Başbakan Siber, İcraatlarını Değerlendirdi

27 Temmuz 2013 Cumartesi  11:21

Başbakan Sibel Siber, siyasi parti çıkarları düşünülmeden devlet kurumlarının yönetilmesinin önemine vurgu yaparak, bundan sonraki hükümetin de kendileri gibi ülke çıkarlarına ve yasalara uygun, hassasiyetle görevi teslim alarak yürütmesini istedi.
Göreve geldiklerinde ilk olarak arazi kiralanma konusunu ele aldıklarına dikkat çeken Başbakan Siber, özellikle ülke sahillerinin şahısların çıkarı doğrultusunda uzun vadeli kiralanmasını doğru bulmadıklarını, ülkenin doğal güzelliklerini korumak ve ülkenin sahillerine verilecek zararları engellemek için Bakanlar Kurulu kararlarını ele alarak yasal olmayanları iptal ettiklerini söyledi.
13 Haziran tarihinde görev alan geçici hükümetin görev süresince yaptığı icraatları değerlendiren Başbakan Sibel Siber, Milletvekili Erken Genel Seçimi öncesinde son kez gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu toplantısında alınan kararları da açıkladı.
Başbakanlık Şeref Salonu’nda gerçekleşen basın toplantısında, Başbakan Siber göreve başlarken, şeffaflık ve hesap verilebilirliğe vurgu yaptıklarını dile getirerek, Hükümet döneminde, bir taraftan toplumun yaşam kalitesini yükseltecek kararlar almaya gayret gösterirken, diğer taraftan da geçmiş hükümet döneminde alınan birçok kararı incelediklerini söyledi.
“GEÇMİŞ HÜKÜMET BİR HAFTADA 5 YÜZ ELLİ KARAR GEÇİRDİ”
Siber, geçen dönemde, eski Bakanlar Kurulu’nun, giderayak bir rekora imza atarak, 1 haftada 550 karar geçirdiğini anlatarak, bir hükümetin son günlerinde bu kadar çok karar geçirmesinin doğal olmadığını, kararların inceleyerek gerekli tedbirleri aldıklarını belirtti.
“GÖZÜMÜZE EN ÇOK BATAN UZUN VAADELİ ARAZİ KİRALANMASIDIR”
Kararlarda en çok göze batanın uzun vadeli arazi kiralanmaları olduğunu dile getiren Siber, arazi kiralamaları için başvuruda tam bir kaos olduğunun tespit edildiğini vurguladı.
Arazilerin, hem İçişleri Bakanlığı, hem Turizm, Çevre ve Kültür Bakanlığı, hem Başbakanlığa bağlı YAGA hem de Kaymakamlıkların kiralama için başvuru kabul ettiğine dikkat çeken Siber şöyle dedi:
“Örneğin Kaymakamlıklar tarafından 2013Ocak-Mayıs ayları arasında 132 kiralama işleminin gerçekleştiğini tespit ettik. Arazi kiralamalarında Bakanlar Kurulundaki kararların çoğunun yasa ve tüzüklere aykırı olduğunu Başsavcılık görüşünü de alarak tespit ettik. Ülke turizmi için yatırım gerekliyse hangi bölgelerde ne tip bir yatırımım yapılacağı hangi arazilerin ne şartlarda kiralanacağı, devlet tarafından belirlenmesi gerekirken, bu işlerin maalesef dağınık bir yapıyla yapıldığını tespit ettik. Örneğin kişi bir turizm şirketi kurup, kendisinin bir şekilde tespit ettiği bir arazi için başvurabiliyor. Bu hem yatırımcılar açısından hem de devlet açısından çok sakıncalı bir durumdur. Arazinin bu turizm yatırımı için uygun olup olmadığı konusunda ilgili daire müdürlerinden görüş alınması gerekir. Fakat incelediğimiz dosyalarda bir kısmından görüş alınmadığını bir kısmından da olumsuz görüş alındığı halde arazinin yine kiralandığını gördük.”
“SAHİLLERDE VERİLDİ”
Başbakan Sibel Siber, sahillerin verildiğine de dikkat çekerek, sahillerin uzun süreli kiralanarak anayasaya aykırı davranıldığını ifade etti.
Apar topar görüş alınmadan arazi verilmesinin doğru olmadığına işaret eden Siber, nerelerde nasıl oteller yapılacağının planlanması ve devletin ihale üzerinden bunu yapması gerektiğini kaydetti.
Turizm amaçlı kiralanan arazilerdeki projelerin ne durumda olduğu konusunda takip açısından eksiklikler olduğunu saptadıklarını dile getiren Siber, yine tek merkezli bir çalışma olmadığı için verilerin dağınık veya yetersiz olduğunu gördüklerini, YAGA’ya projelerin takibi ve sonuçlarının bildirilmesini istediğini fakat koordinasyon sorunundan dolayı net bir rapor alamadığını belirtti.
“YAKLAŞIK 150-200 DÖNÜM SAHİL TEKRAR ÜLKEYE KAZANDIRILDI”
Başbakan Sibel Siber, yapılan çalışmayla yaklaşık 150-200 dönüm sahilin tekrar ülkeye ve kamuya geri kazandırıldığına dikkat çekerek, “Bakanlar Kurulu kararıyla yapılan 7 arazi kiralama işlemi iptal edilmiş; İTEM Yasası kapsamına iade edilmiştir” dedi.
Kaynak paketlerdeki değerli arsa ve arazilerin, rezerv tarım arazisi kiralanması yasa ve tüzüklerine aykırı olarak kiralandığını tespit ettiklerini anlatan Siber, çiftçi olmayan, tarımla uğraşmayan ve tarım arazisi olmayan arsaların, özellikle turistik bölgelerdeki arazilerin 20 TL yılda gibi düşük bir ücretle kiralandığını tespit ederek, İskan ve Rehabilitasyon Müdürü’nden alınan 12.7.2013 ve 2970 sayılı yazısıyla “bu gibi arazilerin kiralanmasının uygun olmadığı” görüşüne istinaden Bakan’ın direktifiyle kirası bitenlerin yeniden kiralanmamasının öngörüldüğünü kaydetti.
Konuşmasına “yine devlete ait değerli taşınmazların ihaleye çıkılmadan, böyle olunca da birçok soru işareti ile kiralanması düşündürücüdür. Örneğin Mayıs ayında alınan bir kararla Mağusa’daki Rebecca otel aylığı 900 dolardan kiralanmıştır. Neden kiralama duyurusu yapılmadığı ve ihaleye çıkılmadığı kafalarda soru işaretleri oluşturmuştur. Üstelik bu kiralama işlemi, daha DAÜ’nün kirasında iken yapılmış ve fesih olmadan başka bir kişiye birkaç gün içinde kiralanmıştır. Kırsal kesim arazisi adı altında 2011-2013 yılları arasında, son 2 yılda 2352 arsa dağıtılmıştır. Burada da yasa ve tüzüklere uyulmadığı, hepsinden önemlisi vatandaşların eşitlik ilkesinin hiçe sayıldığı tespit edilmiştir” diye sürdürdü.
VAKIFLAR....
Başbakan Siber, Vakıflara ait iki arazinin Vakıflar Yönetim Kurulu onayı alınmadan Bakanlar Kurulu Kararı ile Vakıfların elinden alınıp kırsal kesim arsası ve şehit çocukları arsası olarak dağıtıldığına dikkat çekerek, “Vakıflar Genel Müdürü bize bu kararların yasa dışı olduğunu ve ilgili Bakanlar Kurulu kararlarını iptal etmemizi isteyen bir yazı gönderdi. Biz vatandaşlarımızı mağdur etmemek için bu kararları iptal etmedik. Meclis açıldıktan sonra Vakıflar İdaresi’ne bu arazilerin karşılığında arazi verip takas gerçekleştirilecektir” dedi.
Vakıflar Bankası Yönetim Kurulu’nun kendi tüzüklerine aykırı olarak istihdam yaptığını; Yönetim Kurulu Başkanı’nın bizzat yazılı olarak bunu kendisine ilettiğini anlatan Siber şöyle dedi:
“Başkanın ifadesinde böyle davranmasına gerekçe olarak, ‘gelecek siyasi baskılara maruz kalmama’ olduğunu yazısında belirtmiştir. Bu gibi kurumlardaki Yönetim Kurumlarının bağımsız ve verimli çalışabilmesi için siyasi atamalar şeklinden çıkarılması ve özerk bir yapıya kavuşturulması gerekmektedir.”
Siber, Vakıflar İradesi gibi büyük bir kurumun profesyonel olmayan siyasi kararlarla atanan kişiler tarafından yönetilmesinin kuruma zarar verdiğini ifade ederek, bu gibi kurumların, profesyonel kişiler tarafından idare edilmesi gerektiğini söyledi.
ÇEVRE
Çevrenin korunması için “büyük” adımlar attıklarına da değinen Siber, özellikle toplumun tümünün karşı çıktığı “petrol dolum tesisi” gibi yatırımlardan ülkeyi ve sahilleri korumak için tüzük değişikliği yaptıklarını kaydetti.
Sahillerin temizlemek amacıyla temizlik kampanyası başlattıklarını, Turizm Bakanlığı öncülüğünde bu çalışmaların gerçekleştiğini, burada özellikle çocuk ve gençlerin aidiyet duygusunu güçlendirmeyi de amaçladıklarına da dikkat çeken Siber, “Bildiğiniz gibi bu 1 aylık kısa dönem içinde 3 çevre felaketi yaşadık. 2 orman yangını bir de denize akan petrol olayı. Bu konuda çalışmalar halen sürüyor ve Turizm, Çevre ve Kültür Bakanımıza da çalışmalarından dolayı teşekkür ederim. Ayrıca Yangın helikopteri almanın fizibil olmadığı fakat kiralamanın mümkün olacağı konusunda görüşler alınmıştır. Bu konuda temaslarımız halen devam etmektedir” dedi.
Ülkede yeterince müze olmaması, toplum belleği, ülke kültürü ve turizme olumsuz etki yaptığına işaret eden Siber, ülkede birden fazla müzeye ihtiyaç olduğunun tespit edildiğini, müze olayına yönelik girişimlerin sürdüğünü kaydetti.
BAŞBAKANLIK DENETLEME KURULU
Başbakanlık Denetleme Kurulu’nun faaliyetleri ile ilgili bilgiyi 17-7-2013 de talep ettiğini söyleyen Siber, Başsavcılığa 11 dosya gönderdiklerini ve sonuçları hakkında bilgi sahibi olmadıklarını öğrendiğini belirtti.
Siber, raporlar ve Başsavcılıktan gelen yanıtlar şunlar olduğunu söyledi.
“İlaç ve Ezacılık Dairesinde ithal edilen bir ilacın izni ile ilgili rapor-İlaç ithali yapan ilgili şahsa dava açılma aşamasındadır.
Devlet Emlak ve Malzeme Dairesi tarafından kiralanan Ece un fabrikasındaki buğday stoku raporu. Dava Mağusa kaza mahkemesindedir.
Geçitkale Meriç enerji hattı ve Geçitkale Havaalanı’nın kapatılması. Suç unsuru bulunmadı dosya kapatıldı. Savcılıktan gelen görüş itibarı ile şu ifadeler kullanılmıştır : “Yine devletin büyük kaybı olduğu iddiası ile ilgili Denetim Raporunun ekinde mevcut ve dosyada Mavi 1/24’de yer verilen KIB-TEK Müdürü Fuat Mertay’ın yazısında temas edilen ilgili tarafların yazısı ile hatların güzergahının değiştirilmesi talebi için sunulan haritaya göre hazırlanan proje bedeli olarak belirtilen 1.200.000-1.500.000 dolar’a Denetim Raporunda yer verilirken , tahkikat memurunun nihai raporunun 8. Paragrafında dönemin KIB-TEK Müdür Muavininden yapılan soruşturma ve bunu destekleyen Mavi 47’dekiGeçitkale demontaj –E.İ Hattı Fiyat formundan “Devletin büyük maddi kayba uğradığı belirtilen hatların yeni güzergaha taşınabilmesi için kaybın sadece işçilik masrafı olduğu ve bunun da maliyetini 32.652 TL. olduğu” belirtilmiştir.
PEYAK ile ilgili soruşturma. Bu başlık altında bir dosya saptanmadı.
Devlete ait taşınmaz malın satılması ile ilgili araştırma. Dava açılma aşamasındadır.
Tahsis ve topraklandırmadan hak sahibi olmayan bir kişiye taşınmaz mal alma imkânı sağlanması. Mahkemededir.
Eşdeğer yasasına aykırı tapu kaydı yapılması. İncelenmektedir suç tespit edildiği cihetle Mahkemeye sevk edilecektir.
KKTC rezerv kaynakları kayıtlarında tahrifat yapılması. Halen poliste tahkikat yapılmaktadır.
İhaleye çıkılmadan yaptırılan KIBTEK projesi. Halen soruşturmadadır.
Lefkoşa Güzelyurt Kalkanlı yol yapımı dosyası Suç unsuru bulunmadı.
Ercan’daki soğuk hava deposu ile ilgili rapor. Başsavcılıkta böyle bir kayda rastlanmadı”.
BRTK ve TAK
Demokratikleşme için hem BRTK hem de TAK kurumuna yazılar gönderildiğini dile getiren Siber, yayınlarında demokratik ilkelere uymada azami dikkat göstermeleri ve özellikle BRTK’nın iktidar ve muhalefetin görüşlerine eşit oranda yer vermesini ve bu konuda Başbakanlığa her ay rapor verilmesinin istendiği kaydedildi.
BAKANLIKLARDAKİ HARCAMALAR
Tasarruf tedbirleri çerçevesinde özellikle izaz ikram, çiçek çelenk gönderme ve RHA’larda yapılan kısıtlamaların ne kadar yerinde olduğunu örnekler eşliğinde sıralayan Başbakan Sibel Siber, bundan sonraki hükümetin de böyle davranmasını istedi.
UBP Hükümeti’nin altı aylık dönemine ait Başbakanlık çiçek harcamasının 154 bin 200 TL; izaz ikram temsil giderinin 330 bin TL; akaryakıt giderleri 100 bin TL olduğunu söyleyen Siber, kendisinin bir aylık petrol harcamasının ise sadece 4 bin 350 TL olduğunu kaydetti.
Bu giderlerde yapılacak tasarrufla kamunun birçok ihtiyacının giderilebileceğine dikkat çeken Siber, “Örneğin devlet hastanesinde alınması gereken birçok cihaz, engellilerimize alınacak taşıma araçları, okullarımıza ve yardıma ihtiyaç duyan insanlarımıza birçok katkı yapılabilir” dedi.
GIDA GÜVENLİĞİ
Gıda Güvenliğinin, ülke sağlığı için önemli olduğuna dikkat çeken Siber, geçmiş UBP hükümeti döneminde bu yasanın bir türlü Meclis’e gelmediğini, bu nedenle de kendi Hükümeti’nin Başbakanlığın altında bir Gıda Güvenliği Komitesi oluşturduğunu söyledi.
Gıda Güvenliği Komitesi’nin Bakanlık temsilciliklerinin yanı sıra, gıda ve sağlıkla ilgili sivil toplum örgütü temsilcileriyle akademisyenlerin katılacağını anlatan Siber, bir an önce Gıda Güvenliği Yasası tasarısının hazırlanarak yeni yasama döneminde Meclis’e sunulması gerektiğini kaydetti.
TRAFİK
Başbakan Sibel Siber trafiği tek bir Bakanlık yani Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde topladıklarını anlatarak, bir önceki Bakanlar Kurulu toplantısında da motosiklet kullanma kurallarıyla ilgili tüzük değişikliğinin yapıldığını söyledi.
Siber, tüzük değişikliğiyle her isteyenin istediği güçteki motosikleti kullanmasının önlendiğini belirterek, burada amacın başta motosiklet olmak üzere trafik kazalarından ülke gençliğini, ülke insanlarını korumak olduğunu vurguladı.
SİBER: “BAŞSAVCILIĞA 32 DOSYA GÖNDERDİK”
Başbakan Sibel Siber, Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP BG), Demokrat Parti Ulusal Güçler (DP UG) ve Toplumcu Demokrasi Partisi’nden (TDP) oluşan hükümetlerinin görev süresi boyunca hukuk dışılıkla mücadele ettiğini, bu bağlamda Başsavcılığa 32 dosya gönderildiğini belirtti.
Başbakan Sibel Siber, bugün düzenlediği basın toplantısında hükümetleri döneminde çeşitli bakanlıkların yapmış olduğu çalışmalarla ilgili bilgi de verdi. Siber, tüm bakanların, hukuk dışılıkla mücadele ettiğini, hukuk dışılıkların yaşanmaması adında her dönem hükümetlerin soruşturulması gerektiğini vurguladı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın, sosyal sigortalıların yatırımlarına ve kişisel bilgilerine ulaşabilmesi için “ssd.gov.ct.tr “ adresli web sitesini hayata geçirdiğini belirten Siber, emekli olan kronik hastaların sürekli kullandıkları ilaçları edinebilmelerinde kolaylık sağladığını kaydetti.
Sigorta yatırımları gibi işlemlerin Internet ortamında yapılabilmesine olanak tanıyacak sistemlerin kurulmasına hız kazandırıldığını, üçüncü ülke uyrukluların çalışma izinleri ile ilgili kolaylık sağlandığını söyleyen Siber, engelli çocukların daha kolay taşınabilmesi adına bir otobüs alındığını vurguladı.
Siber, Maliye Bakanlığı’nın Internet sitesinde “Maliye’nin Seyir Defteri” ismiyle, gelir ve giderlerin görülmesinin sağlandığı bir program oluşturduğunu, “124 Alo Maliye” telefon hattının açılarak, öneri, şikayet ve talepleri aldığını ve vergilere ilişkin çeşitli belgelerin Internet üzerinden doldurularak imzalanmasını sağlayan bir sistem oluşturduğunu belirtti.
Kamu Memnuniyet Anketi’nin devreye konduğunu vurgulayan Siber, bu tarz anketlerin daha iyi hizmet verilebilmesi adına önem taşıdığını kaydetti.
Kayıt dışı ekonomi ile mücadele konusunda eylem planı yapılarak, çalışmalar başlatıldığını anlatan Siber, vergileri taksitlendirme konusunda üçlü komisyon oluşturularak, sürecin hızlanmasının sağlandığını belirtti.
Ekonomik Koordinasyon Kurulu’nun toplantıya çağrıldığını ve ithalatın kolaylaştırılması amacıyla çalışma yapıldığını söyleyen Siber, uzun prosedürlerin ortadan kaldırıldığını anlattı.
İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanlığı’nın yürüttüğü çalışmalara da değinen Siber, Merkezi Cezaevi’nde eğitim vermek üzere gönüllü öğretmen bulunduğunu ve eğitimlerin devam ettiğini belirtti.
Yabancı uyrukluların ülkede satın aldığı mülklere ilişkin karar üretilerek, prosedürlerin tamamlandığına işaret eden Siber, bundan 5 milyon TL gelir elde edildiğini ifade etti.
Siber, ayrıca geçmiş hükümetin iki akaryakıt istasyonuna prosedürlere uygun olmayan şekilde verdiği ön izinlerin iptal edildiğini vurguladı.
“DEVLETLER ARASINDA İMZALANAN ANLAŞMALAR CİDDİYE ALINMALIDIR”
Basın toplantısında gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Siber, Türkiye ile KKTC arasında imzalanan ekonomik protokolle ilgili son günlerde yaşanan tartışmaların sorulması üzerine, iki devlet arasında imzalanan protokolü iptal etme lüksü bulunmadığını kaydetti.
Devletler arasında imzalanan anlaşmaların ciddiye alınması gerektiğini söyleyen Siber, “İptal edilemez ama tümü veya belli maddeleri revize edilebilir. Biz iki aylığına göreve geldiğimiz için bu konuyu gündeme getirmedik. Şov yapmak istesek hükümet programına koyardık ama gerekli görmedik” dedi.
Siber, ekonomik protokolün tartışılmasının uzun zaman gerektirdiğini, dolayısıyla hükümetin bu konuyu gündeme almadığını ancak gelecek hükümetin bu konuda çalışma yapabileceğini belirtti.
Bakanlar Kurulu’nun 26 Haziran’da yapılan ilk toplantısında ekonomik protokolün uygulanacağına itiraz etmeyecekleri konusunun konuşulduğunu belirten Siber, daha sonra 2 Temmuz’da da konuyu medya ile paylaştığını kaydetti. Siber, hükümet ortaklarının bu konuda tereddüdü olduğuna dair bir izlenim edinmediğini ancak daha sonra bazı gelişmeler yaşandığını ifade etti.
 
Yaptıkları röportajlarda halkın Sibel Siber’i yeni dönemde de Başbakan görmek istediğini söylediğini ifade ederek, bunun olup olamayacağını soran bir gazeteciyi yanıtlayan Siber, seçimlerde milletvekili adayı olduğunu, Başbakanın da demokratik süreç içinde belirleneceğini söyledi. Siber, halktan gelen olumlu tepkilerden onur ve mutluluk duyduğunu kaydetti.
Siber’e hükümette olduğu dönemde başardıkları ve başaramadıkları ve gelecek hükümete önerileri de soruldu. Soruyu yanıtlayan Siber, toplumun yaşam kalitesini yükseltmek adına ülkeyi iyi duruma getirdiğini söyleyemeyeceğini ancak bir ivme kazandırdıklarını, toplumda bir şeylerin düzelebilmesine yönelik bir inanç oluşturduklarını belirtti.
Siber, bundan mutluluk duyduğunu vurguladı. Hükümetlerin uzman kadrolar oluşturmasının, bakanlıklara alanında donanımlı kişilerin getirilmesinin önemli olduğunu kaydeden Siber, “Her bakana kendisinde düşünce grupları oluşturmasını tavsiye ediyorum” dedi.
Başbakanlık Denetleme Kurulu’nun neden görev yapamaz durumda olduğu ile ilgili soruyu yanıtlayan Siber, müdürün emekli olduğunu bu nedenle çalışamadıklarını söyleyerek, atamanın üçlü kararname ile yapıldığını kaydetti.
“MAAŞ ÖDEMESİNDE SIKINTI OLMAYACAK”
Siber, ay sonunda maaşların ödenmesinde sıkıntı yaşanıp yaşanmayacağının sorulması üzerine, sıkıntı yaşanmayacağını belirtti.
Yapmak istediği ancak yapamadığı çok şey olduğunu, kamuda büyük reforma ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Siber, “Kamuya ilk defa giren bir kişi olarak beni çok rahatsız eden şeyler gördüm. İş huzuru yoktur” dedi.
Siber, kamuda çalışanların ve üst mevkilerde görev yapanların politize olmasının önemli sorunlar yarattığını söyledi. Üçlü kararnameye de değinen Siber, belli bazı pozisyonlar hariç, kaldırılması gerektiğini söyledi.
Basın toplantısının sonunda Başbakan Sibel Siber, gazetecilerle hatıra fotoğrafı çektirdi.
 
Başbakan Sibel Siber, siyasi parti çıkarları düşünülmeden devlet kurumlarının yönetilmesinin önemine vurgu yaparak, bundan sonraki hükümetin de kendileri gibi ülke çıkarlarına ve yasalara uygun, hassasiyetle görevi teslim alarak yürütmesini istedi.
Göreve geldiklerinde ilk olarak arazi kiralanma konusunu ele aldıklarına dikkat çeken Başbakan Siber, özellikle ülke sahillerinin şahısların çıkarı doğrultusunda uzun vadeli kiralanmasını doğru bulmadıklarını, ülkenin doğal güzelliklerini korumak ve ülkenin sahillerine verilecek zararları engellemek için Bakanlar Kurulu kararlarını ele alarak yasal olmayanları iptal ettiklerini söyledi.
13 Haziran tarihinde görev alan geçici hükümetin görev süresince yaptığı icraatları değerlendiren Başbakan Sibel Siber, Milletvekili Erken Genel Seçimi öncesinde son kez gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu toplantısında alınan kararları da açıkladı.
Başbakanlık Şeref Salonu’nda gerçekleşen basın toplantısında, Başbakan Siber göreve başlarken, şeffaflık ve hesap verilebilirliğe vurgu yaptıklarını dile getirerek, Hükümet döneminde, bir taraftan toplumun yaşam kalitesini yükseltecek kararlar almaya gayret gösterirken, diğer taraftan da geçmiş hükümet döneminde alınan birçok kararı incelediklerini söyledi.
“GEÇMİŞ HÜKÜMET BİR HAFTADA 5 YÜZ ELLİ KARAR GEÇİRDİ”
Siber, geçen dönemde, eski Bakanlar Kurulu’nun, giderayak bir rekora imza atarak, 1 haftada 550 karar geçirdiğini anlatarak, bir hükümetin son günlerinde bu kadar çok karar geçirmesinin doğal olmadığını, kararların inceleyerek gerekli tedbirleri aldıklarını belirtti.
“GÖZÜMÜZE EN ÇOK BATAN UZUN VAADELİ ARAZİ KİRALANMASIDIR”
Kararlarda en çok göze batanın uzun vadeli arazi kiralanmaları olduğunu dile getiren Siber, arazi kiralamaları için başvuruda tam bir kaos olduğunun tespit edildiğini vurguladı.
Arazilerin, hem İçişleri Bakanlığı, hem Turizm, Çevre ve Kültür Bakanlığı, hem Başbakanlığa bağlı YAGA hem de Kaymakamlıkların kiralama için başvuru kabul ettiğine dikkat çeken Siber şöyle dedi:
“Örneğin Kaymakamlıklar tarafından 2013Ocak-Mayıs ayları arasında 132 kiralama işleminin gerçekleştiğini tespit ettik. Arazi kiralamalarında Bakanlar Kurulundaki kararların çoğunun yasa ve tüzüklere aykırı olduğunu Başsavcılık görüşünü de alarak tespit ettik. Ülke turizmi için yatırım gerekliyse hangi bölgelerde ne tip bir yatırımım yapılacağı hangi arazilerin ne şartlarda kiralanacağı, devlet tarafından belirlenmesi gerekirken, bu işlerin maalesef dağınık bir yapıyla yapıldığını tespit ettik. Örneğin kişi bir turizm şirketi kurup, kendisinin bir şekilde tespit ettiği bir arazi için başvurabiliyor. Bu hem yatırımcılar açısından hem de devlet açısından çok sakıncalı bir durumdur. Arazinin bu turizm yatırımı için uygun olup olmadığı konusunda ilgili daire müdürlerinden görüş alınması gerekir. Fakat incelediğimiz dosyalarda bir kısmından görüş alınmadığını bir kısmından da olumsuz görüş alındığı halde arazinin yine kiralandığını gördük.”
“SAHİLLERDE VERİLDİ”
Başbakan Sibel Siber, sahillerin verildiğine de dikkat çekerek, sahillerin uzun süreli kiralanarak anayasaya aykırı davranıldığını ifade etti.
Apar topar görüş alınmadan arazi verilmesinin doğru olmadığına işaret eden Siber, nerelerde nasıl oteller yapılacağının planlanması ve devletin ihale üzerinden bunu yapması gerektiğini kaydetti.
Turizm amaçlı kiralanan arazilerdeki projelerin ne durumda olduğu konusunda takip açısından eksiklikler olduğunu saptadıklarını dile getiren Siber, yine tek merkezli bir çalışma olmadığı için verilerin dağınık veya yetersiz olduğunu gördüklerini, YAGA’ya projelerin takibi ve sonuçlarının bildirilmesini istediğini fakat koordinasyon sorunundan dolayı net bir rapor alamadığını belirtti.
“YAKLAŞIK 150-200 DÖNÜM SAHİL TEKRAR ÜLKEYE KAZANDIRILDI”
Başbakan Sibel Siber, yapılan çalışmayla yaklaşık 150-200 dönüm sahilin tekrar ülkeye ve kamuya geri kazandırıldığına dikkat çekerek, “Bakanlar Kurulu kararıyla yapılan 7 arazi kiralama işlemi iptal edilmiş; İTEM Yasası kapsamına iade edilmiştir” dedi.
Kaynak paketlerdeki değerli arsa ve arazilerin, rezerv tarım arazisi kiralanması yasa ve tüzüklerine aykırı olarak kiralandığını tespit ettiklerini anlatan Siber, çiftçi olmayan, tarımla uğraşmayan ve tarım arazisi olmayan arsaların, özellikle turistik bölgelerdeki arazilerin 20 TL yılda gibi düşük bir ücretle kiralandığını tespit ederek, İskan ve Rehabilitasyon Müdürü’nden alınan 12.7.2013 ve 2970 sayılı yazısıyla “bu gibi arazilerin kiralanmasının uygun olmadığı” görüşüne istinaden Bakan’ın direktifiyle kirası bitenlerin yeniden kiralanmamasının öngörüldüğünü kaydetti.
Konuşmasına “yine devlete ait değerli taşınmazların ihaleye çıkılmadan, böyle olunca da birçok soru işareti ile kiralanması düşündürücüdür. Örneğin Mayıs ayında alınan bir kararla Mağusa’daki Rebecca otel aylığı 900 dolardan kiralanmıştır. Neden kiralama duyurusu yapılmadığı ve ihaleye çıkılmadığı kafalarda soru işaretleri oluşturmuştur. Üstelik bu kiralama işlemi, daha DAÜ’nün kirasında iken yapılmış ve fesih olmadan başka bir kişiye birkaç gün içinde kiralanmıştır. Kırsal kesim arazisi adı altında 2011-2013 yılları arasında, son 2 yılda 2352 arsa dağıtılmıştır. Burada da yasa ve tüzüklere uyulmadığı, hepsinden önemlisi vatandaşların eşitlik ilkesinin hiçe sayıldığı tespit edilmiştir” diye sürdürdü.
VAKIFLAR....
Başbakan Siber, Vakıflara ait iki arazinin Vakıflar Yönetim Kurulu onayı alınmadan Bakanlar Kurulu Kararı ile Vakıfların elinden alınıp kırsal kesim arsası ve şehit çocukları arsası olarak dağıtıldığına dikkat çekerek, “Vakıflar Genel Müdürü bize bu kararların yasa dışı olduğunu ve ilgili Bakanlar Kurulu kararlarını iptal etmemizi isteyen bir yazı gönderdi. Biz vatandaşlarımızı mağdur etmemek için bu kararları iptal etmedik. Meclis açıldıktan sonra Vakıflar İdaresi’ne bu arazilerin karşılığında arazi verip takas gerçekleştirilecektir” dedi.
Vakıflar Bankası Yönetim Kurulu’nun kendi tüzüklerine aykırı olarak istihdam yaptığını; Yönetim Kurulu Başkanı’nın bizzat yazılı olarak bunu kendisine ilettiğini anlatan Siber şöyle dedi:
“Başkanın ifadesinde böyle davranmasına gerekçe olarak, ‘gelecek siyasi baskılara maruz kalmama’ olduğunu yazısında belirtmiştir. Bu gibi kurumlardaki Yönetim Kurumlarının bağımsız ve verimli çalışabilmesi için siyasi atamalar şeklinden çıkarılması ve özerk bir yapıya kavuşturulması gerekmektedir.”
Siber, Vakıflar İradesi gibi büyük bir kurumun profesyonel olmayan siyasi kararlarla atanan kişiler tarafından yönetilmesinin kuruma zarar verdiğini ifade ederek, bu gibi kurumların, profesyonel kişiler tarafından idare edilmesi gerektiğini söyledi.
ÇEVRE
Çevrenin korunması için “büyük” adımlar attıklarına da değinen Siber, özellikle toplumun tümünün karşı çıktığı “petrol dolum tesisi” gibi yatırımlardan ülkeyi ve sahilleri korumak için tüzük değişikliği yaptıklarını kaydetti.
Sahillerin temizlemek amacıyla temizlik kampanyası başlattıklarını, Turizm Bakanlığı öncülüğünde bu çalışmaların gerçekleştiğini, burada özellikle çocuk ve gençlerin aidiyet duygusunu güçlendirmeyi de amaçladıklarına da dikkat çeken Siber, “Bildiğiniz gibi bu 1 aylık kısa dönem içinde 3 çevre felaketi yaşadık. 2 orman yangını bir de denize akan petrol olayı. Bu konuda çalışmalar halen sürüyor ve Turizm, Çevre ve Kültür Bakanımıza da çalışmalarından dolayı teşekkür ederim. Ayrıca Yangın helikopteri almanın fizibil olmadığı fakat kiralamanın mümkün olacağı konusunda görüşler alınmıştır. Bu konuda temaslarımız halen devam etmektedir” dedi.
Ülkede yeterince müze olmaması, toplum belleği, ülke kültürü ve turizme olumsuz etki yaptığına işaret eden Siber, ülkede birden fazla müzeye ihtiyaç olduğunun tespit edildiğini, müze olayına yönelik girişimlerin sürdüğünü kaydetti.
BAŞBAKANLIK DENETLEME KURULU
Başbakanlık Denetleme Kurulu’nun faaliyetleri ile ilgili bilgiyi 17-7-2013 de talep ettiğini söyleyen Siber, Başsavcılığa 11 dosya gönderdiklerini ve sonuçları hakkında bilgi sahibi olmadıklarını öğrendiğini belirtti.
Siber, raporlar ve Başsavcılıktan gelen yanıtlar şunlar olduğunu söyledi.
“İlaç ve Ezacılık Dairesinde ithal edilen bir ilacın izni ile ilgili rapor-İlaç ithali yapan ilgili şahsa dava açılma aşamasındadır.
Devlet Emlak ve Malzeme Dairesi tarafından kiralanan Ece un fabrikasındaki buğday stoku raporu. Dava Mağusa kaza mahkemesindedir.
Geçitkale Meriç enerji hattı ve Geçitkale Havaalanı’nın kapatılması. Suç unsuru bulunmadı dosya kapatıldı. Savcılıktan gelen görüş itibarı ile şu ifadeler kullanılmıştır : “Yine devletin büyük kaybı olduğu iddiası ile ilgili Denetim Raporunun ekinde mevcut ve dosyada Mavi 1/24’de yer verilen KIB-TEK Müdürü Fuat Mertay’ın yazısında temas edilen ilgili tarafların yazısı ile hatların güzergahının değiştirilmesi talebi için sunulan haritaya göre hazırlanan proje bedeli olarak belirtilen 1.200.000-1.500.000 dolar’a Denetim Raporunda yer verilirken , tahkikat memurunun nihai raporunun 8. Paragrafında dönemin KIB-TEK Müdür Muavininden yapılan soruşturma ve bunu destekleyen Mavi 47’dekiGeçitkale demontaj –E.İ Hattı Fiyat formundan “Devletin büyük maddi kayba uğradığı belirtilen hatların yeni güzergaha taşınabilmesi için kaybın sadece işçilik masrafı olduğu ve bunun da maliyetini 32.652 TL. olduğu” belirtilmiştir.
PEYAK ile ilgili soruşturma. Bu başlık altında bir dosya saptanmadı.
Devlete ait taşınmaz malın satılması ile ilgili araştırma. Dava açılma aşamasındadır.
Tahsis ve topraklandırmadan hak sahibi olmayan bir kişiye taşınmaz mal alma imkânı sağlanması. Mahkemededir.
Eşdeğer yasasına aykırı tapu kaydı yapılması. İncelenmektedir suç tespit edildiği cihetle Mahkemeye sevk edilecektir.
KKTC rezerv kaynakları kayıtlarında tahrifat yapılması. Halen poliste tahkikat yapılmaktadır.
İhaleye çıkılmadan yaptırılan KIBTEK projesi. Halen soruşturmadadır.
Lefkoşa Güzelyurt Kalkanlı yol yapımı dosyası Suç unsuru bulunmadı.
Ercan’daki soğuk hava deposu ile ilgili rapor. Başsavcılıkta böyle bir kayda rastlanmadı”.
BRTK ve TAK
Demokratikleşme için hem BRTK hem de TAK kurumuna yazılar gönderildiğini dile getiren Siber, yayınlarında demokratik ilkelere uymada azami dikkat göstermeleri ve özellikle BRTK’nın iktidar ve muhalefetin görüşlerine eşit oranda yer vermesini ve bu konuda Başbakanlığa her ay rapor verilmesinin istendiği kaydedildi.
BAKANLIKLARDAKİ HARCAMALAR
Tasarruf tedbirleri çerçevesinde özellikle izaz ikram, çiçek çelenk gönderme ve RHA’larda yapılan kısıtlamaların ne kadar yerinde olduğunu örnekler eşliğinde sıralayan Başbakan Sibel Siber, bundan sonraki hükümetin de böyle davranmasını istedi.
UBP Hükümeti’nin altı aylık dönemine ait Başbakanlık çiçek harcamasının 154 bin 200 TL; izaz ikram temsil giderinin 330 bin TL; akaryakıt giderleri 100 bin TL olduğunu söyleyen Siber, kendisinin bir aylık petrol harcamasının ise sadece 4 bin 350 TL olduğunu kaydetti.
Bu giderlerde yapılacak tasarrufla kamunun birçok ihtiyacının giderilebileceğine dikkat çeken Siber, “Örneğin devlet hastanesinde alınması gereken birçok cihaz, engellilerimize alınacak taşıma araçları, okullarımıza ve yardıma ihtiyaç duyan insanlarımıza birçok katkı yapılabilir” dedi.
GIDA GÜVENLİĞİ
Gıda Güvenliğinin, ülke sağlığı için önemli olduğuna dikkat çeken Siber, geçmiş UBP hükümeti döneminde bu yasanın bir türlü Meclis’e gelmediğini, bu nedenle de kendi Hükümeti’nin Başbakanlığın altında bir Gıda Güvenliği Komitesi oluşturduğunu söyledi.
Gıda Güvenliği Komitesi’nin Bakanlık temsilciliklerinin yanı sıra, gıda ve sağlıkla ilgili sivil toplum örgütü temsilcileriyle akademisyenlerin katılacağını anlatan Siber, bir an önce Gıda Güvenliği Yasası tasarısının hazırlanarak yeni yasama döneminde Meclis’e sunulması gerektiğini kaydetti.
TRAFİK
Başbakan Sibel Siber trafiği tek bir Bakanlık yani Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde topladıklarını anlatarak, bir önceki Bakanlar Kurulu toplantısında da motosiklet kullanma kurallarıyla ilgili tüzük değişikliğinin yapıldığını söyledi.
Siber, tüzük değişikliğiyle her isteyenin istediği güçteki motosikleti kullanmasının önlendiğini belirterek, burada amacın başta motosiklet olmak üzere trafik kazalarından ülke gençliğini, ülke insanlarını korumak olduğunu vurguladı.
SİBER: “BAŞSAVCILIĞA 32 DOSYA GÖNDERDİK”
Başbakan Sibel Siber, Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP BG), Demokrat Parti Ulusal Güçler (DP UG) ve Toplumcu Demokrasi Partisi’nden (TDP) oluşan hükümetlerinin görev süresi boyunca hukuk dışılıkla mücadele ettiğini, bu bağlamda Başsavcılığa 32 dosya gönderildiğini belirtti.
Başbakan Sibel Siber, bugün düzenlediği basın toplantısında hükümetleri döneminde çeşitli bakanlıkların yapmış olduğu çalışmalarla ilgili bilgi de verdi. Siber, tüm bakanların, hukuk dışılıkla mücadele ettiğini, hukuk dışılıkların yaşanmaması adında her dönem hükümetlerin soruşturulması gerektiğini vurguladı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın, sosyal sigortalıların yatırımlarına ve kişisel bilgilerine ulaşabilmesi için “ssd.gov.ct.tr “ adresli web sitesini hayata geçirdiğini belirten Siber, emekli olan kronik hastaların sürekli kullandıkları ilaçları edinebilmelerinde kolaylık sağladığını kaydetti.
Sigorta yatırımları gibi işlemlerin Internet ortamında yapılabilmesine olanak tanıyacak sistemlerin kurulmasına hız kazandırıldığını, üçüncü ülke uyrukluların çalışma izinleri ile ilgili kolaylık sağlandığını söyleyen Siber, engelli çocukların daha kolay taşınabilmesi adına bir otobüs alındığını vurguladı.
Siber, Maliye Bakanlığı’nın Internet sitesinde “Maliye’nin Seyir Defteri” ismiyle, gelir ve giderlerin görülmesinin sağlandığı bir program oluşturduğunu, “124 Alo Maliye” telefon hattının açılarak, öneri, şikayet ve talepleri aldığını ve vergilere ilişkin çeşitli belgelerin Internet üzerinden doldurularak imzalanmasını sağlayan bir sistem oluşturduğunu belirtti.
Kamu Memnuniyet Anketi’nin devreye konduğunu vurgulayan Siber, bu tarz anketlerin daha iyi hizmet verilebilmesi adına önem taşıdığını kaydetti.
Kayıt dışı ekonomi ile mücadele konusunda eylem planı yapılarak, çalışmalar başlatıldığını anlatan Siber, vergileri taksitlendirme konusunda üçlü komisyon oluşturularak, sürecin hızlanmasının sağlandığını belirtti.
Ekonomik Koordinasyon Kurulu’nun toplantıya çağrıldığını ve ithalatın kolaylaştırılması amacıyla çalışma yapıldığını söyleyen Siber, uzun prosedürlerin ortadan kaldırıldığını anlattı.
İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanlığı’nın yürüttüğü çalışmalara da değinen Siber, Merkezi Cezaevi’nde eğitim vermek üzere gönüllü öğretmen bulunduğunu ve eğitimlerin devam ettiğini belirtti.
Yabancı uyrukluların ülkede satın aldığı mülklere ilişkin karar üretilerek, prosedürlerin tamamlandığına işaret eden Siber, bundan 5 milyon TL gelir elde edildiğini ifade etti.
Siber, ayrıca geçmiş hükümetin iki akaryakıt istasyonuna prosedürlere uygun olmayan şekilde verdiği ön izinlerin iptal edildiğini vurguladı.
“DEVLETLER ARASINDA İMZALANAN ANLAŞMALAR CİDDİYE ALINMALIDIR”
Basın toplantısında gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Siber, Türkiye ile KKTC arasında imzalanan ekonomik protokolle ilgili son günlerde yaşanan tartışmaların sorulması üzerine, iki devlet arasında imzalanan protokolü iptal etme lüksü bulunmadığını kaydetti.
Devletler arasında imzalanan anlaşmaların ciddiye alınması gerektiğini söyleyen Siber, “İptal edilemez ama tümü veya belli maddeleri revize edilebilir. Biz iki aylığına göreve geldiğimiz için bu konuyu gündeme getirmedik. Şov yapmak istesek hükümet programına koyardık ama gerekli görmedik” dedi.
Siber, ekonomik protokolün tartışılmasının uzun zaman gerektirdiğini, dolayısıyla hükümetin bu konuyu gündeme almadığını ancak gelecek hükümetin bu konuda çalışma yapabileceğini belirtti.
Bakanlar Kurulu’nun 26 Haziran’da yapılan ilk toplantısında ekonomik protokolün uygulanacağına itiraz etmeyecekleri konusunun konuşulduğunu belirten Siber, daha sonra 2 Temmuz’da da konuyu medya ile paylaştığını kaydetti. Siber, hükümet ortaklarının bu konuda tereddüdü olduğuna dair bir izlenim edinmediğini ancak daha sonra bazı gelişmeler yaşandığını ifade etti.
 
Yaptıkları röportajlarda halkın Sibel Siber’i yeni dönemde de Başbakan görmek istediğini söylediğini ifade ederek, bunun olup olamayacağını soran bir gazeteciyi yanıtlayan Siber, seçimlerde milletvekili adayı olduğunu, Başbakanın da demokratik süreç içinde belirleneceğini söyledi. Siber, halktan gelen olumlu tepkilerden onur ve mutluluk duyduğunu kaydetti.
Siber’e hükümette olduğu dönemde başardıkları ve başaramadıkları ve gelecek hükümete önerileri de soruldu. Soruyu yanıtlayan Siber, toplumun yaşam kalitesini yükseltmek adına ülkeyi iyi duruma getirdiğini söyleyemeyeceğini ancak bir ivme kazandırdıklarını, toplumda bir şeylerin düzelebilmesine yönelik bir inanç oluşturduklarını belirtti.
Siber, bundan mutluluk duyduğunu vurguladı. Hükümetlerin uzman kadrolar oluşturmasının, bakanlıklara alanında donanımlı kişilerin getirilmesinin önemli olduğunu kaydeden Siber, “Her bakana kendisinde düşünce grupları oluşturmasını tavsiye ediyorum” dedi.
Başbakanlık Denetleme Kurulu’nun neden görev yapamaz durumda olduğu ile ilgili soruyu yanıtlayan Siber, müdürün emekli olduğunu bu nedenle çalışamadıklarını söyleyerek, atamanın üçlü kararname ile yapıldığını kaydetti.
“MAAŞ ÖDEMESİNDE SIKINTI OLMAYACAK”
Siber, ay sonunda maaşların ödenmesinde sıkıntı yaşanıp yaşanmayacağının sorulması üzerine, sıkıntı yaşanmayacağını belirtti.
Yapmak istediği ancak yapamadığı çok şey olduğunu, kamuda büyük reforma ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Siber, “Kamuya ilk defa giren bir kişi olarak beni çok rahatsız eden şeyler gördüm. İş huzuru yoktur” dedi.
Siber, kamuda çalışanların ve üst mevkilerde görev yapanların politize olmasının önemli sorunlar yarattığını söyledi. Üçlü kararnameye de değinen Siber, belli bazı pozisyonlar hariç, kaldırılması gerektiğini söyledi.
Basın toplantısının sonunda Başbakan Sibel Siber, gazetecilerle hatıra fotoğrafı çektirdi.
 
 
 
 
 
 



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/Basbakan-Siber-Icraatlarini-Degerlendirdi/383474