İki gün sürecek ve 'İnsan hakları ve medeniyetler arası diyalog' konulu Akdeniz Parlamenterler Asamblesi'nin 3'üncü Daimi Komite Toplantısı'nın açılışına Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya Valisi Sebahattin Öztürk, Akdeniz-PA Başkanı Senatör Francesco Amoruso, BM Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi Nassir Abdelaziz Nasser, Akdeniz-PA Türk Grubu Başkanı Tevfik Ziyaeddin Akbulut, Akdeniz-PA Başkan Yardımcısı ve 3'üncü Daimi Komite Başkanı Maria Coceicao Pereira, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Partili Menderes Türel ve Akdeniz-PA Ulusal Delegasyonları katıldı.
Toplantıda konuşan AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, bugün her zamankinden fazla medeniyetler arası diyalog ve ittifaka ihtiyaç olduğunu söyledi. Özellikle Akdeniz etrafındaki ülkelerin bünyelerinde barındırdığı zenginlikleri barışa dönüştürmesi gerektiğini vurgulayan Bakan Çavuşoğlu, "Ama gerçekçi olmamız lazım. Bugün Akdeniz etrafında tehdit ve tehlikelerin olduğunu görmemiz lazım. Terörizm, iklim değişikliği, insan kaçakçılığı ve yasadışı göç başta olmak üzere sınıraşan örgütlerin faaliyetleri, yabancı düşmanlığı, hoşgörüsüzlük, nefret; tüm bunlara baktığımız zaman tüm dünyada olduğu gibi Akdeniz ülkeleri ve Akdeniz ülkeleri insanları için ciddi bir tehdit oluşturduğunu görüyoruz" dedi.
'ÇÖZÜMSÜZLÜK ÇÖZÜME DÖNÜŞTÜRÜLMELİ'
Günümüzdeki birçok siyasi sorunun Akdeniz etrafında cereyan ettiğine vurgu yapan Bakan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:
"Suriye'deki dramı anlatmaya gerek yok. Bugüne kadar 150 bin insan, çoluk, çocuk ve genç ve hiçbir savaşta bu kadar sivil insan ölmemişti. İkinci Dünya Savaşı'nda bile sivil insan ölüm oranı bu kadar yüksek olmamıştı. Diğer taraftan, Mısır'daki darbenin insan haklarını ne kadar etkilediğini herkes görüyor. Aynı şekilde Ortadoğu'daki çözümsüzlük, ki dün güzel bir haber aldık Hamasi ile El Fetih arasında bir anlaşma oldu. Biz bu sinerjinin Filistin-İsrail sorununun çözümüne katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Çözümü destekleyen Amerika başta olmak üzere Hamas'sız bir diyalog ya da çözüm sürecinin kalıcı bir barış getirmeyeceğine inanıyoruz. Hamas ile El Fetih'in anlaşması çok önemli. Ama bu sadece onun bir ayağındaki olumlu gelişme. Ortadoğu'daki çözümsüzlüğün çözüme dönüştürülmesi, krizin fırsata dönüştürülmesi lazım."
TÜRKİYE DÜNYAYA ÖRNEK OLDU
Avrupa'daki sığınma kamplarının şartlarının insani şartlarda olmadığını ve bunların düzeltilmesi gerektiğini belirten Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'de 1 milyona yakın mülteciden 250 bininin kamplarda yaşadığını ve bu kamplardaki yaşamın dünyaya örnek teşkil edecek şekilde olduğunu aktardı.
Herkesin insan hakları ve ortak değerler üzerinde birleşmesi gerektiğini vurgulayan Bakan Çavuşoğlu, "Ama bugün özellikle Akdeniz'in kuzeyindeki akımlara baktığımızda bu ortak değerlerimizin ciddi tehdit altında olduğunu görüyoruz. Irkçılık, yabancı düşmanlığı, göçmen düşmanlığı, nefret söylem ve eylemleri ki bunların terör eylemleri ve saldırılara da dönüştüğünü görüyoruz. Bunların hepsinin Avrupa'nın ortak değerleri ve uluslararası örgütlerin kuruluş amaçlarını tehdit edip, yok etmeye başladığını görmemiz lazım. Bununla da mücadele etmemiz lazım. Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğinin başlı başına bir barış projesi olduğunu, Türkiye'nin bölgesine çok büyük katkıları olduğunu ve olmaya devam ettiğini vurgulamak istiyorum" diye konuştu.
ANTALYA DİYALOG İÇİN EN UYGUN YER
Antalya Valisi Sebahattin Öztürk ise konuşmasında Antalya'nın medeniyetler arası diyalog için en uygun yer olduğunu anlatırken, her yıl 10 milyonun üzerinde insanını kardeşlik ve hoşgörü içerisinde misafir eden kentin medeniyetler arası diyaloğu gerçekleştirdiğini dile getirdi.
İNSANLAR MAĞDUR VE KURBAN OLUYOR
Akdeniz-PA Başkanı Senatör Francesco Amoruso konuşmasında, toplantının konusu olan 'insan kaçakçılığı ve modern çağda köleliğin' hala Akdeniz ülkelerinin karşılaştığı büyük sorunlar oluşturduğuna değindi. Organize suçlar sonucu yaşanan insan kaçakçılığının, organların çalınması ve kadınların fahişeliğe zorlanması gibi belli başlı sonuçları olduğunu kaydeden Amoruso, yüzlerce ve binlerce insanın iyi bir hayata sahip olma ideali düşüncesiyle insan kaçakçılığının mağduru ve kurbanı olduğuna dikkati çekti.
TÜRKİYE ÖNEMLİ GÖREV ÜSTLENDİ
Toplantıda konuşan Akdeniz-PA Türk Grubu Başkanı ve Ak Parti Tekirdağ Milletvekili Tevfik Ziyaeddin Akbulut, Türkiye'nin kölelik ve onun modern şekli olan insan ticaretiyle mücadele konusunda sarf ettiği yoğun çabalar ve geliştirdiği uluslararası işbirliği mekanizmalarıyla bu alanda dünyada en önde gelen ülkeler arasında yer aldığını söyledi. Osmanlı İmparatorluğu'nun İngiltere'den sonra köleliği kaldıran ikinci ülke olduğuna dikkat çeken Akbulut, bugün coğrafi konumu nedeniyle göç hareketlerinin tam ortasında kalan Türkiye'nin uluslararası işbirliği mekanizması içinde önemli bir görev üstlendiğini söyledi.