Kıbrıs’ın en verimli alanlarından birisine Mesarya Ovası’na sahip olan KKTC, kısıtlı su imkanlarıyla tahıl ürünleri, patates, enginar üretimiyle ekonomiye katkı sağlarken, Güzelyurt’ta Narenciye sektörü suların tuzlanmasıyla sıkıntılı zamanlar yaşamakta. Yine Tepebaşı’nda yetiştirilen domates bazı zamanlarda Türkiye’ye ihraç edilse de sulama sorunları tam verim alınmasına engel olmakta.
Rüya Proje ya da Asrın Projesi olarak da adlandırılan Türkiye’den borularla KKTC’ye su temin projesinde hatırlanacağı üzere ilk adım Anamur ilçesindeki Dragon Çayı üzerine yapılan barajın temelinin, 7 Mart 2011'de Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu tarafından atılmasıyla başlanmıştı.
Normal şartlarda 48 ayda tamamlanması planlanan barajın bitiş tarihi, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Erdoğan'ın tören alanında yapmış olduğu pazarlıkla öne çekilerek 7 Mart'a alınmıştı. Dört aşamalı projenin ilk ayağını oluşturan baraj inşaatı, yoğun şekilde yürütülen çalışmalarla hedeflenen tarihte tamamlanacak hale getirildi.
Öte yandan yine Girne yapılan Geçitköy Barajı tamamlanarak Türkiye’den gelecek suyla kavuşacağı ana hazır. KKTC SU Temini Projesi’ni kısaca hatırlatmak gerekirse: Alaköprü Barajı'ndan alınacak yıllık 75 milyon metreküp su, 80,151 kilometre ve deniz yüzeyinden 250 metre derinlikte askıda geçecek olan 1600 milimetre çapında yüksek yoğunluklu polietilen boru hattı ile Girne yakınlarındaki Geçitköy Barajı'na aktarılacak.
Geçtiğimiz ay Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eoğlu ve Enerji Bakanı ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ında katıldığı bir törenle temelleri atılan KKTC İçmesuyu Arıtma Tesisi, Geçitköy Terfi Merkezi-Lefkoşa İsale Hattı ve Girne İsale Hattı projeleri de hızla ilerlemekte.
Bu tesislerden KKTC İçmesuyu Arıtma Tesisi ile günlük 200 bin metreküp içme suyu arıtılacak. Geçitköy Terfi Merkezi-Lefkoşa İsale Hattı kapsamında 63,5 km boru döşenecek. Temeli atılacak diğer bir tesis olan Girne İsale Hattı ile de Girne bölgesindeki, toplam uzunluğu 160 km olan dağıtım hatları inşa edilecek.
Projenin tamamlanmasıyla KKTC’ye aktarılacak yıllık 75 milyon m3 suyun yüzde 50,3’ü içme-kullanma, yüzde 49,7’si zirai sulama suyu olarak değerlendirilecek. Projenin gerçekleşmesi ile halen yeraltı ve yüzeysel su kaynaklarının kısıtlı olması sebebiyle su sıkıntısı çekilen KKTC’de, 50 yıllık içme ve kullanma suyu ihtiyacı karşılanacak.
Yıllardır acımazsız şekilde uygulanan ambargolarla boğulan, spordan haberleşmeye, kültürden sanatsal aktivitelere kadar dünyadan dışlanan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kaderi Türkiye’den gelecek su ile değişecek adeta şaha kalkacaktır. Verimli Karpaz Ovaları, Mesarya, Güzelyurt Bölgesi suya doyacak, içme suyunun yanı sıra yaz aylarında halkımızın yaşadığı susuzluk benzeri sorunlar ortadan kalkacaktır.
Şimdi merakla beklenen an Türkiye’den gelecek olan suyun Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti topraklarına ulaşacağı dakikalarda.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin daha güzel yarınlara taşınması için daha nice projelerin hayata geçirilmesi dileğiyle….