Palmiye Ve Hurma Ağaçlarındaki Tehlike

9 Ocak 2014 Perşembe  11:16

2005 yılında Mısır’dan ithal edilen hurma ağaçlarıyla Türkiye’ye giren kırmızı palmiye böcekleri, Demre’de palmiye ve hurma ağaçlarını tehdit ediyor. Demre Belediyesi kaldırım, refüj ve parklarda bulunan ağaçları koruma altına alırken, çalışmalar kapsamında palmiye ve hurma ağaçları önce yerinden sökülerek ilaçlanıyor, sonra belirli alanlarda toplanarak kontrol altında tutuluyor.

Demre Belediyesi Peyzaj Teknikeri Çağrı Yoluk, “Günlerdir, palmiye ve hurma ağaçlarını korumak için çeşitli mücadele yöntemleriyle tedbirler alıyoruz. Demre Finike yolundaki palmiye ve hurma ağaçlarını yerinden söküp ilaçladıktan sonra Halk kavşağından Demre Çayı üzerindeki köprüye kadar futbol sahası etrafında ve sanayi kavşağındaki refüjde topluyoruz” dedi.
Böceğin palmiye yapraklarına 160 ile 200 arasında yumurta bıraktığına dikkat çeken Yoluk, “Yumurtalardan çıkan küçük larvalar palmiyenin içini kemirerek bitiriyor. Büyüdüklerinde üzerlerine palmiye liflerinden bir koza örüyorlar. Bu kozanın içinde de evrimlerini geçirerek larva böcek haline dönüşüyor ve uçarak palmiye dışında çiftleşiyorlar. Dişiler, yine palmiye yaprakları arasına yumurtlayarak döngüyü devam ettiriyor” diye konuştu.

Türkiye’ye hastalığın 2005 yılında girdiğini kaydeden Yoluk, “Bunun ilk ihbarını biz ilgili bakanlığa yaptık. Fakat çok geç önlem alınması nedeniyle hastalık hızla yayıldı. Bugün maalesef Antalya ile Adana, Muğla, İzmir ve hatta İstanbul'da da hastalık yayıldı. Geçen hafta İstanbul'da 60'ın üzerinde palmiye kesilerek imha edildi” ifadelerini kullandı.

 
“HASTALIKLI AĞAÇLAR İMHA EDİLMELİ”
En büyük sıkıntının palmiyenin içinde böcek olup olmadığının önceden anlaşılamadığı olduğunu belirten Yoluk, “Hastalığın erken tanısı çok zor. Ancak palmiye öldükten sonra ortaya çıkıyor. Bu nedenle ağaçların zamanında ilaçlanması gerekiyor. Aç kalan böcekler, ‘agav’ dediğimiz sabırlık bitkisine bile zarar veriyor. Palmiyeler biterse bu böcekler başka yaşam alanları bulacak. Bu böcek Fethiye, Dalaman, Ortaca, Köyceğiz, Marmaris, Bodrum, Milas ve Yatağan'da görüldü. Böceklerin daha da çoğalmaması için hastalıklı ağaçların bir an önce imha edilmesi gerekir” diye konuştu.



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/Palmiye-Ve-Hurma-Agaclarindaki-Tehlike-/387207