Meclis Genel Kurulu'nun Yoğun Mesaisi

24 Şubat 2014 Pazartesi  19:09

Ekonomi Maliye Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı Birikim Özgür’ün, İskan, Topraklandırma ve Eşdeğer Mal (Değişiklik) Yasa Tasarısı’yla ilgili komite raporunu okumasının ardından yasa tasarısı madde madde okunarak oyçokluğuyla kabul edildi.
Komite Başkanı Özgür, daha sonra Çevre (Değişiklik) Yasa Tasarısı’na ilişkin komite raporunu okudu.
Raporun okunmasının ardından söz alan TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, ülkedeki çevre sorunlarına işaret ederek, ülkeye gelen turistlerin dikkatini çeken ilk unsurun çevre kirliliği olduğunu ifade etti.
Angolemli, denizlerdeki kirliliğin ne zaman temizleneceği konusunda hükümetten bilgi istedi.
Angolemli’nin ardından söz alan UBP Milletvekili Ersin Tatar, yollardaki tabela sayısının sürekli arttığını dile getirerek, bunun “rant”la ilgisi olduğunu savundu.
Tatar, ülkede çok sayıda taş ocağı bulunduğunu, Karpaz’da taş ocağı açma izni verilen ancak ÇED raporu olumsuz geldiği için faaliyete geçemeyen bir kişinin devlete 20 milyon dolarlık tazminat davası açtığını söyledi.
Tatar, tazminat tutarının yüksekliğine işaret ederek, devletin taş ocakları için ne kadar ücret talep ettiğini sordu.
TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı da yasa tasarısıyla ilgili söz alarak yapılan zamları eleştirdi. “Ezilen kesimler, dar gelirli orta direktir” diyen Çakıcı, hükümetin bununla ilgili kendini savunacak pozisyonu olmadığını belirtti.
Hükümeti, fonlarla bütçe açıklarını kapatmak yerine başka öneriler yapmaya çağıran Çakıcı, Meclis’te konuşulması gereken esas konunun zamlar olduğunu söyledi.
Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Çakıcı’nın yaptığı eleştirilere cevap vermek üzere söz alarak, “Fonlar bütçeye alınıyor da sanki fonların yükleri alınmıyormuş gibi konuşuluyor. Piyango Fonu bütçeye alınıyor. Piyangolarda çalışanların maaşlarını başka biri mi ödeyecek? Piyangolar maaşları zor karşılıyor” dedi.
Bütçe disiplinin önemine vurgu yapan Yorgancıoğlu, seçimleri gözeterek iş yapmadıklarını ancak uzun zamandır ihmal edilen yasaları hayata geçirmeye çalıştıklarını söyledi.
Yorgancıoğlu, 6 ayda 70 yasa tasarısının Meclis’e geldiğini, bunların birçoğunun da hükümet tarafından getirildiğini dile getirdi.
Tüketiciyi koruma adına da, hayvancıyı koruma adına da ellerinden geleni yaptıklarını ifade eden Başbakan Yorgancıoğlu, hellim fiyatlarının ve tüp gazın fiyatlarının artması konusunda soruşturma başlatan Rekabet Kurulu’nu kutladı.
Yorgancıoğlu, Rekabet Kurulu’nu tüm mallarda aktif şekilde hareket etmeye çağırdı.
UBP Milletvekili Faiz Sucuoğlu da yaptığı konuşmada, turizm ve eğitimin lokomotif sektör olarak görüldüğünü ancak çevreye gereken ilginin gösterilmemesi halinde bu sektörlerin gelişmesinin mümkün olmadığını anlattı.
Milletvekillerinin hafta sonu turistlerin ziyaret ettiği yerleri gidip görmesini isteyen Sucuoğlu, turistik yerlerdeki çevre kirliliğinden şikayet etti ve çevre temizliğine önem verilmediğini söyledi.
Sucuoğlu, altı aydır çevre kirliliğinden bahsedildiğini ancak değişen hiçbir şeyin olmadığını belirtti.
Sucuoğlu, 366 kişinin 1 Mart itibarıyla işten durdurulmasının söz konusu olduğunu, buna karşın geçici işçi adı altında KIBTEK’e işe alımlar yapıldığını belirterek bu konuya açıklık getirilmesini istedi.
Sucuoğlu hükümetin göreve gelmeden önce ‘hesap soracağım’ dediğini ancak icraatta hiçbir şey olmadığın savundu.
Tarım Bakanı Önder Senaroğlu da söz alarak Sucuoğlu’nun iddia ettiği gibi KIB-TEK’e istihdam yapılmadığını belirtti.
Sennaroğlu, KIB-TEK’e her yıl, yılda iki kez 50 günlüğüne temizlik çalışmalarının yardımı için geçici işçi alındığını anlattı.
CTP-BG Milletvekili Ferdi Sabit Soyer de yaptığı konuşmada, şimdiye kadar fonların hiçbir işe yaramadığını söyleyerek, “Fonlar işlevini yerine getirseydi bahsettiğiniz gibi eski eserlerin içinde cam kırıkları olmazdı” dedi.
Fonların sadece istihdam aracı olduğunu savunan Soyer, “Geriye kalan fonlar da bütçeye aktarılmalıdır. Bu iş düzene girmelidir” diye konuştu.
Konuşmaların ardından oylama için salonda yoklama alındı. Yeter sayı olmadığı için toplantıya 10 dakika ara verildi.
Cumhuriyet Meclisi, verilen 10 dakikalık ara ardından yeniden toplanarak, Çevre ( Değişiklik) Yasa Tasarısı ile Birleştirilmiş Çıraklık ve Meslek Eğitimi (Değişiklik) Yasa Tasarısı ve Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nin Tasarı’ya İlişkin Raporu’nu oy birliğiyle kabul etti.
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Birleştirilmiş Çıraklık ve Meslek Eğitimi (Değişiklik) Yasa Tasarısı ve Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nin Tasarı’ya İlişkin Raporu’nu görüştü.
DÜRÜST
Tasarı üzerine ilk sözü alan UBP Güzelyurt Milletvekili Kemal Dürüst, tasarıyı desteklediklerini belirterek, Çıraklık Eğitim Merkezi’ne daha fazla önem verilmesi gerektiğini söyledi.
Dürüst’ün konuşması ardından rapor ve tasarı üzerindeki görüşmeler tamamlanarak, tasarının madde madde görüşülmesine geçildi.
Yapılan oylamada tasarı Genel Kurul’da oy çokluğuyla kabul edildi.
Bugünkü birleşimini tamamlayan Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, 27 Şubat Perşembe günü saat 10.00’da denetim görevini yerine getirmek amacıyla toplanacak.
 



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/Meclis-Genel-Kurulu-nun-Yogun-Mesaisi/388270