İskele İtfaiye Şubesi Açıldı

12 Mart 2014 Çarşamba  17:34

Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça ise bir sürprizle karşılaşılmazsa, 20 Temmuz’da Türkiye’den gelecek suyun Lefkoşa’ya akmasının hedeflendiğini açıkladı ve Türkiye’den gelecek suyun dağıtımında ve tarımsal üretimde kullanımında yaşanacak sorunları dile getirdi.
İSKELE İTFAİYEYE KAVUŞTU
İskele’de Türkiye Cumhuriyeti katkılarıyla inşa edilen itfaiye şubesi, İskele ilçesine bağlı 22 köye hizmet verecek. Daha önce İskele ilçesindeki tüm bölgelere Yeşilköy’deki İtfaiye Şubesi hizmet veriyordu.
İskele İtfaiye Şubesinin açılış törenine Cumhurbaşkanı Eroğlu yanında, Meclis Başkanı Sibel Siber, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Baki Kavun, Güvenlik Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Tuğgeneral Erdinç Korkuter, İskele Kaymakamı Ahmet Cenk Musaoğulları ve İskele Belediye Başkanı Halil Orun da katıldı.
EROĞLU: “POLİSE GÜVEN ARTTI”
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu açılışta yaptığı konuşmada, İskele ilçesine itfaiye binası kazandırılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve TC Büyükelçiliği, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı ve emeği geçen herkese teşekkürlerini sundu. Eroğlu, itfaiye binasının İskele ilçesinin ihtiyaçlarından biri olduğunu belirtti.
Su şebekesindeki kaçaklardan dolayı Türkiye’den gelecek suyun dağıtım aşamasında israf olacağı yöndeki Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça’nın endişelerini kendisinin de paylaştığını belirten Eroğlu, ancak kaynak ve projeyle çare üretilebileceğini ifade etti.
Soruşturmalarda vakaların üzerine cesaretle gidebilmesi ve kısa zamanda sonuç alabilecek bir duruma gelmesinden dolayı Polis Genel Müdürlüğü ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nı tebrik eden Eroğlu, katillik ve hırsızlık vakalarını ortaya çıkarmadaki başarısından dolayı Polis teşkilatına güvenin daha da arttığını söyledi.
MÜZAKERELER
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs müzakerelerinde de kalıcı bir çözüm için zemin bulmaya çalıştıklarını belirterek, 1968 yılında başlayan görüşmelerde zaman zaman Kıbrıs Türk halkını memnun edebilecek çözüm planları ortaya çıkmış olsa dahi Kıbrıs Rum tarafının tutumu neticesinde adada bir çözüme ulaşılamadığını anlattı.
“KULAĞA HOŞ GELEN ÖNERİLER DEĞİL”
Müzakere masasında seyreden olayları vatandaşın bilgisine getirmenin asli görevlerinden biri olduğunu kaydeden Eroğlu, “Şu anda mülkiyet ve toprak konuları görüşülüyor. Rum’un ortaya koyduğu önerilerin kulağa hoş gelen öneriler olduğunu söylemek mümkün değil” dedi.
Önemli olan KKTC devletine sahip çıkmak olduğunu kaydeden Eroğlu, Kuzey Kıbrıs’ta çakılan her çivinin Kıbrıs Türklerinin bu topraklarda kalıcılığını ve haklılığını gösterdiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Eroğlu, yaşanan sorunların aşılmasında Türkiye Cumhuriyeti’nin Kıbrıs Türkü’nün yanında olmasının Kıbrıs Türkü’ne huzur ve güven verdiğini kaydetti.
Eroğlu, TC katkılarıyla inşa edilen itfaiye binasına atıfta bulunarak, “Bunlar Anavatan ve KKTC ilişkilerinin mükemmelliği sonucu ortaya çıkmaktadır” dedi.
Son dönemde 300’ün üzerinde elemanın polis teşkilatından emekliye ayrıldığını ancak buna karşılık 3 yıl içerisinde de yeni eleman alınmadığını kaydeden Eroğlu, hükümetin personel açığının gidermesi gerektiğini belirtti.
AKÇA: “BİR SÜRPRİZLE KARŞILAŞMAZSAK 20 TEMMUZ’DA LEFKOŞA’DA SU AKACAK”
TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça da konuşmasında, sağlanan finansla ortaya çıkarılan eserlerin büyük mutluluk verdiğini belirtti ve “Minimum maliyetlerle bunu ortaya çıkartmışlar” dedi.
İtfaiye hizmetlerinin hiçbir şekilde ihmal edilemeyeceğini ifade eden Akça, bu hizmetlerin en etkin bir şekilde sağlanması gerektiğini, itfaiye hizmetinin hızlı bir şekilde İskele’ye gelmesinin altında İskele bölgesinde yaşanan elim bir hadisenin de etkili olduğunu ifade etti. Büyükelçi Akça, ortaya çıkarılan çalışmadan ötürü de yetkilileri tebrik etti.
Halil İbrahim Akça, Türkiye’den su getirme projesinde denizde çalışmaların devam ettiğini, yaz aylarında suyun KKTC’ye gelmesini beklediklerini kaydederek, “Bir sürprizle karşılaşmazsak 20 Temmuz’da Lefkoşa’ya su akması hedefleniyor” dedi.
“STRATEJİK VE MÜZAKERELERİ DE ETKİLEYEBİLECEK BOYUTU VAR”
KKTC’ye su getirme projesinin stratejik ve Kıbrıs’taki müzakereleri de etkileyebilecek boyutunun da bulunduğunu kaydeden Akça, “Öncelikli amacı Kıbrıs Türk halkına kaliteli bir su temin etmektir ve bunun makul fiyatlara satılmasını sağlamaktır” dedi.
SU GELMEDEN AŞILMASI GEREKEN SORUNLAR
Getirilen suyun kullanıldıktan sonra arıtılarak tarımsal üretim için kullanılmasının planlandığını ancak bu yönde bazı sorunların bulunduğunu kaydeden Akça, sorunlardan birinin şebekede yaşanan çok miktarda kaçak ve atık suların değerlendirilmesi için gerekli atık su şebekesi ve tesisin yarısının henüz inşa edilmemiş olması olduğunu kaydetti.
Akça, “Adaya su gelmeden bu konuların aşılması lazım, bunun üzerinde de çalışılan bazı projeler var” dedi. Belediyelerin mevcut mali yapılarıyla atık su şebekesini ve tesislerini inşa etmesinin uzun süre alacağını kaydeden Akça, “TC ve KKTC ve yerel yönetimlerce hızlı bir şekilde hem çevresel sorunları, hem suyun boşa gitmesini önleyecek, hem de halka daha ucuz ulaşılmasını sağlayacak bir çözüm üretilmesi gerekiyor” dedi.
“ELEKTRİK CİDDİ MALİYET OLUŞTURUYOR”
Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, gelecek suyun tarımsal sulamada kullanılması için gerek duyulan elektrik enerjisinin büyük maliyetler getireceğine işaret ederek, “Buradaki elektrik fiyatlarına göre tarım sektörü bu suyu kullanamayacak duruma geliyor. Çok ciddi bir maliyet oluşuyor” dedi.
“KABLOYLA ELEKTRİK NAİF BİR FİKİR”
Elektrik birim fiyatlarındaki farktan dolayı tarımsal suyun fiyatının KKTC’de Türkiye’ye göre iki katı olduğunu anlatan Akça, bunun bir çözümünün de Türkiye’den kabloyla elektrik getirmek olacağını ancak bunun naif bir fikir olduğunu belirti. Daha komplike, daha geliştirilmiş projelerle bunları çözmenin de mümkün olduğunu kaydeden Akça, “TC, KKTC, sivil toplum örgüt ve özel sektör bir araya gelerek proje üretmesi lazım, aksi takdirde gelen su biraz zayi edilmiş olacak” dedi.
GÜRLER: “TC KATKILARIYLA 1 MİLYON 186 BİN TL’YE MAL OLDU”
Polis Genel Müdür Vekili Pervin Gürler ise itfaiye binasının bir yıl içerisinde Türkiye Büyükelçiliği’nin katkılarıyla inşa edildiğini ve 1 milyon 186’bin TL’ye mal olduğunu belirtti. Gürler, binanın içerisinde bulunduğu 10 dönümlük araziye eğitim alanı, park yeri, spor alanı da inşa edileceğini kaydetti.
İskele İtfaiye Şubesi hizmet vermeye başlamadan önce ilçe sınırları içerisindeki her yere Yeşilköy’de bulunan itfaiye şubesinin hizmet verdiğini anlatan Gürler, “47 yerleşim birimi olan İskele ilçesine tek merkezden itfaiye hizmeti vermek, sizler de takdir edersiniz ki hayli güçtü. Çünkü yangın olaylarında süratli ve seri bir şekilde olay yerine ulaşmak şarttır” dedi.
Gürler, bugün Yeşilköy İtfaiyesi’nin 18 personelle 25 köye, İskele İtfaiye Şubesi’nin de 19 personelle 22 köye hizmet verdiğini kaydederek, “Hizmetlerin daha etkin ve süratli yapılabilmesi için takviye personele gereksinim vardır” dedi.
Daha bilinçli ve süratli hizmet verebilmek için hizmet içi eğitimlere çok önem verdiklerini, eleman ve araç gereci sürekli arttırmaya çalıştıklarını kaydeden Gürler, teknik araç gereç ve diğer ihtiyaçlarının Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı tarafından karşılandığını, 7 Ekim 2013’te GKK tarafından iki itfaiye aracı ve iki çift kabin araç sağlandığını belirtti.
Kurum, kuruluş ve okullara yangın konusunda eğitim de verdiklerini belirten Gürler, “Bu bilincin kazanılmasıyla yangın sayısının da azalması mümkündür” dedi.
Konuşmaların ardından binanın açılışını Cumhurbaşkanı Eroğlu, Meclis Başkanı Siber, Büyükelçi Akça ve KTBK Komutanı Savaş yaptı. 



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/Iskele-Itfaiye-Subesi-Acildi/388690