3. Koruçam (Kormacit) St. George Festivali Gerçekleşti

27 Nisan 2014 Pazar  13:22

 

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, barış içinde bir Kıbrıs, Ortadoğu ve Dünya istediklerini vurgulayarak, “İnsanlar bu çağda artık sorunlarını diyalog yolu ile aşabilmeli, daha adil, refah ve mutluluğun paylaşıldığı bir Dünya kurabilmelidir” dedi.

 

Eroğlu, KKTC vatandaşları arasında din, dil, milliyet farkı gözetmeksizin her bireyin tüm özgürlüklerden eşit şekilde faydalanmasını sağlamanın devletin görevi olduğunu vurgulayarak, farklılıklarla bir arada yaşanabilmesi için hoşgörüyle yaklaşmak gerektiğini söyledi.

 

Lapta Belediyesi ve Koruçam Köyü Muhtarlığı tarafından Aziz Yorgo Kilisesi’nin isim günü nedeniyle düzenlenen “3. Koruçam (Kormacit) St. George Festivali” Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun da katılımıyla yapıldı.

 

Etkinliğe, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Meclis Başkan Yardımcısı Ünal Üstel, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Osman Ertuğ, Lapta Belediye Başkanı Fuat Namsoy, Alsancak Belediye Başkanı Yücel Atakara, Masronit Başpiskoposu Yousef Shouef, Koruçam Muhtarı Andonis Skoullou, Festival Komitesi Başkanı Mihail Hagi Rousou, bazı üst düzey yetkililerle Maronitler katıldı.

 

Zeybek oyunuyla başlayan festival, açılış konuşmalarıyla devam etti. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Lapta Belediye Başkanı Fuat Namsoy, Maronit Başpiskoposu Yousef Shouef,  Koruçam Muhtarı Andonis Skoullou ve Festival Komitesi Başkanı Mihail Hagi Rousou birer konuşma yaptı.

 

Festival bugün de devam edecek.

 

EROĞLU, MARONİTLERİ SELAMLADI

 

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, etkinlikte yaptığı konuşmada, Aziz Yorgos gününde bulunmaktan duyduğu mutluluğu ifade ederek, Lapta Belediyesi ile Koruçam Muhtarlığı’na bu anlamlı etkinliği düzenledikleri için takdirlerini ifade etti.

 

“Bu kutsal gününüzde başta Koruçam yani  Kormacit köyü kilisesi ve cemaatini ve sonra da tüm Kıbrıslı Maronitleri selamlamak istiyorum” diyen Eroğlu, Kıbrıs’ın birçok medeniyetin izlerini taşıyan, birçok kültürle yoğrulmuş bir ada ve bunun kendileri için gurur verici bir zenginlik olduğunu söyledi.

 

Eroğlu, medeniyetler beşiği Kıbrıs’ta bin yılı aşan bir tarihi olan Maronit toplumunun izlerine her yerde rastlamanın mümkün olduğuna işaret ederek, KKTC’de yaşayan Maronit toplumunun bir süreden beridir yaptığı etkinlikleri takip ettiğini, onlarla her fırsatta görüşüp sorunlarını dinlemeye ve çözüm önerilerini ileriye götürmeye çalıştığını belirtti

 

Ada koşullarını göz önünde bulundurarak bu çabaları beraberce devam ettirme kanaatini ifade eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde daha da öteye gideyim Kıbrıs’ta yaşayan herkesin mutlu ve huzurlu olması bizim başlıca hedeflerimiz arasındadır” dedi.

 

“ÇÖZÜM BÖLGEDE BARIŞA KATKIDA BULUNACAK”

 

Cumhurbaşkanı Eroğlu, bunun için Kıbrıs konusunu kısa sürede çözüme kavuşturmak istediklerini ve samimi bir gayret içinde bulunduklarını vurgulayarak, bir çözümün bölgede barışın sağlanmasına katkıda bulunacağına, ciddi katkı sağlayacağına yürekten inandığını söyledi.

 

“BARIŞ İÇİNDE BİR KIBRIS, ORTADOĞU VE DÜNYA...”

 

Derviş Eroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

 

“Biz, barış içinde bir Kıbrıs, Ortadoğu, Dünya istiyoruz. İnsanlar bu çağda artık sorunlarını diyalog yolu ile aşabilmeli, daha adil, refah ve mutluluğun paylaşıldığı bir Dünya kurabilmelidir.

 

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşları arasında din, dil, milliyet farkı gözetmeksizin her bireyin tüm özgürlüklerden eşit şekilde faydalanmasını sağlamak devletimizin görevidir

 

Farklılıkların bir arada yaşayabilmesi için farklılıklara hoşgörü ile yaklaşmak, farklılıkları kabul etmek gerekmektedir.

 

Biz Kıbrıs Türkleri olarak tarih içerisinde maruz kaldığımız ayrımcılığın farkındayız ve kimseye karşı benzer bir muamele yapmıyoruz, yapmayacağız da. Kendi deneyimlerimiz bizlere yol göstericidir.”

 

MARONİTLERİN ARZULADIĞI KOŞULLAR

 

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, tarih içinde Kıbrıs Türkleri ve Kıbrıs Maronitleri arasında her hangi bir çatışma yaşanmadığını vurgulayarak “Tarihsel sürecin getirdiği koşullara ve Kıbrıs sorunun çözülememiş olmasına bağlı olarak, Maronit vatandaşlarımızın arzu ettikleri koşulların tam anlamıyla oluşmadığının farkındayız. Bunların gerçekleşmesi için daha fazla çalışmamız gerektiğinin de farkındayız. Bugün kutlamakta olduğunuz bu etkinliğin de bu yöndeki çalışmalarımıza katkı yapacağından şüphem yoktur” dedi.

 

Eroğlu konuşmasının sonunda Kormacit, Asomatos, Karpaşa ve Aya Marina Maronitleri ile her zaman görüşme ve sorunlarını çözmeye hazır olduğunu belirtti.

 

NAMSOY: “DİNİ VE KÜLTÜREL KAYNAŞMA SAĞLADI”

 

Lapta Belediye Başkanı Fuat Namsoy ise belediyenin Koruçam Muhtarlığı ile bu yıl üçüncüsünü gerçekleştirdiği St George Festvali’nden duyduğu mutluluğu belirterek, Maronit halkıyla her zaman daha iyiyi yapmaya hazır olduklarını söyledi.

 

Namsoy, Maronit halkını bir araya getiren festivalin dini ve kültürel kaynaşmayı sağladığını da ifade etti.

 

SHOUEF’DEN TÜM DÜNYAYA SEVGİ BARIŞ VE KARDEŞLİK MESAJI

 

Maronit Başpiskopos Yousef Shouef, dinler arası diyalog kapsamında Lübnan’dan geldiği Kıbrıs’ta St. George Festivali’nde bulunmaktan duyduğu mutluluğu belirtti.

 

Tüm insanlığın tanrı çatısı altında bir aile olduğunu ifade eden Shouef, St George’un aziz ruhu kanalıyla Kıbrıs’tan tüm dünyaya sevgi, barış ve kardeşlik mesajları gönderdi.

 

SKOULLOU “FESTİVAL, MARONİTLERİN KÖY VE EVLERİNE DÖNMELERİNİ SAĞLASIN”

 

Koruçam Muhtarı Andonis Skoullou da konuşmasında festivalin gerçekleşmesini sağlayan Lapta Belediyesi’ne teşekkür ederek, festivalin tüm Maronitleri tekrardan köy ve evlerine geri dönmelerini sağlamasını diledi.

 

Festival Komitesi Başkanı Mihail Hagi Rousou da yaptığı konuşmada, Lübnan’dan Kıbrıs’a bin yıl önce gelerek, yerleşen Maronit halkının bu topraklarda sevgi, barış, huzur içinde yaşamakta olduğunu belirtti.

 



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/3-Korucam-Kormacit-St-George-Festivali-Gerceklesti/389616