ, kirliliğin Kalecik bölgesinden Çayırova’daki fenere kadar olan yaklaşık 3 kilometrede etkili olduğunu söyleyerek, bölgenin kayalık zemin olduğunu ve kirliliği bu bölgede hapsetmeye çalıştıklarını söyledi.
Denize akan sızıntının miktarıyla ilgili net bir şey söylemenin şu anda mümkün olmadığını ancak gemi ölçüm raporlarından sonra ortaya çıkacağını kaydeden Çaptuğ, maksimum 50-100 ton civarında olduğunu tahmin ettiklerini söyledi.
Sızıntının dün gece itibarıyla bitirildiğini söyleyen Çaptuğ, olayla ilgili bir ihmalin söz konusu olmadığını, hatta yeni bakım çalışmaları yapılmakta olduğunu ve kullanılan hortumların da birkaç ay önce değiştirildiğini belirtti.
“Her türlü tedbire rağmen böyle teknik sorunlar yaşanıyor” diyen Çaptuğ, ilgili tüm dairelerin katılımıyla AKSA santralında kriz masası oluşturulduğunu ve gereken müdahalelerin yapılmakta olduğunu söyledi.
Sızıntının temizleme işlemleriyle ilgili bilgi veren Çaptuğ, öncelikle bariyerle yayılmayı önleme tedbirleri alınacağını, ardından da kıyıdan mekanik yöntemlerle deniz yüzeyinden temizleneceğini ifade etti.
Çaptuğ, sızıntıyı maksimum bir hafta içerisinde temizlemeyi hedeflediklerini, ayrıca fuel-oil sızıntısının kalıcı etki bırakmayacağını, kalıcı kirlilik olmayacağını söyledi.



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/KKTC-de-Cevre-Felaketi/383278