Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’in, Maraş konusunu Ankara’ya taşımasına şiddetle karşı çıktıklarını söyledi.
Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis’in muhatabının kendisi olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Anastasiadis’in bir önerisi varsa müzakere masasına önerisini getirir tartışırız. Burada muhatabı yokmuş gibi davranış içine girmek, Downer’i posta memuru gibi kullanması ve Downer’in de bunu kabul etmesi doğrusu beni üzmüştür” dedi.
Eroğlu basına verdiği demeçte, Maraş konusunda Türkiye hükümetiyle ortak bir görüş içinde olduklarını vurgulayarak, bu görüşün dışında bir hareket tarzının, bugüne kadar olmadığını, bundan sonra da olacağını düşünmediğini kaydetti.
Resepsiyon Cumhurbaşkanlığı bahçesinde, saat 19.30’da Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve eşi Meral Eroğlu’nun konukları karşılamasıyla başladı. Resepsiyona, Meclis Başkanı Sibel Siber, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu başta olmak üzere Cumhuriyet Meclisi’nde yeni dönemde görev alan milletvekilleri katıldı.
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, zor bir dönemden geçildiğine işaret ederek, Cumhurbaşkanlığı olarak ilk defa, son seçimlerde parlamentoda görev alan milletvekillerini, sosyal içerikli bir etkinlikle bir araya topladığını kaydetti.
KKTC’de 1975 yılından itibaren çok partili parlamenter sistemin hakim olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, partiler arasında artık olgunluk devresinin geldiğini söyledi.
"MİLLETVEKİLLERİ ARASINDA SAMİMİ DİYALOG…"
“Artık diyaloğun, bir araya gelip muhabbet etmenin, çeşitli konuları tartışmanın zamanı gelmiş ve geçmiştir” diyen Cumhurbaşkanı Eroğlu, milletvekilleri arasında, meclis çatısı altında olduğu gibi dışarda da samimi bir diyalog başlatmak amacıyla böyle bir etkinlik düzenlediğini kaydetti.
Mecliste Anayasa başta olmak üzere bir çok yasanın beklediğine işaret eden Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, değişim ve gelişimden, yasalardan bahsedildiğini, bunların ancak meclis çatısı altında dayanışma ve samimi diyalogla gerçekleşebileceğini vurguladı.
HÜKÜMET VE MUHALEFET EDEN SİYASİ PARTİ TEMSİLCİLERİYLE DİYALOG İÇİNDE OLMAK GEREK…
Milletvekillerinden ve hükümetten koparak Cumhurbaşkanlığı makamında oturmayı doğru bulmadığını ifade eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, gerek hükümet edenler, gerekse muhalefet eden siyasi parti temsilcileriyle diyalog içinde olunması gerektiğini kaydetti.
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, görüşmelerin başlayacağı bir zamanda, cumhurbaşkanına düşen görevler olduğu gibi siyasilere düşen görevler de olduğunu vurguladı.
Eroğlu şöyle devam etti:
“Kıbrıs davası hepimizin davasıdır. Müzakereleri sürdürmek cumhurbaşkanının görevidir, ama cumhurbaşkanı yalnız değildir. Meclisin özellikle ortaya çıkacak anlaşma metinlerin de benimseyeceği dikkate alınırsa, mecliste olan siyasi partilerle benim samimi diyalog içinde olmam, ortaya çıkacak görüşleri paylaşmam doğaldır” dedi.
BÜTÜN GÖRÜŞME TUTANAKLARINI MECLİSE DAĞITIYORUM
Kendisinin milletvekillerinden saklayacağı hiçbir şey olmadığını vurgulan Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, kendisinin sadece Kıbrıs konusunda değil, yaptığı bütün görüşme tutanaklarını meclise dağıttığını vurguladı.
Geçtiğimiz günlerde Meclis kürsüsünden birinin “Cumhurbaşkanı görüşme notlarını göndermiyor” diye bir sitemde bulunduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Herhalde takip edemedi. Çünkü ben bütün görüşmeleri eşli dağıtım adı altında meclise gönderiyorum. Bu benim görevimdir” dedi.
“BİRLİK VE BERABERLİK İÇİNDE HAREKET EDİLMELİ”
Kıbrıs sorunun birlik ve beraberlik içinde hareket edilmesi halinde çözülebileceğine işaret eden Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs müzakerelerini iktidarda olan siyasi partilerle değil, muhalefetteki siyasi partilerle de görüşüp, görüş alacağını vurguladı.
KIBRIS KONUSU
Cumhurbaşkanı Eroğlu, geçmişte olduğu gibi, yeni dönemde de başta hükümet olmak üzere, iktidar muhalefet, bütün siyasi parti temsilcileriyle diyaloğunu sürdüreceğini belirtti.
Görüşmelerin kritik bir aşamaya girdiğini hissettiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Eroğlu, “dış müdahalelerden bahsedilmeye başlanmıştır” dedi.
Dün BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’e görüştüğünü anımsatan Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Downer’in Maraş’la ilgili konuyu Ankara’ya taşımasına şiddetle karşı çıktıklarını kaydetti.
“ANASTASİADİS’İN BİR ÖNERİSİ VARSA MÜZAKERE MASASINA GETİRİR, TARTIŞIRIZ”
Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis’in muhatabının kendisi olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Anastasiadis’in bir önerisi varsa müzakere masasına önerisini getirir tartışırız. Burada muhatabı yokmuş gibi davranış içine girmek, Downer’i posta memuru gibi kullanması ve Downer’in de bunu kabul etmesi doğrusu beni üzmüştür” dedi.
Anastasiadis’in bir önerisi varsa bu önerileri kendisine sunması gerektiğini, kendisinin de önerileri ekibiyle, hükümetle mecliste değerlendirerek ona göre cevabını verebileceğini ifade eden Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, şöyle devam etti:
“Ama benim muhatabım, müzakere masasında görmek istediğim Türkiye’dir gibi bir anlayışla hareket eden BM temsilcisine sıcak bakmak mümkün değildir. Kendisini bu konuda uyardım. Kendisi bize öneri sunmamıştır. Ama konuyu bugün Ahmet Davutoğlu’na taşıyacağını ifade etti. Biz yanlış olduğunu kendisine söyledik.”
MARAŞ KONUSUNDA TÜRKİYE’YLE ORTAK GÖRÜŞ İÇİNDEYİZ
Maraş konusunda Anavatan Türkiye hükümetiyle ortak bir görüş içinde olduklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, bu görüşün dışında bir hareket tarzının, bugüne kadar olmadığını, bundan sonra da olacağını düşünmediğini kaydetti.
Maraş’ın toprak konusu görüşülmeye başladığında gündeme geleceğini, toprak konusunun da en son görüşülecek konu olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, toprak konusu görüşülmeye başladığında dörtlü veya beşli zirve denilen 3 garantör ve 2 tarafın katılacağı görüşmeler yapılacağını belirtti.
TOPRAK GÖRÜŞÜLECEK EN SON KONU…
Diğer konular görüşülmeden toprak konusunun görüşülmesiyle büyük bir huzursuzluk ve ekonomide bir çöküntü ortaya çıkabileceğine işaret eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, buna sebep vermemek amacıyla toprak konusunun son olarak görüşülmesine karar verildiğini vurguladı.
Downer’in Türk tarafından bir jest beklediğini, ancak Kıbrıs Türk tarafının en büyük jesti Annan Plan’ına evet demekle yaptığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, “onların bir jest yapması beklenirken, bizden jest beklenmesi biraz tuhaf” dedi.