İsveç’te, terli kıyafetlerdeki nemi içme suyuna dönüştüren bir makine üretildi. Ter suyundan içme suyu üreten aletin yaratıcıları, Pazartesi gününden bu yana 1000’den fazla kişinin ‘başkalarının terini içtiğini’ söyledi. Televizyonda teknoloji programı Mekatronik’i de sunan Hammar, ‘ter makinesinin’ en önemli parçasının, HVR adlı şirket ve İsveç Kraliyet Teknoloji Enstitüsü tarafından ortak üretilen yeni su artıma bileşeni olduğunu belirtiyor. Farkındalık yaratılıyor BBC’ye konuşan Hammar, “Bu tekniğe membrane damıtma deniyor. Goretex’e benzeyen ve yalnızca buharın geçişine izin veren, bakterileri, tuzları ve kıyafetin lifleri ile diğer cisimleri tutan bir madde kullanıyoruz” dedi. “Uluslararası Uzay İstasyonu’nda da astronotların idrarı için kullanılan benzer bir alet var ama bizimkini üretmek daha ucuzdu. Üretilen içme suyu miktarı, kişinin ne kadar terlediğine bağlı. Bir kişinin tişörtünden genelde 10ml, yani bir ağız dolusu içme suyu elde edilebiliyor.” Göteborg'da havaların ‘çok kötü olması nedeniyle insanların beklediklerinden az terlediklerini’ belirten Ronge şöyle devam etti:
Makine, terin çıkması için kıyafetleri döndürüp ısıtıyor daha sonra çıkan buharı, yalnızca su moleküllerinin akışına izin veren özel tasarlanmış bir membrandan geçiriyor.
Makine, Göteborg’da Pazartesi günü kullanılmaya başlandı.
Üreticiler, bu yöntemle elde edilen içme suyunun musluk suyundan daha temiz olduğunu ifade ediyor.
Makine, Unicef’in tüm dünyada ‘780 milyon kişinin temiz suya erişiminin olmadığı gerçeğine dikkat çekmek’ için başlattığı bir kampanya için üretildi.
Makinenin tasarımcısı ve üreticisi mühendis Andreas Hammar, bölge halkının televizyonlarda gördüğü bir isim.
Hammar, ne kadar içme suyu elde edildiğini de şu sözlerle anlattı:
Makine, dünyanın en büyük gençler arası futbol turnuvası Gothia Kupa’sında sergilendi.
Organizasyonu düzenleyen Stokholm merkezli reklam ajansı Deportivo’nun yöneticisi Mattias Ronge, makinenin Unicef için farkındalık yaratılmasına yardımcı olduğunu fakat yapabileceklerinin sınırları olduğunu söyledi.
“Biz de makinenin yanına egzersiz bisikletleri yerleştirdik, gönüllüler deliler gibi bisiklete biniyor. Buna rağmen, gereken ter miktarı üretilenden çok daha fazla. Makine de hiçbir zaman toplu üretime girmeyecek. Su arıtma ilaçları gibi daha iyi çözümler var.”