Toplantıda ilk olarak, Genel Kurul’un bugünkü gündeminde bulunan, “Polis Örgütü Kuruluş, Görev ve Yetkileri Değişiklik Yasa Tasarısı”, “Engellileri Koruma, Rehabilite ve İstihdam Değişiklik Yasa Tasarısı” ile “Belediye Başkanlığı, Belediye Meclisi, Muhtarlık ve İhtiyar Heyeti Seçimleri İçin Oy Verme Gününün Saptanmasına İlişkin Karar Tasarısı”nın ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkereler okunup oylanarak, kabul edildi.
Daha sonra, boşalan Yayın Yüksek Kurulu üyeliği için önerilen Altan Erdağ’a ilişkin komite raporu oylanarak, Erdağ’ın üyeliği oyçokluğuyla kabul edildi.
Ardından Polis Örgütü Kuruluş, Görev ve Yetkileri Değişiklik Yasa Tasarısı görüşülmeye başlandı.
İlk olarak İdari ve Sosyal İşler Komitesi Başkanı DP-UG Milletvekili Özdemir Berova yasayla ilgili komite raporunu okudu.
SANER
Berova’nın ardından söz alan UBP Milletvekili Hamza Ersan Saner, Avrupa Birliği vizyonu olan bir ülkede, çalışanların İngilizce diline hakim olması gerektiğini anlattı.
Devlet dairelerinde çalışanlara İngilizce dil eğitimi verildiğini ancak poliste çalışanlara bu tarz bir eğitim verilmediğini belirten Ersan Saner, hükümetin polise de eğitim verilebilmesi adına açılım yapılması gerektiğini söyledi.
ÇAKICI
TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı da, bundan 1 yıl önce geçen yasayla terfi için İngilizce bilme şartı aranmaya başlandığını söyledi.
“Bugün gelinen noktada görülüyor ki kurslar açılması, polislerin eğitilmesi lazımdı” diyen Çakıcı, “Bu kadar kısa sürede, esas işi İngilizce öğrenmek olmayan ve vardiya şeklinde çalışan polislerin dil öğrenmesi kolay değil” dedi.
Çakıcı, kendi görüşünün İngilizce kriterinin bir şart olarak konulmaması, ancak bir ek puan olarak değerlendirilmesi yönünde olduğunu söyledi.
Bu konuda yeni bir yasa değişikliği hazırlanmasını teklif eden Çakıcı, “Belli ki Polis Örgütü’nde bu tartışmalar devam edecek ve kendi alanında başarılı bazı polis memurlarının terfi almasına engel olacak” dedi.
Çakıcı, “Bugünkü zaman uzatma kararına evet diyoruz ama bu doğru değil. Çünkü İngilizcenin bir zorunluluk olarak sunulması doğru değil” diye konuştu.
Polis Örgütü’ndeki terfi sistemini doğru bulmadığını, şimdiki terfi sisteminin “iki dudağın arasında” olduğunu bu nedenle sürekli sorun yaşandığını savunan Çakıcı, genel olarak Polis Örgütü’ndeki terfi sisteminin daha adil ve kapsamlı hale getirilmesi gerektiğini söyledi.
İşkenceyle ilgili adı geçen bazı polislerin terfi almasıyla ilgili basında çeşitli haberler çıktığını söyleyen Çakıcı, konuyla ilgili hükümetten bilgi istedi.
Çakıcı işkenceyle ilgili gerekli prosedürlerin hayata geçirilmesi gerektiğini de anlattı.
Uzatmayla ilgili olumlu oy vereceklerini dile getiren Çakıcı, bunun dışında yapılması gereken şeyler olduğunu tekrarladı.
ANGOLEMLİ
TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, iyice hesaplanmadan yasa geçirildiğini savunarak, herkesin İngilizce öğrenemeyeceğinin düşünülmediğini belirtti.
Polis Terfi sisteminin torpile dayandığını iddia eden Angolemli, 14 Ağustos’tan yani terfilerden önce polisteki terfi mevzuatını objektif yapıya kavuşturmak için Polis Yasası’nda değişikliğe gidilmesini istedi. Angolemli, esas sorununun terfi sistemi olduğunu ileri sürdü.
Polisin sivilleşmesi çalışmasıyla ilgili taslağın artık tasarı veya öneri halinde meclise gelmesi gerektiğini belirten Angolemli, “O zaman terfi işleri daha adil bir yapıya kavuşabilir” dedi.
Avrupa Birliği yolunda gidildiğinin söylendiğini, bu doğrultuda gereken adımların atılarak devlet okullarında İngilizce diline daha çok önem verilmesi gerektiğini belirten Angolemli, “Eğitim Bakanlığı’nı lisan konusunda göreve çağırıyorum. Devlet okullarında şu an lisan konusu çok zayıf” dedi.
Angolemli, İngilizce öğrenmeyi teşvik edici adımlar atılmasını da istedi.
ŞAHALİ
CTP-BG Milletvekili Erkut Şahali, 2011 yılında Polis Yasası’nın değiştiğini ve dil konusunun gündeme geldiğini anımsattı. Şahali, 3 yıllık sürede İngilizce yeterliliğinin artırılmasında gerekli adımların atılmadığını ifade etti.
Şahali, Polis Teşkilatı’nın gerekli tedbirleri alması, polis mensuplarının da bireysel çaba göstermesi gerektiğini belirtti.
Polis terfilerinin araştırılması için kurulan komitenin üyesi olduğunu söyleyen Şahali, raporun sonuçlanmak üzere olduğunu ifade etti. Şahali, sübjektif kriterler doğrultusunda terfilerin yapıldığını savundu.
Şahali, orta öğrenim kurumlarında İngilizce dil eğitimiyle ilgili ciddi tedbirler alındığını söyleyerek, Angolemli’nin bu konudaki görüşlerine katılmadığını belirtti.