Yiyecek İçecek Sektörü Çalışanlarını Belgelendiren İlk Akredite Merkezi

18 Aralık 2013 Çarşamba  11:36

MESEM’in, turizm yiyecek içecek sektöründe mesleki yeterlilik belgesi verebilecek olan Türkiye'deki ilk akredite merkez olduğunu belirten Budak, artık sektörde çalışan garson, barmen ve servis elemanlarının mesleki bilgi düzeylerini akredite bir merkez olan ATSO MESEM'den aldıkları sertifikalarla belgeleyebileceklerini bildirdi.
Budak, "ATSO olarak mesleki eğitime ve nitelikli işgücü yetiştirilmesine büyük önem veriyoruz. Bu hedef doğrultusunda geçtiğimiz dönem ATSO bünyesinde Mesleki Sınav ve Sertifikasyon Merkezi'ni (MESEM) kurduk. Geçtiğimiz günlerde TÜRKAK tarafından akredite edilen ATSO MESEM bundan sonraki süreçte, servis görevlisi, bar görevlisi ve servis yöneticisi mesleklerinde çalışan ve çalışmak isteyen kişilere bilgi, beceri ve yetkinlik düzeylerini kanıtlayabilecekleri ulusal ve uluslararası alanda geçerliliği olan Mesleki Yeterlilik Belgesi verecek. Yani artık turizm sektöründe çalışan servis görevlileri, bar görevlileri ve servis yöneticileri mesleki bilgi düzeylerini gösteren sertifikalara sahip olabilecekler" dedi.
MESLEKİ YETERLİLİK KRİTERLERİ HAZIR
Akreditasyon sürecinde uzun yoğun bir çalışma temposu geçirdiklerini belirten Budak süreci şöyle özetledi:
"Öncelikle Türkiye'nin turizm başkenti Antalya'da en çok ihtiyaç duyulan alanlardan olan servis görevlisi, bar görevlisi ve servis yöneticisi mesleklerinin, mesleki yeterlilik kriterlerini hazırladık. Konunun uzmanlarından alınan görüşlerle belirlenen kriterler Mesleki Yeterlilik Kurumu Yönetim Kurulu'nun 07.11.2012 tarih ve 2012/85 sayılı kararı ile onaylanarak yürürlüğe girdi. Kurduğumuz sistemi pilot sınavlarla test ettik ve akreditasyon sürecini başarı ile tamamladık ve ATSO Mesleki Sınav ve Sertifikasyon Merkezimiz, turizm yiyecek içecek sektöründe TÜRKAK tarafından akredite edilen ilk merkez oldu. Merkezimiz tarafından verilecek olan ulusal ve uluslararası geçerliliği olan MYK Belgesi ile öncelikle turizm sektöründe daha sonra da kapsamı geliştirerek başka alanlarda da mesleki yeterlilikleri belgelendirmeyi amaçlıyoruz."
YETERLİLİK BELGESİNE SAHİP ELEMAN DA, ELEMANI ÇALIŞTIRAN İŞYERİ DE AVANTAJLI
Yeterlilik belgesine sahip elemanları çalıştıran işverenlerin çalışana ait sigorta primlerinin 12-48 ay süre ile İşsizlik Sigortası fonundan karşılanacağını, elemanlarını Türkiye İş Kurumuna kayıtlı işsizler arasından seçen işyerleri için bu sürenin ilave olarak 6 ay daha uzatıldığını kaydeden Budak, “Ayrıca KOSGEB'in, KOBİ'lerin elemanlarına Mesleki Yeterlilik Belgesi aldırmalarına yönelik olarak 10 bin TL'ye kadar desteği var” dedi.
MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi elemanlar için de büyük avantajlar sunulduğunu belirten Budak, “4. seviye ve üstü yeterlilik belgesine sahip bireyler ortaöğretim kurumlarında öğretmen bulunamayan alanlarda öğretmen olarak görevlendirilebiliyorlar. Ayrıca mesleki yeterliliğini belgeleriyle ispatlayan kişilere ‘Bağımsız İşyeri Açma Belgesi’ veriliyor ve girişimciliğe yönlendiriliyorlar" ifadelerini kullandı.



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/Yiyecek-Icecek-Sektoru-Calisanlarini-Belgelendiren-Ilk-Akredite-Merkezi-/386720