Türkiye'nin ilk yapay resifine sahip Alanya, sualtı mağaralarıyla profesyonel dalgıçların gözdesi haline gelirken, dünyada en önemli 50 dalış merkezinden biri olarak gösterilen Kaş ise 42 dalış noktasıyla dalış meraklılarını çekiyor.
Antalya'nın 650 kilometrelik eşsiz kıyılarında yer alan dalış noktaları, sualtı zenginliği sayesinde dalış tutkunlarının da gözdesi oldu. Su temizliği, görüş mesafesinin iyi olması, sualtı mağaraları, yapay resifler ve sualtı canlı çeşitliliği, dalış meraklıları için Kaş, Kemer, Alanya, Kalkan ve Demre kıyılarını cazip hale getiriyor. Antalya'daki onlarca dalış noktası, yılda ortalama 400 bin sualtı meraklısını ağırlayarak ekonomiye milyonlarca lira katkı sağlıyor. 1990'lı yıllarda başlayan dalış turizmine ilgi gösteren milletler ise yıldan yıla değişiklik gösteriyor. 10 yıl öncesine kadar en çok ilgiyi Almanlardan gören dalış turizmi, son yıllarda Rus turistlerin ilgi odağı oldu. Antalya kıyılarında dalış yapan turistlerin yüzde 65'ini Ruslar, geri kalanını ise Alman, Hollandalı ve İskandinav turistler oluşturuyor.
ALANYA'DA 5 SUALTI MAĞARASI
Sualtı mağaraları ve sualtı zenginlikleriyle gözde dalış merkezi haline gelen Alanya'da Akvaryum, Amfora, Korsan Mağarası, Teras, Orta Mağara, Aşıklar Mağarası, Doğu ve Batı Dilvarda, Fosforlu Mağara, Kırıktaş, Tünel, Rambo Mağarası ve Yapay Resif olmak üzere toplam 13 dalış noktası bulunuyor. İstanbul'dan 2006 yılında iki parça halinde getirilerek Alanya'nın mavi sularına bırakılan eski polis botu, Türkiye'nin ilk yasal yapay resifi özelliğiyle ilgi çekiyor. Alanya'yı diğer dalış merkezlerinden ayıran en önemli özelliği ise sualtı mağaraları ve tünellerin olması. Korsan, Orta, Fosforlu, Rambo ve Aşıklar mağaraları profesyonel dalgıçların ilgisini çekiyor.
MAĞARA DALIŞLARI TANITIMA KATKI SAĞLIYOR
Alanya'da 20 yıldır dalgıç eğitmenliği yapan 'Dolphin Dive Dalış Okulu'nun Müdürü Turgay Bilen, ilçede 4 dalış okulunun sezonda 10 bin dalış gerçekleştirdiğini söyledi. Profesyoneller için düzenlenen mağara ve tünel dalışlarının Alanya'nın tanıtımına katkı sağladığını belirten Bilen, "En önemli dalış noktalarımızdan olan Rambo Mağarası'na suyun 12 metre derinliğinden girip yapılıyor. Sarkıtlardan oluşan mağaranın içine ulaştığınızda normal şartlarda nefes alma imkanına sahip oluyorsunuz. Regülatörü çıkarıp normal solunum yapılabiliyor. Geniş bir salon yapısı var. Bu özellikleriyle yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor" dedi.
Kale çevresindeki kayalıkların uzantılarının ise balık çeşitliliği sağladığını dile getiren Bilen, "Fosfor Mağarası'na dalışlarda ise güneş ışınlarının yansımaları, suyun altından değişik renklerde izlenebiliyor. Bu nedenle fosfor mağarası adını alan bu dalış noktamız da dalgıçların ilgisini çekiyor. İlk kez dalış yapacak kişilere de eğitim veriyoruz" diye konuştu.
DÜNYANIN 50 DALIŞ MERKEZİNDEN BİRİ KAŞ
Dünyadaki önemli 50 dalış merkezinden biri olarak gösterilen Kaş ise 42 dalış noktasıyla yılda yaklaşık 200 bin dalış meraklısını bölgeye çekiyor. Sualtı sıcaklığının haziran- ekim ayları arasında 26- 32 derece arasında değiştiği Kaş'ta, orijinali Bodrum Müzesi'nde bulunan ve 20 metredeki Uluburun batığının benzeri dalış meraklılarını cezbediyor. Kaş, eski dönemlerden kalma çok büyük küpleri, amforaları, rengarenk süngerleri, kabuklu- kabuksuz deniz canlıları, eski çapaları, batıkları, çeşitli büyüklükteki duvarları, sualtı mağaraları, karidesleri, rengarenk balıkları, caretta carettaları, Güvercin Adası'ndaki mermer köpek balığıyla doyumsuz güzellikte dalışlar yaşatıyor. 2009'da batırılan C47 Dakota kargo uçağı, Gürmenli Duvarı ve Güvercin Adası da dalış meraklılarının ilgisini çeken dalış noktaları arasında yer alıyor.
KEMER'DE YILDA 150 BİN DALIŞ
Yılda yaklaşık 150 bin dalışın yapıldığı Kemer'de ise yaz- kış hizmet veren 36 dalış okulu bulunuyor. Dalgıçlar kıyılarda ağustos ve eylül aylarında orkinos sürüleriyle, yunus ve fok balığı ile caretta carettalarla karşılaşıyor. Kemer suları, makro ve gece fotoğrafçılığı için harika bir görüntü veriyor. Kemer'in bir başka muhteşem güzelliği de akvaryumu andıran denizi. Sualtı güzelliği ve dalış merkezleriyle meraklıları kendisine çeken Kemer, açıklarında yatan savaş gemisi Paris 2 ile de ilgi çekiyor. Kemer'de faaliyet gösteren dalış okulları, temel olarak 18 dalış noktasından faydalanıyor. Bu noktaların 15'i Üçadalar'da bulunurken, Kemer'de Paris 2 Batığı, Kiriş Koyu ve Alacasu bölgeleri dalış noktaları olarak öne çıkıyor. Özellikle Tekirova'daki Üç Adalar dünyanın en iyi 100 dalış noktasından biri olarak gösteriliyor.
DEMRE SUALTI MERAKLILARININ İLGİSİNİ ÇEKİYOR
Noel Baba Müzesi, Batık Kent, Simena Antik Kenti gibi tarihi eserlerle ilgi çeken Demre, 32 dalış noktasıyla son yıllarda sualtı meraklılarının da ilgi odağı haline geldi. Tamamı Kekova bölgesinde yer alan Deniz Feneri, Mağara, Kaya, Kaya 2, Koy, Koy2, Mavi Mağara, Antrum, İberian Coast Batığı, Yelkenli Gemi, Buzallık Koyu, Ambar, Gökkaya, Arda, Duvar, Duvar 2, Eğri Liman, Kara Ada, Sualtı Tepesi, Sualtı Tepesi 2, Kara Burnu, Son Nokta, Bora Burnu, Tersane Önü, Shark's Point, Çapa, Akar Burnu, Sıcak Hurma, İç Ada Koyu, Akıcı Burnu, Ufuk Burnu ve Taşucu dalış noktalarında, her yıl 10 binin üzerinde dalış yapılıyor.