Mağusa İnisiyatifi'nden, Maraş ve Mağusa Limanı İle İlgili Anket

22 Ağustos 2013 Perşembe  20:47

Mağusa İnisiyatifi bugün Lefkoşa ara bölgedeki Dayanışma Evi’nde (Home For Cooperation) basın toplantısı düzenleyerek, “Barış Projesi” çerçevesinde Maraş ve Mağusa Limanı ile ilgili anketin sonuçları hakkında bilgi verdi.
Toplantıya Mağusa İnisiyatifi aktivistleri Okan Dağlı, Sıla Uluçay, Mustafa Öngün, Ersan Dağlı, Serdar Atai ve Cemal Mert katıldı.
Okan Dağlı’nın sunum yaptığı toplantıda, İngilizce çevri de gerçekleştirildi.
Ankete katılanların çoğunluğunun, “Maraş ve Limanlar önerisi”nin kapsamlı çözüme yönelik olumlu bir etki yapacağını düşündüğünü belirten Dağlı, bu sonucun, iki tarafın “Maraş’ın açılması çözüme inancı azaltacak” tezini çürüttüğünü iddia etti.
DAĞLI: “MAĞUSA BÖLGESİNİN POTANSİYELİ VAR”
Mağusa İnisiyatifi’nin, Kıbrıs sorununun çözümsüzlüğünü dikkate alarak bir Barış Projesi üretmek amacıyla kurulduğunu ve yaklaşık 3 yıldır Mağusa bölgesinde çalışma yaptığını anlatan Dağlı, toplumların dışında kaldığı, çeşitli alanlarda işbirliği yapamadığı, temas edemediği bir süreçte soruna çare üretmenin imkansız olduğunu söyledi.
Dağlı, Mağusa bölgesinin ekonomik, sosyal ve kültürel alanda toplumlararası işbirliği ve yakınlaşma potansiyeli taşıdığını kaydetti.
Mağusa’nın kuzeyi ve güneyinde yaşayan insanların çözüm arzusunun diğer bölgelere göre daha fazla olduğunu kaydeden Dağlı, referandumda ortaya çıkan tablo ve iki toplumlu etkinliklerin buna işaret ettiğini belirtti.
Dağlı, Maraş kentinin yasal sahiplerine askersizleştirilerek BM idaresinde devredilmesinin ekonomik, sosyal ve kültürel bir işbirliğinin önünü açacağını söyleyerek, bu işbirliğinin Kıbrıs sorununun çözümünde katalizör rol üstleneceğini savundu.
Dağlı, şöyle devam etti:
“Kıbrıs Rum Liderliğinin ‘Maraş’ı bize vererek jest yapın’ ya da Kıbrıs Türk liderliğinin ‘Maraş bütünlüklü çözümün parçasıdır’ söylemlerini eksik ve yetersiz buluyoruz. Hem Mağusa Limanı, hem de Maraş iki toplumun işbirliği ve ekonomik gelişmesinin çözümü beklemeden önünü açacak potansiyelleri içinde barındırmaktadır…"
Anketin, Mağusa’da Kıbrıslı Türkler arasında bu görüşün egemen olduğuna işaret ettiğini söyleyen Dağlı, “Mağusa Limanı’nın yasallaşmasının ve Maraş’ın yasal sahiplerine verilmesinin, gerek barış sürecine gerekse iki toplumun yakınlaşmasına ve onların ekonomik gelişimine yapacağı katkının benimsendiğini göreceğiz” dedi.
ANKET 403 KİŞİYLE YAPILDI
Anket çalışmasının Muharrem Amcazede koordinatörlüğünde ‘Kıbrısım Çağrı Merkezi’ tarafından yürütüldüğünü anlatan Dağlı, anketin Mağusa’da ikamet eden 18 yaş ve üzeri 403 kişiyle telefon aracılığıyla gerçekleştirildiğini kaydetti.
Araştırmanın saha çalışmasının 31 Temmuz – 5 Ağustos 2013 tarihleri arasında yapıldığını belirten Dağlı, anketin amacının Mağusa’da ikamet eden bireylerin Mağusa İnsiyatifi’nin görüşlerine tepkilerini tespit etmek olduğunu ifade etti.
SONUÇLAR
Anketin, Mağusalıların tepkisini araştırdığı ilk konu, “Mağusa Limanı ve Maraş en erken zamanda uluslararası ticarete ve yasal sahiplerinin yerleşimine açılmalıdır” görüşü oldu.
Buna göre ankete katılanların yüzde 73’ü, Mağusa Limanı ve Maraş’ın en erken zamanda uluslararası ticarete ve yasal sahiplerinin yerleşimine açılmasına destek verdi. Buna kesinlikle karşı çıkanların oranı yüzde 4 olarak belirlendi.
Ankete katılanların tepkisinin araştırıldığı ikinci konu ise, “Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunmazsa Mağusa Limanı ve Maraş mevcut haliyle kalmalıdır” görüşü oldu. Bu görüşe katılmayanların oranı yüzde 50 olarak belirlenirken; kesinlikle savunanların oranı yüzde 3, savunanların oranı ise yüzde 37 oldu.
Araştırmanın sonucuna göre Maraş'ın ve Mağusa Limanı'nın uluslararası ticarete açılması durumunda toplumdaki beklentiler şöyle özetlendi:
“Bölgedeki ekonomik problemlerin ve işsizliğin daha da kötüleşmesine neden olacak fikrini savunanlar yüzde 4, herhangi bir etki yapmayacağını düşünenler yüzde 2, bölgedeki ekonomik problemlerin ve işsizliğin şimdikinden daha iyi olacağı fikrini destekleyenler yüzde 90…”
Araştırmada, Mağusa halkına Maraş'ın ve Mağusa Limanı'nın uluslararası ticarete açılmasının iki toplum arası ilişkilere olan etkisi de soruldu. Ankete katılanların yüzde 59.3’ü iki toplumlu ilişkileri olumlu etkileyeceğini, yüzde 23’ü olumsuz etkileyeceğini, yüzde 13’ü ise ilişkileri etkilemeyeceğini düşünüyor.
Maraş'ın ve Mağusa Limanı'nın uluslararası ticarete açılmasının Kıbrıs sorununa etkisi de incelendi. Ankete katılan Mağusalıların yüzde 58’i Maraş'ın ve Mağusa Limanı'nın uluslararası ticarete açılmasının Kıbrıs sorununun bütünlüklü çözümünü olumlu etkileyeceğini belirtirken, yüzde 15’i olumsuz etkileyeceğini ve yüzde 11’i de herhangi bir etkisi olmayacağını söyledi.
“MARAŞ’IN ÖTELENMESİ HALK İRADESİ DIŞINDA POLİTİK TERCİH”
Anket sonuçlarını değerlendiren Okan Dağlı, sonuçlara bakıldığında Mağusa İnisiyatifi’nin savunduğu “Maraş ve Limanlar önerisi”nin toplum tarafından benimsendiğinin görüldüğünü söyleyerek, “Maraş konusunun ötelenmesi, halkın iradesi dışında bir politik tercihi yansıtıyor. Liman ve Maraş’ın mevcut halinde kalmasına halk karşı çıkıyor” dedi.
Dağlı, şöyle konuştu:
“Mağusa’da yaşayanlar statükonun devamın reddediyor. Mağusa’da yaşayanlar Maraş ve limanların açılmasının ekonomik problemleri aşmak ve işsizliğin ortadan kalkması için önemli bir fırsat olduğunu düşünüyor. Mağusa’da yaşayan insanların ciddi bir bölümü Maraş’ın açılmasıyla iki toplum ilişkilerinin gelişeceğine inanıyor.”
 
 



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/Magusa-Inisiyatifi-nden-Maras-ve-Magusa-Limani-Ile-Ilgili-Anket-/384028