Avcı bugün yaptığı yazılı açıklamada, AB ülkelerinde trafik kazalarında meydana gelen ölümlerin 2012 yılında yüzde 9 azaldığını, bu rakamın 3 bin insanın hayatının kurtulmasıyla eşdeğer olduğunu söyledi, “Ölümlü kaza sayısı AB’de genel kayıtların tutulduğu 1965’ten den bu yana en düşük seviyeye indi” ifadesine yer verdi.
Mehmet Avcı, “300 bin nüfuslu KKTC’de 2013 yılında trafik kazalarında 44 kişi yaşamını yitirdi. Bu rakam 1 milyonda 146 ölüme eşdeğerdir. Ülkedeki ölümlü trafik kazaları AB ülkelerindekilerin 4. 9 katıdır” dedi.
“TRAFİK KAZALARINDA EN AZ ÖLÜMÜN MEYDANA GELDİĞİ ÜLKELER İNGİLTERE, İSVEÇ, HOLLANDA VE DANİMARKA”
Trafik kazalarında en az ölümlerin meydana geldiği ülkelerin İngiltere, İsveç, Hollanda ve Danimarka olduğunu ifade eden Avcı, AB ülkelerindeki bazı istatistiki bilgileri şöyle paylaştı:
“AB ülkelerinde yollarda günde 75 insan hayatını kaybediyor. En çok savunmasız insanlar ölüyor, yayalar, motosikletliler ve yaşlılar gibi.
AB ülkelerinde 2011- 2020 Yol Güvenliği Eylem Planıyla 10 yıllık sürede trafik kazalarından ölümleri yarı yarıya azaltabilmek için zorunlu planların devreye konulması hedefleniyor, iddialı öneriler üzerinde çalışılıyor.
Bunların başında araçların güvenliğinin geliştirilmesi, altyapı düzenlemeleri ve yol kullanıcılarının davranışları var.”
“KKTC’DEKİ EHLİYET VERME SİSTEMİ ÇAĞDIŞI”
Avcı, AB ülkelerinde trafik kuralları hakkındaki son girişimlerle ilgili örnekler verdi, şunları söyledi:
“Ocak 2013’ten itibaren tüm AB ülkelerinde ehliyet sistemi belirli standarda yükseltildi özellikle güçlü motosikletlilere daha sıkı kurallarla altında ehliyet verilesi gündeme geldi.
Buna göre, KKTC’deki ehliyet verme sistemi çağdışı kaldı. AB ülkelerinde 24 yaşındaki gençlere belirli bir eğitimden sonra güçlü motosiklet ehliyeti verilirken, KKTC’de 18 yaşındaki gençlere hiçbir eğitim verilmeden motosiklet ehliyeti veriliyor.”
“SINIRLAR ARASI SUÇ İŞLEMEYİ ÖNLEME”
AB üyesi ülkelerde milli uygulama planlarıyla üye devletlerin tecrübelerinden yararlanıldığını ifade eden Mehmet Avcı “Sınırlar arası suç işlemeyi önleyen yasa Kasım 2012’den beri yürürlüktedir. Yasa kapsamında suç diğer ülkelerde işlense bile sürücünün kendi ülkesinde cezası devam etmektedir” dedi.
“AĞIR YARALANMALAR ÜZERİNDE YAPILACAK ÇALIŞILMALARIN BÜYÜK YARAR SAĞLAYACAĞINA İNANILIYOR”
Mehmet Avcı, AB ülkelerindeki ağır yaralanma vakalarına da dikkat çekerek bu konuyla ilgili şu bilgileri verdi:
“AB ülkelerindeki yollarda bir ölümlü kaza vakası 10 kişinin ağır, 40 kişinin de hafif yaralandığı bir kazaya eşdeğerdir.
Yol üzerlerinde meydana gelen ölümlü kazaların azalmasına katkı koyabilmek için geçtiğimiz ve gelecek on yılık dönemlerde bu kazaları izlemede yaklaşımlar, sonuç değerlendirmesi ile strateji oluşturulması ana faktör olarak belirlendi.
Ayrıca ağır yaralanmalar üzerinde yapılacak çalışılmaların büyük yarar sağlayacağına inanılmaktadır.”
“AB ÜYESİ ÜLKELER ARASINDA AĞIR YARALANMALAR”
AB ülkelerinde trafik kazalarındaki ağır yaralanma ile ilgili istatistiklerin genelleme ile belirlendiğini ve rakamların tahmini olduğunu anlatan Avcı şunları ekledi:
“Ağır yaralanmaların raporlanmasında, bildirmeme ve değeri altında bildirmeden dolayı sorun yaşanıyor.
Bu nedenle Avrupa Komisyonu ağır yaralanmalarda atılacak adımlarla ilgili kapsamlı bir doküman yayınladı.
Bu doküman ağır yaralanmaların ortak tarifi, bunun üyeler arasında paylaşılması ve veri toplanması ile ilgilidir.
AB üyesi ülkeler arasında ağır yaralanmalarda MAIS travma ölçeği kullanılması kararı alınmıştır.”
“BAŞ VE BEYİN YARALANMALARI ÖNDE GELİYOR ”
AB ülkelerindeki ağır yaralanma vakaları ile ilgili araştırma sonuçlarını aktaran Avcı şunları belirtti:
“Son verilere göre her yıl 250 bin kişi yollarda ağır yaralanmakta, 28 bin kişi ölmektedir.
Ağır yaralanmalarda beyindeki ve omurilikteki yaralanmalar ölümlerde ön planda çıkmaktadır.
Son on yılda ölümler yüzde 43 azalmakla birlikte, ağır yaralanmalarda yüzde 36 azalma olmuştur.
Ağır yaralanmalarda ayak ve bel yaralanmaları da izlemektedir.
Ağır yaralanmalarda öncelik savunmasız insanlarda, örneğin yaya, motosikletli ve yaşlılar gibilerde görülmektedir.
Ağır yaralanmalar genellikle kentsel bölgelerde olmaktadır. Avrupa Birliği ağır yaralanmalı kazaların da azaltabilmek için çalışmalara başlamıştır.
Avrupa Birliği Kuzey Kıbrıs’ta da yol güvenliği için bütçe ayırmış, çalışmalarını başlatmıştır. Ancak çalışmalar çok yavaş ilerlediği için görülebilir bir sonuç mevcut değildir.”