Antalya Organize Sanayi Bölgesi ve Döşemealtı İlçesi'nde faaliyet gösteren işadamlarını kapsayan DÖSİAD'ın, bölgenin ihracatını artırmak, ulusal ve uluslararası düzeyde sanayici ve işadamlarının yatırım ortaklıklarını geliştirmek amacıyla 4 yıldır çeşitli ülkelerde gerçekleştirdiği iş forumları devam ediyor. DÖSİAD yönetimi, Antalya Alkollü İçecekler A.Ş ve ortağı Kazak Ayu grubu işbirliğiyle, 19-22 Haziran günleri arasında Kazakistan'ın başkenti Bişkek'te iki ülkenin sanayici ve işadamlarını buluşturdu.
YATIRIM İÇİN EKONOMİK FIRSATLAR
Kırgızistan Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlığı'nın destekleriyle Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nde, Türk heyetinin yanı sıra, Kırgız hükümet temsilcileri ve işadamlarının katıldığı iş forumu gerçekleştirildi. Forumda Kırgızistan Ziraat Bakan Yardımcısı Aktan Ahmetov, milletvekilleri Abdülkerimov Şarshenbek, Bekboev Zamir, DÖSİAD Başkanı Gültekin Gencer ve Antalya Alkollü İçecekler A.Ş'nin Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Karaman konuşmalar yaptı.
TÜRK İŞADAMLARINA EŞİT YATIRIM FIRSATLARI
Kırgızistan 1992'de bağımsız olduğunda ilk tanıyan ülkenin Türkiye olduğunu ve ikili dostluk ilişkilerinin o günden beri geliştiğini belirten Ahmetov, Türk işadamlarına eşit yatırım fırsatları sunduklarını, Türkiye'nin çok önemli bir stratejik ortak ve kardeş ülke olduğunu söyledi. İki ülke ilişkilerine atıfta bulunan Ahmetov, Türkiye'nin iki ayrı anlaşmada toplam 35 milyon dolar yardımda bulunmasının yanı sıra 51 milyon dolarlık borcu iptal ettiğini, bunun kendilerini sevindirdiğini kaydetti. Türkiye ile 106 milyon dolarlık kredi anlaşması yapıldığını aktaran Ahmetov, başta inşaat olmak üzere pek çok sektörde Türk işadamları için önemli yatırım fırsatları bulunduğunu ve hükümet olarak buna destek verileceğini dile getirdi.
İKİ ÜLKE TİCARET HACMİNDE HEDEF 1 MİLYAR DOLAR
Toplantıya katılan Kırgız milletvekilleri ile turizm ve ekonomi bakanlıklarının temsilcileri yaptıkları sunumlarda, Kırgızistan'da işgücü ve elektrik fiyatlarının ucuzluğuna işaret etti. Kırgız yetkililer, Kırgızistan'da güvensiz bir ortam varmış gibi gösterilmeye çalışıldığını, bunun gerçeği yansıtmadığını, yatırımcılara her türlü güvenin sağlandığını ve endişe duyulmaması gerektiğini kaydetti.
İki ülke arasındaki ticaret hacminin 300 milyon dolar civarında olduğunu anlatan milletvekilleri, hükümetin bu konudaki yakın dönem hedefinin 1 milyar dolar olduğuna işaret etti.
52 ÜLKEYE İHRACAT
DÖSİAD Başkanı Gültekin Gencer de Kırgız heyetini bilgilendirirken, tamamen üretime dayalı bölgeden 52 ülkeye ihracat yaptıklarını; başta Rusya, Gürcistan, Bulgaristan gibi komşu ülkelerde yapılan iş forumlarının ilk kez ata toprakları Kırgızistan'a gerçekleştirildiğini ve bu işbirliğinin iki ülke arasındaki dostluk köprüsüne katkı sunacağını aktardı.
'BURASI BİZİM ANAVATANIMIZ'
Yaklaşık bir yıl önce yaptığı ilk ziyaret ve sonrasındaki gelişmelerle Ayu Grubu ile ortaklık kurduğunu anlatan İsmail Karaman, "Biz Antalya'da ulusal, uluslararası alanda iş yapan güçlü işadamlarımızla beraber Türk ve Kırgız işadamlarını tanıştırmak için böyle bir forumun olabileceğine inandık. Burası bizim anavatanımız ve Orta Asya'nın çok büyük ticaret bölgesi olacak" dedi.
TARIMDAN EKOTURİZME, GIDA SEKTÖRÜNE İŞ ALANLARI
Toplantıda Kırgızistan'daki yatırım için başta inşaat sektörü olmak üzere tarım, ekoturizm, bankacılık, gıda gibi birçok sektör ele alındı. Bölgede bulunan Tanrı Dağları ve Issık Gölü'nün yanı sıra, doğa ve iklim şartlarının Orta Asya'da ekoturizm anlamındaki en uygun bölge olduğu anlatıldı. Forum sonrasında iki ülkenin sanayici ve işadamları arasında ikili iş görüşmeleri gerçekleştirildi. Görüşmelerde Kırgız heyeti kaftan, Antalya heyeti de Döşemealtı halısı ve Antalyaspor forması hediye etti.