Trafik konusunda “Ne yapmalı?” şeklindeki bir soruyu değerlendiren Talat, son dönemlerde insanlarımıza büyük acılar çektiren trafik kazaları ile kanser vakalarının sıklığına değindi. Talat, trafik kazalarının çok farklı boyutları ve nedenleri olduğunu, insanı hazırlıksız yakaladığını, bunun da aile ve arkadaş boyu acılara yol açtığını belirtti.
Geçmiş ara hükümet döneminde güzel bir karar alındığını, trafikte tüm yetkilerin bir bakanlığa devredildiğini kaydeden Talat, bunun hayata geçirilmesini isterken, kazalar üstüne özellikle görüş belirten köşe yazarları ve sivil toplum örgütlerinin neredeyse tümünün hatayı devlete bulduğunu belirtti ve “Kazayı yapanın hiç mi suçu yok?” diye sordu.
Bizim yollarımızda 100 km üzerinde araç kullanılmaması gerektiğini söyleyen Talat, 100 km üzerindeki süratlerde kaza yapılması olasılığının yüksek olduğunu, dikkatsizliğin bu olasılığı artırdığını söyledi. “Bu nedenle yol güvenliğini sağlamakla yükümlü devletin sorumlulukları yanı sıra sürücülerin sorumluluklarının da hatırlatılması, eğitim sağlanması, trafik kurallarına uyulması, uymayanlar için gerekli cezai müeyyidelerin uygulanması, kazaları azaltacaktır” diyen Talat, artan kanser vakaları için de yapılacak birçok şey bulunduğunu Gıda ve Hal yasalarının bir an önce çıkarılmasının başlangıç olacağını anlattı.
YOL GÜVENLİĞİ
Yol güvenliğinin önemli olduğunu belirten Talat, Girne-Alsancak arasındaki çevre yolunun çok kötü olduğunu vurguladı ve kurallara uygunsuz çemberlerin tehlikelerine değindi.
Talat, söz konusu çevre yolunda kaldırımlar yapıldıktan sonra yolların daraldığını ve çemberlerin de uygunsuz ölçülerde kaldığını söyledi ve bu yolda derhal çalışma başlatılmasını istedi.
En öncelikli konunun 100 km’nin aşılmaması için alınması gereken önlemler olduğunu belirten Talat, kameraların olmaması yönünde görüş belirtenleri eleştirerek, bu anlayışın yanlış olduğunu, her yere kamera yerleştirilmesinin mümkün olmadığını ama kamerasız yerlerde de denetimlerin sıklaştırılması gerektiğini ifade etti.
DÖVİZ YARASI
Dövizdeki gelişmelerin sorulması üzerine Talat, döviz ile borçlanma ve iş yapılmasının yanlış olduğunu ve bir şekilde önüne geçilmesi gerektiğini söyledi.
Geçmişte TL’nin yüzde 176’lara kadar değer kaybettiğinin görüldüğünü kaydeden Talat, ancak koşulların geçmişteki gibi olmadığını ve döviz yükselişinin gerileyeceğini düşündüğünü söyledi.
Dövizle borçlanmaya karşı çıkan Talat, döviz borçlananlarla alacaklıların bir araya getirilmesini önerdi. Talat, bunun geçmişte yapıldığını hatırlattı ve devletin tarafları bir araya getirerek anlaştırdığını belirtti.
HIZLA ÖNLEM ALINMALI
Kısa dönem için kurumlarla anlaşarak kur sabitlemesine gidilebileceğini de belirten Talat, petrol ve elektrik fiyatlarına yine zam geleceğini söyleyerek, hükümetin şimdilik bunları artırmadığını, borçlandığını, ancak bu borçların faizlerinin de sonuçta vatandaşa yansıyacağını kaydetti. Talat, bu çerçevede önlemlerin hızla alınmasının önemini vurguladı.
Talat, konu ile ilgili bir soru üzerine, serbest piyasayı kabul etmiş ve parasını dalgalanmaya bırakmış olan ülkelerin kolayına paraya müdahale edemeyeceğini anlattı. Talat, bazı enstrümanlarla paraya müdahale edildiğinde bunların başka yan etkileri olacağını söyledi.
KKTC’de ekonominin iyi olmadığını, alım gücünün düştüğünü anlatan Talat, ekonomi alanında Türkiye ile yapılacak görüşmelerin önemine değindi.
Geçmiş dönemde Türkiye’nin içişlerimize karıştırıldığını anımsatan Talat, şimdiki hükümet döneminde ilişkilerin düzeldiğini gördüğünü ve Başbakanın Türkiye’ye davet edilmesinin de bu çerçevede önemli olduğunu belirtti.
CEZA YASASI VE UBP
Ceza yasası meclisten geçerken Ana Muhalefet UBP’nin meclis salonuna girmemesinin sorulması üzerine Talat, bunun doğru olmadığını, bu tavırla tüm yasayı reddettiklerini söyledi.
2. Cumhurbaşkanı Talat, AB normlarına dikkat çekerek, UBP’nin meclise girip şerhini koymasının daha uygun olabileceğini düşündüğünü, ileride Annan planında Eroğlu’nda da görüldüğü gibi, bu tutumlarından mahcubiyet duyabileceklerini kaydetti.
Eşcinsellik konusunda, bu gerçeğin dünya var oldukça var olduğunu söyleyen Talat, “Kimse kimsenin kahyası olmaya kalkışmamalı” dedi.
ANKETLERDE ÖNDE
Bir gazetede anket yayınlandığını ve Cumhurbaşkanlığında kendisinin önde olduğunun sorulması üzerine Talat, KADEM’in araştırmasının bugünü ifade ettiğini söyledi ve bu konuda konuşmanın henüz erken olduğunu belirtti. Talat, şimdi yapılması gerekenin seçim düşünmek değil, Kıbrıs sorununun çözümü için katkıda bulunmak olduğunu söyledi.
“SORUNU ÇÖZERSE ADAY OLMAM”
Başka bir soru üzerine, Eroğlu’nun sorunu çözmesi halinde zaten aday olmayacağını ve onu destekleyeceğini söyleyen Talat, bugün için kendi adaylığı konusunda karar vermediğini belirtti.
ORTAK METİN
Ortak metnin sorulması üzerine 2. Cumhurbaşkanı Talat, çıkmaza ilerlendiğinin görüldüğü anda, Anastasiades’e buluşma çağrısı yapılmasının gerektiği üzerinde durdu ve ortak metnin “at ile deve” olmadığını söyledi. Yüz yüze görüşmenin önemini ifade eden Talat, göz temasının önemli olduğunu ve ortak bildirilerin bu şekilde daha iyi hazırlanabileceğini kaydetti.
GEÇ KALDI
Hristofyas’ın Mağusa’da “Talat’la olsaydık çözerdik” dediğinin hatırlatılması üzerine Talat “Ne diyeyim? Geç kaldı” dedi.
DOĞALGAZ
Doğal gaz konusunda da değerlendirmelerde bulunan Talat, bunun ciddi bir konu olduğunu kaydetti ve gazın değerlendirilememesinden en önemli zararı Rum tarafının göreceğini söyledi. Türk tarafı için zaten “battı balık yan gider” diyen Talat, gaz konusunun Rum tarafını çözüme yöneltmek için bir motivasyon olduğunu kaydetti.
Avrupalıların bu gaza ihtiyaçları olduğunu, Amerika’nın da bölge barışı açısından ilgi duyduğunu ancak Rum tarafı “Bu benim hakkımdır, kimse müdahale edemez” derse, bunun gerginliklere neden olabileceğini kaydetti.
Talat, bu çerçevede sağduyulu davranarak, çözümle birlikte bu ekonomik değerden bir can suyu alınmasının önemli olduğunu belirtti.