İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanlığı’ndan verilen bilgiye göre, Av ve Avla İlgili Yaban Hayatını Düzenleme Yasası uyarınca İkinci İnce Av Mevsimi'nde, 1, 4, 8 ve 11 Eylül olmak üzere toplam 4 gün av faaliyeti yapılacak. Avcılar, av günlerinde, Üveyik, Yaban Güvercini, Fasa, Karga ve Saksağan avlayabilecek; bunların dışında herhangi bir av ve yaban kuşu avlayamayacak. İkinci İnce Av Günlerinde bir avcı her av günü için bu kuşlardan, 8 adedi Fasa olmak üzere diğer kuşlarla birlikte en fazla toplam 40 adet avlayabilecek.
ESKİ RUHSATLA AVLANILMAYACAK
Avlamak isteyen avcıların, ellerindeki Av Ruhsatlarının 31 Temmuz 2014’ e kadar geçerli olması gerektiği belirtilen açıklamada, eski Av Ruhsatları ile avlanma faaliyeti yapılamayacağı, Av Ruhsatlarını yenilemek isteyen kişilerin İlçe Kaymakamlıklarına başvurabilecekleri belirtildi.
BAKANLAR KURULU KARARIYLA ERTELENMİŞTİ
Açıklamada, avcıların, av esnasında telefon ve elektrik kabloları ile trafik işaretlerine, bilgi verici levhaların korunmasına ve av faaliyeti ile ilgili uyulması gereken kurallara azami dikkat göstermeleri de gerektiği vurgulandı. İkinci İnce Av Mevsiminin, 18, 25 Ağustos ve 1, 4 Eylül günlerinde yapılacağı açıklanmış ancak daha sonra Bakanlar Kurulu kararıyla ertelenmişti.
AVLANMAYA KAPALI BÖLGELER
Bu arada yayınlanan av haritasına göre, 1, 2, 3, 21, 22, 23, 24, 28, 30, 34, 35, 36, 37, 38, 41, 43, 44, 46, 47, 51ve 56 numaralı Av Bölgeleri avlanmaya kapalı olacak. Ayrıca, Karpaz anayolunu İskele’ye bağlayan iki bağlantı yolu (Karpaz anayolu – İskele ile Bahçeler – İskele yolu arasında kalan bölge) yani Granel Otel’den İskele’ye giden yolun doğusu, Bafra Tatil Köyünün çevresindeki üçgen bölge (10 nolu av bölgesinin doğu sınırı ile Bafra köyünden denize kadar giden toprak yol arasında kalan üçgen bölge, mevcut av haritasında kırmızı renkle belirlenmiş Sürekli Av Koruma Bölgeleri dışında askeri bölgeler ile Mehmetçik köyü girişinde bulunan gölün ve Baraj ve Göletlere 500 metre çevresi ile yerleşim yerlerinin 200 metre çevresi, İskele bölgesinde bulunan ve 16 nolu av bölgesi içerisinde kalan bölge (İskele’den başlayarak İskele-Topçuköy asfalt yolu boyunca Topçuköy’e, oradan asfalt yolu takip ederek İskele’deki başlangıç noktası içerisinde kalan bölge), 20 No’lu Av Bölgesi içinde bulunan, Geçitkale’den Tatlısu’ya giden eski yoldan Tatlısu Çınarlı’ya dönen yol kavşağından Çınarlı istikametine 1 buçuk km’lik yolun batı kısmı ve sınırları dere yatağı ile çevrili bölge ava kapatıldı.
YASAKLI YERLER
Açıklamada, yedi numaralı avlanma bölgesinde bulunan, balıkçı barınağından başlayarak kuzeye doğru giden toprak yolun doğusunda bulunan ev ile birleşen kavşakta Yeşilköy istikametine doğru yönünde giden toprak yolun kuzey sahili takip eden denize en yakın toprak yol yaklaşık 4 km gittikten sonra denize en yakın noktasında kalan bölgenin denize bakan kısmın, 40 nolu Av Bölgesinde, Girne – Değirmenlik yolunun Ozanköy’e ayrılan yerden Ozanköy’e, oradan köyün doğusundan toprak yol boyunca Çatalköy’e, oradan Çatalköy içerisinden geçip doğu istikametinden Girne – Değirmenlik yoluna, oradan başlangıç noktasına kadar olan bölge, Girne İlçesinde bulunan ve 39 nolu Av bölgesi içerisinde kalan “Korineum” Golf Sahasının 300 metre çevresi, Güzelyurt-Kalkanlı-Yayla-Gaziveren bölgelerinde 50,53 ve 54 no’lu av; bölgeleri içerisin de kalan bölge. (Güzelyurt-Girne anayolu üzerindeki O.D.T.Ü. kampüsü-Kalkanlı kavşağından başlayarak batı yönünde toprak yol boyunca (Atış Poligonu yolu) Akdeniz Yayla toprak yoluna oradan güney yönünde toprak yolu takip ederek Yayla’ya, oradan güney yönündeki toprak yolu takip ederek Gaziveren’e, oradan Gaziveren-Güzelyurt asfalt ana yolunu takip ederek Aydınköy’e oradan güneydoğu yönünde asfalt yolu takip ederek Aşağı Bostancı’ya oradan kuzey batı yönünde asfalt yolu takip ederek Güzelyurt’a oradan kuzey yönünde Güzelyurt-Girne asfalt ana yolunu takip ederek Kalkanlı-O.D.T.Ü. kavşağındaki başlangıç noktasına kadar olan bölge, 52 nolu av bölgesi içerisinde kalan Lefkoşa-Güzelyurt ana yolu; ve meskun mahallerin 300 metre çevresi, 42 no’lu av bölgesi içerisinde kalan Boğaz Piknik alanı,Taş Ocakları ve meskun mahallerin 1 KM cevresi ile Dikmen Av Üretim Tesislerinin 300 metre çevresi, 27 no’lu Av Bölgesinde, Lefkoşa-Gazimağusa anayolunun üzerinde Kurudere köyü karşısında bulunan ve yol boyunca yaklaşık 1 km. sınırı devam eden yolun kuzey,doğu,güney ve batı sınırı ekili alan (orman) ile çevrili arazi ve 39 ve 40 no’lu av bölgeleri içerisinde kalan ve 15 Temmuz 2012 tarihinde Değirmenlik taşocakları bölgesinde meydana gelen yangın sonucu zarar gören ormanlık alan ve sürekli av koruma bölgelerinin ava kapatıldığı da belirtildi.
AVCILARIN UYMASI GEREKEN KURALLAR
Bakanlık avcıların uyması gereken kuralları ise şöyle sıraladı:“Avcılar, Av günlerinde, Üveyik, Yaban Güvercini, Fasa, Karga ve Saksağan avlayabilirler. Bunların dışında herhangi bir av ve Yaban kuşu avlanmayacaktır.İkinci İnce Av Günlerinde bir avcı her av günü için, yukarıda belirtilen Av kuşlarından, 8 Adedi Fasa olmak üzere diğer kuşlarla birlikte en fazla toplam 40(Kırk) adet avlayabilir.
GÜNEŞİN DOĞUŞU VE BATIŞI ARASINDA YAPILABİLİR
Güneşin doğuşu ile batışı arasında av faaliyeti yapılabilir. Baraj ve göletlerden en az 500 (Beşyüz) metre uzakta av faaliyeti yapılabilir.Meskun mahalden 200 (İkiyüz) metre uzakta av faaliyeti yapılabilir. Av Tüfeği veya Hava Tüfeğine susturucu, dürbün ve benzeri materyal takılarak av faaliyeti yapılamaz. Av faaliyetinde kullanılacak Hava Tüfekleri 0.177 inçten büyük çapta olamaz.
İkinci İnce Av Mevsiminde, avcı beraberinde köpek bulunmayacaktır.Av faaliyetinde tel, tuzak,kapan,file,ökse, ses bandı veya hayvan sesi çıkaran bir alet veya cep telefonu kullanılamaz.
Av bölgelerine araçla gidecek avcılar, tüfeklerini araçlarının bagajlarında ve kırık olarak bulunduracaklardır.
HEDEFİ GÖRÜP TANIMADAN ATEŞ EDİLMEYECEK
Avcıların avlanırken hedefini görüp tanımadan ateş etmemeleri ve birbirlerini koruyacak şekilde avlanmaya özen göstermeleri gerekmektedir.Avcıların ava kapalı bölgelere girip avlanmamaları ve Yasada yer alan kurallar dışına çıkmamaları gerekmektedir. Avcılar; Av Koruma Görevlilerinin uyarılarına uymak zorundadır. Yasa veya bu Tüzük, kurallar dışına çıkan avcılar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.
TELEFON VE ELEKTRİK KABLOLARINA ZARAR VERİLMEYECEK
Telefon ve elektrik kabloları ile trafik işaretlerine ve bilgi verici levhalara zarar verilmeyecektir.
Av gününden önce başka bir adreste konakladıktan sonra ava çıkacak olan avcıların tüfeklerini de beraberinde götürebilmeleri için Tasarruf ve Avlanma Ruhsatlarına ek olarak İlçe Kaymakamlıklarından Taşıma İzni alınacaktır.”