KKTC İçişleri Bakanlığı Önünde Eylem

28 Ekim 2013 Pazartesi  15:25

İçişleri Bakanlığı önüne giden Dernek Başkanı Bertan Zaroğlu, dernek üyeleri ve avukat Hasan Yücelen, Müsteşar Mehmet Yulaf ve Yurttaşlık Bölümü memurlarıyla görüşerek, vatandaşlık işlemleri tamamlanan fakat kimliklerini alamayan şahısların işlemlerinin son durumu hakkında bilgi aldı.
İlk olarak Müsteşar Yulaf ile görüşen Zaroğlu ile Yücelen, vatandaşlık işlemleri hakkında bilgiler aldı.
Yulaf, görüşmede, vatandaşlık işlemlerin sürdüğünü, bu konuda önyargılı olunmamasını isteyerek, yurttaşlık işlemlerinin zaman alan işlemler olduğuna dikkat çekti, yurttaşlık hakkını kazananın kimliğini alacağını dile getirdi.
Görüşmenin ardından Yurttaşlık bölümüne inerek, vatandaşlık işlemleri tamamlanan ancak kimliğini alamayanlar arasından seçilen temsili 3 kişinin işlemleri hakkında yetkililerden bilgi alan Zaroğlu ile Yücelen, çıkışta basına açıklama yaptı.
Hataylılar Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Bertan Zaroğlu, Başbakan ve İçişleri Bakanı’nın vatandaşlık işlemlerinin “Yeni Yurttaşlık Yasası” çıkarılana kadar durdurulduğunu açıklaması üzerine, işlemleri tamamlanan kişilerin son durumu hakkında bilgi edinmek amacıyla buraya geldiklerini, Müsteşarın kendilerine işlemlerin sürdüğünü söylediğini ancak memurların işlemlerin durdurulduğunu söylediğini savundu.
Zaroğlu, mevcut yasa uygulamadayken vatandaşlıkların durdurulmasının Anayasal suç olduğu iddiasıyla buraya geldiklerini, bu işe bir anlam veremediklerini belirterek, yasa yürürlükteyken işlem yapılmamasının insanlık suçu olduğunu da ileri sürdü ve bu konuyu Yüksek İdare Mahkemesi’ne götüreceklerini söyledi.
Avukat Hasan Yücelen de, Yurttaşlık Yasası’nın yürürlükte olduğunu, yenisi yapılacaksa bile önceki işlemlerin mevcut yasaya göre tamamlanması gerektiğini belirterek, hukuk devletinde yasaların yetkililer tarafından durdurulamayacağını kaydetti.
Yücelen, yasaya göre hak kazananlara hakkının verilmesi gerektiğini, yeni Yurttaşlık Yasası’nın hazırlandığını ancak bu yeni yasanın daha önceki işlemlere uygulanamayacağını, Meclis’ten geçtiği tarihten sonraki başvurulara uygulanabileceğine dikkat çekti.
Bu konuda yetkili makamlara hak kazananlar adına dilekçe vereceklerini belirten Yücelen, bu dilekçelere 30 gün içerisinde cevap verilmesi gerektiğini, yasalar uygulanmazsa veya ihmal söz konusu olursa da konunun mahkemeye taşınacağını kaydetti. 



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/KKTC-Icisleri-Bakanligi-Onunde-Eylem/385482