Uncalı Mezarlığının 300 dönüm üzerine kurulduğunu belirten İbat, mezarlıkta 20 bin mezarın bulunduğunu söyledi. Mezarlığın, askeri şehitlik, polis şehitliği, gayrimüslimler, halka açık mezarlığı, çocuk mezarlığı ve aile mezarlığı olmak üzere 6 bölümden oluştuğunu kaydeden İbat, “Halka açık mezarlık bölümü bir yıl önce defne kapatıldı. Yeni mezarlık Kurşunlu’da. Orası bin 500 dönüme yakın. Burası Antalya’nın geleceğe dönük 20 yıllık mezar ihtiyacını karşılayacak. Günde 20 cenaze defnediliyor. Nüfus artışına göre bu süre uzayıp kısalabilir” dedi.
Antalya’da 186 adet mezarlık olduğunu kaydeden İbat, “5 merkez ilçedeki mezarlık Büyükşehir Belediyesi'nin mücavir alanı içindedir. Mahalle mezarlıkları da var. Andızlı Mezarlığı 1998 yılında defne kapatılmıştı. Burası da bu yıl defne kapandı. Kurşunlu Mezarlığına defin yapılıyor. Bunun yanında Kırcami Şehitler Mezarlığı ile Sütçüler Mezarlığı defne kapatıldı. Diğer mahallelerdeki mezarlıklar da doluluk artarsa defne kapatılabilir” şeklinde konuştu.
"KURŞUNLU'YA ULAŞIM SORUN DEĞİL"
Mezarlığın şehir dışına taşınmasının ardından herkesin cenazelerini mahalli mezarlıklara defnetmeye başladığını kaydeden İbat, “Bu mezarlıklarda yığılma oldu. Vatandaş Kurşunlu’yu uzak düşünüyor. Ulaşım noktasında sıkıntı yok ama vatandaşlar ilk etapta tepki gösterebiliyor. 1996 yılında da Uncalı Kent Mezarlığını uzak görmüşlerdi. Şimdi burası şehir içinde kaldı. Bu bir geçiş dönemidir” diye konuştu. İbat, Kurşunlu Mezarlığına da 6 bölümün yapılacağını dile getirdi.
Uncalı Kent Mezarlığında halka açık ve çocuk bölümlerinin define kapatıldığını ifade eden İbat, “Bu bölümlere artık mükerrer defin yapılıyor. Mükerrer definde aynı mezar 5 yıl sonra açılıp genişletilip yanına birinci derece yakını defnedilebiliyor. Burada ailenin rızası çok önemlidir. Polis ve askeri şehitliği ve aile bölümlerinde defin var” dedi.
KATLI MEZAR İLERİDE DÜŞÜNÜLEBİLİR
Gayrimüslim bölümünde de defin işlemlerinin devam ettiğini dile getiren İbat, bu bölümde mezarların çoğunluğunu Rusların oluşturduğunu kaydetti. İbat, katlı mezar olmadığına değinerek bu uygulamaya ileride geçilebileceğini söyledi.
Yabancıların cenazesinin yakılması (krematoryum) noktasında yasal bir zemin olmadığını aktaran İbat, “İleride neden olmasın? Ülkemizde yabancılar yaşıyor. İleride yasal bir düzenleme yapılırsa olabilir. Şu an bunu yapma gibi bir düşüncemiz yok” dedi.
GOLF ARABALI ULAŞIM
Yaşlı ve engelli bireylerin yakınlarının mezar ziyaretleri noktasında ulaşımda kolaylıklar düşündüklerini söyleyen İbat, “Mezarlığın alanı geniş. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın’ın talimatıyla 2 adet golf aracı temin edildi. Bu araçlarla yaşlı ve engelli bireylerimizi mezarlara ulaşımını sağlıyoruz. Öte yandan ziyaretçileri mezarlığın ürkütücü havasından uzak tutabilmek için bazı görsel düzenlemeler yaptık. Halkımızın istekleri doğrultusunda gereken ne varsa yerine getirmeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.