Ekonomik Örgütler Platformu'ndan Hükümete Sorular

14 Kasım 2013 Perşembe  20:32

Platformdan yapılan açıklamada, elektrik fiyatlarına zammın geri alınması; elektrik sektörünü rasyonelleştirip elektrik fiyatlarını ucuzlatacak adımların en hızlı şekilde atılması; kurum borçlarının ise rasyonelleştirme faaliyetlerinin sonuçlarına bağlı olarak maliyetlerin aşağı çekilmesiyle sağlanacak kaynakla ödenmesi talep edildi.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Hükümetimiz, elektrik fiyatlarına yapılan herhangi bir artışın, hayatın tüm alanlarını olumsuz etkileyeceğine; Kuzey Kıbrıs'ı topyekun pahalılaştırarak özellikle turizm ve yüksek öğrenim alanındaki rekabet gücünü büyük ölçüde zarara uğratacağına dair uyarıları dikkate almayarak elektrik fiyatlarına yüzde 30'lara varan bir zam yapmıştır. Bu zammın neden olacağı gelişmelerle birlikte alım gücü azalacak, fiyatlar yükselecek ve bu fiyat artışının etkisi dalgalar halinde ekonominin bütün sektörlerini vuracaktır. Bunun sonucunda devletin vergi gelirlerinde düşüşler yaşanması da söz konusu olabilecektir."
Zammın adalet ilkesiyle bağdaşmadığı ifade edilen açıklamada, "önlem alınmadığı ve Kıb-Tek'in alacakları zamanında tahsil edilemediği için, borcunu gününde ödeyen vatandaş cezalandırılmaktadır" denildi
Hükümetin zammı açıklarken, elektrik sorununa kalıcı çözümler getirmeye yönelik bazı adımlar atacağını da belirttiği ancak bu planın denetlenebilecek ölçüde açık olmadığı dile getirilen açıklamada, planın, zammı kamuoyuna kabul ettirmek için bir araç olarak kullanıldığından kuşkulanıldığı kaydedildi.
Açıklama şöyle devam etti:
"Hükümet, hazırladığı plana inanmış olsaydı, ekonomiyi durma ve hayatı çekilmez noktaya taşıyacak olan bu zammı yapmak yerine, bugünkü zararı borçlanma yoluyla finanse etmeye devam eder ve borçlarını rasyonelleşme çalışmalarının sonuçlarına bağlı olarak ödeme yolunu tutabilirdi. Anladığımız odur ki, elektrik sektörünü rasyonelleştirme ve ucuzlatma planı, bizzat hükümete de güven vermemiş, bu nedenle zam yapma yolu seçilerek Kıb-Tek'in iflası önlenmek istenmiştir. Kıb-Tek'in iflasını önlemek için yapılan zam, ne yazık ki, tüm işletmeleri ve aileleri iflas noktasına taşıyacak ve sonuçta bizzat devleti ve Kıb-Tek'i de iflas ile karşı karşıya bırakacaktır."
Açıklamada şu sorulara yanıt verilmesi de istendi:
 
"Verimliliği sağlamak ve maliyetleri düşürmek için sıvı gazla çalışan yeni santraller dahil olmak üzere pek çok şeye ihtiyacımız var. Eğer üretimde yap-işlet-devret modelini uygulamayacaksanız hangi parayla bu yatırımı yapacaksınız?
 
Türkiye ile imzalanan anlaşmada, enterkonnekte sisteme bağlanmak için 'dağıtımın özelleştirilmesi' şartı yer alıyor. Türkiye'nin net tavrına rağmen enterkonnekte kablo projesini nasıl hayata geçireceksiniz?
 
Hükümet devletin Kıb-Tek'e olan borçları için 2014 bütçesinde ne kadar kaynak ayırıyor? Eğer devlet borcunu ödemezse Kıb-Tek devlet kurumlarının aldığı elektriği kesebilecek mi?"
 
Açıklamada, platformun elektrik zammına karşı yapılabilecek çalışmaları, katılımcı örgütler ve diğer toplum kesimleri ile değerlendirmeye devam edeceği ve her türlü eylemi ortaya koymaktan kaçınmayacağı da dile getirildi.



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/Ekonomik-Orgutler-Platformu-ndan-Hukumete-Sorular/385928