Yaklaşık iki yıldır merdiven çıkarken zorlandığını anlatan Selin Safinaz Özkaya, "Bir ay önce fenalaştım. Lise arkadaşım Prof. Dr.Hüseyin Okutan'a başvurdum. Yıllar sonra yolumuz sağlık için yeniden kesişti. Yıllarca sigara içtim. Üç damarım tıkanmış. Yapılan koroner anjiografi sonrası kalp damarlarımda ciddi derecede darlıklar olması nedeniyle bypass kararı alındı" dedi.
"ATARDAMARLARIN AÇIK KALMA SÜRESİ DAHA UZUN"
Koroner bypass ameliyatlarında göğüsten alınan atardamarların yanı sıra ön kollardan alınan atardamarların kullanıldığını söyleyen Medical Park Antalya Kalp Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof.Dr. Hüseyin Okutan, "Atardamarların açık kalma oranları toplardamarlara göre daha fazladır. Bu nedenle hastanın yaşına ve kalp damarlarındaki darlığa bağlı olarak açık kalp ameliyatlarında atardamar kullanımını tercih ediyoruz. Hastamızın bypass ameliyatı da atardamarlar kullanılarak gerçekleştirildi. Ameliyatın ardından 6 gün sonra kendisini taburcu ettik" diye konuştu.
"İLK ALTI HAFTA ÖNEMLİ"
Koroner bypass ameliyatı geçiren hastalarına genellikle aynı önerilerde bulunduğunu ifade eden Prof.Dr. Okutan şu tavsiyelerde bulundu:
"Bu ameliyatta göğüs kafesini açtığımız için ilk altı hafta yan yatmamak, ağır kaldırmamak ve hatta araba kullanmamak gerekiyor. İlk haftalarda şiddetli bir diyet önermiyoruz ama daha sonraki süreçte hastalarımıza diyeti mutlaka tavsiye ediyoruz. Düzenli egzersiz yapılmasını ve sigara içiyorsa hastamızın sigarayı bırakmasını istiyoruz. Hastalarımız, iyileşme dönemi tamamlandıktan sonra koroner damarları koruyucu bir hayat tarzını kendilerine seçmeliler."