İncil'de Adı Geçen Kent Samsun’da Bulundu

6 Mayıs 2014 Salı  15:44

Kültür ve Turizm Bakanlığından alınan bilgiye göre, 2003 yılından bu yana Prof. Dr. Celal Şimşek başkanlığında yürütülen kazı ve restorasyon çalışmalarına Laodikeia Kilisesi, Tapınak A Tonozlu Mekanı, Kuzey (Kutsal) Agora, Güney Portik ve Doğu Havuzunda, İmparator Septimius Severus Anıtsal Çeşmesi'nde devam ediliyor.

Çalışmalar neticesinde bu yıl Kuzey Agora, Batı Portik Güney aksında milattan sonra 494 yılı depreminde yıkılan sütunlu galeri, yıkıldığı şekliyle ortaya çıkartıldı.
Yapılan incelemede, milattan sonra 494 yılı depreminin 10,80 metre yüksekliğinde ve ion düzenindeki sütunlu galeriyi doğu yönüne doğru yıktığı, kalıntıların yaklaşık bin 500 yıl boyunca batıdan esen rüzgarlar ve bitki tortusu sebebiyle 7 metre toprak altında kaldığı anlaşıldı.

Ortaya çıkartılan sütunlu galerinin kazı çalışmaları tamamlanıp projeleri hazırlandıktan sonra restorasyon aşamasına geçilmesi planlanıyor.
Böylece, Anadolu arkeolojisi için anıtsal nitelikte olan Kuzey Agora, bin 500 yıl sonra tekrar ayağa kaldırılarak hayat bulacak.

LAODİKEİA

MÖ I. yüzyılda Anadolu'nun en önemli ve ünlü kentlerinden Laodikya, MÖ 3'üncü yüzyılın ortalarında Seleukos Kralı II. Antiokhos tarafından karısı Laodike adına kuruldu.
İncil'de adı geçen Yedi Asya Kenti'nden olan Laodikeia, bu nedenle Roma ve Bizans imparatorlukları döneminde büyük saygı gördü.
Tarihi boyunca çok sayıda deprem yaşayan ve defalarca yerle bir olan kent, her seferinde yeniden inşa edilmesine rağmen MS 494'deki büyük depremle tamamen yıkıldı ve bir daha toparlanamadı. 7. yüzyılın ilk çeyreğindeki depremin ardından ise bölge terk edildi.
Bölge, 13. yüzyılda tamamen Türklerin kontrolüne geçerek Ladik adını aldı.



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/Incil-de-Adi-Gecen-Kent-Samsun-da-Bulundu/389752