Anayasa Mahkemesi (AYM), terör örgütü lideri Abdullah Öcalan’ın, 2012 yılında yazdığı “Kürdistan Devrim Manifestosu, Kürt Sorunu ve Demokratik Ulus Çözümü (Kültürel Soykırım Kıskacında Kürtleri Savunmak)” başlıklı kitabına el konulması ve bu karara yönelik itirazının reddedilmesine yönelik yaptığı başvuruyu kabul etti.
Karar, Resmi Gazete’de yayımlandı.
Buna göre, AYM’nin Resmi Gazete’de yayımlanan kararının ‘konu’ bölümünde şu ifadeler yer aldı:
“Başvurucu, basılmakta olan kitabı hakkında mahkemece el koyma kararı verilmesi ve bu karara yönelik itirazının reddedilmesi sonucunda Anayasa’nın 25., 26., 90. ve 141. maddelerinin ihlal edildiğini ileri sürmüştür.”
Kararda, başvurucu Öcalan ile ilgili, “basım aşamasındaki kitabına el konulması nedeniyle düşünce ve kanaat özgürlüğüne müdahalede bulunulduğunu, söz konusu kitabı AİHM’e gönderdiğini, bu kitabı yayımlayarak Anayasal hakkını kullandığını belirtmiştir. Başvurucu, el koyma kararına dayanak oluşturan 5187 sayılı Kanun’un 27. maddesinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10. maddesine aykırı olduğunu, Anayasa’nın 90. maddesi uyarınca böyle bir durumda AİHS hükümlerinin esas alınmasının gerektiğini, ayrıca el koymaya ilişkin hakimlik kararlarının gerekçeden yoksun olduğunu belirterek Anayasa’nın 25., 26., 90. ve 141. maddelerinin ihlal edildiğini ileri sürmüştür” denildi.
Kararın ‘Hüküm’ bölümünde ise “Başvurunun kabul edilebilir olduğuna, oy birliğiyle, Anayasanın 25. ve 26. maddelerinde güvence altına alınan düşünceyi açıklama ve yayma özgürlüğü ve bu kapsamda basın özgürlüğünün ihlal edildiğine, Osman Alifeyyaz Paksüt, Zehra Ayla Perktaş ile Burhan Üstün’ün karşı oyları ve oy çokluğuyla, Anaysasa’nın 36. maddesinin ihlal edilmediğine, oy birliğiyle, ihlali ve sonuçlarını ortadan kaldırmak için dosyanın ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmesine, 25 Haziran 2014 tarihinde karar verildi” ifadeleri yer aldı.