Toplumda daha çok 'tükenmişlik sendromu', 'kronik ağrı sendromu' veya 'kronik yorgunluk sendromu' şeklinde tanımlanan fibromiyaljinin, yaygın kas ağrıları, vücutta çeşitli noktalarda şiddetli ağrılar, adet düzensizlikleri, bağırsak bozuklukları, uykusuzluk gibi çeşitli belirtiler gösterdiğini aktaran Prof. Dr. Ersin Tan, fibromiyaljinin kadınlarda daha sık görülen bir hastalık olduğunu dile getirdi.
Geçmiş yıllarda 'kadınların psikolojik uydurması' şeklinde nitelendirilen fibromiyaljinin günümüzde gerçek bir hastalık olarak ortaya çıktığını vurgulayan Prof. Dr. Ersin Tan, "Fibromiyalji, nöropatik ağrı yapan hastalıklar grubuna girmiştir. Kadınlarda görülme oranı erkeklere göre çok sıktır. Kadınlarda genellikle 40'lı yaşlardan sonra ortaya çıkar. Ama genç yaşlarda da görülebilen bir hastalıktır. Hastayı gerçekten işinden gücünden edecek problem yaratmaktadır" dedi.
TEDAVİSİ MÜMKÜN
Psikolojik semptomlar, sıkıntı ve stresin, henüz nedeni bilinmeyen bu hastalığı artırıcı faktörler olarak değerlendirilebileceğini aktaran Prof. Dr. Tan, nöropatik ağrıda etkili olan bazı ilaçlar ve fizik tedavi metotları ile fibromiyaljinin tedavi edilebildiğini vurguladı.