İsrail'in bombardımanını yoğunlaştırdığı Gazze'de Pazar günü en az 87 Filistinli öldü, İsrail de cumartesi gecesinden bu yana 13 askerinin öldüğünü duyurdu. Geçtiğimiz iki haftada 432 Filistinli öldü, 3 binden fazlası ise yaralandı.
13 İSRAİL ASKERİ ÖLDÜ
İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nde devam eden kara harekâtında bugün yaşanan bir dizi çatışma sonucu 13 İsrail askerinin öldüğünü açıkladı. Bu, İsrail’in son yıllarda bir günde verdiği en büyük kayıp. Hamas ise daha önce yaptığı açıklamada, Filistin topraklarında İsrail askerlerini pusuya düşürdüklerini ve araçlarının yanında bomba patlattıklarını bildirmişti. Diğer Filistinli gruplar da Gazze’de İsrail askerlerine saldırdıklarını belirtmişti.
1 İSRAİL ASKERİ ESİR ALINDI
Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 6029045 yaka numaralı Şalon Aron adlı İsrail askerinin esir alındığını duyurdu. Fİlistinli kaynaklara göre İsrailli asker 24 saat önce ele geçirildi ve güvenli bir yere nakledildikten sonra bu durum açıklandı. Hamas'ın iddiasından sonra Gazze'de "kutlama amaçlı havaya ateş açıldığı" haberleri geldi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "hükümetin 18 İsrailli askerin ölümünden derin bir acı duyduğunu ve Gazze'deki gerilimden Hamas'ın sorumlu olduğunu" iddia etti. Netanyahu, "ülkede güvenlik sağlanana kadar Gazze'ye yönelik saldırılara devam edeceklerini ve gerekli görülmesi durumunda saldırıları genişleteceklerini" kaydetti.
NETANYAHU: GEREKEN NEYSE YAPILACAK!
İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Hamas’ın roket saldırılarını durdurmak için “gereken neyse” yapılacağını söyledi. Netanyahu ayrıca İsrail askerlerinin sivil kayıplardan kaçınmak için azami çaba sarf ettiklerini iddia etti.
Netanyahu, İsrail’in Gazze Şeridi’nde bir mahalleye yaptığı saldırıda en az 62 Filistinlinin ölmesinden sonra CNN televizyonuna yaptığı açıklamada, “Biz askeri hedefleri vurmaya çalışıyoruz. Ancak sivil kayıplar da var. Biz bunu istemiyoruz ve pişmanlık diliyoruz.” dedi. Netanhayı ayrıca Hamas’ı kasten İsrailli sivilleri hedef almak ve Gazze sakinlerini “canlı kalkan” kullanmakla suçladı. Hamas’ın silah tünellerini yok etmek için operasyon başlattığı savunulan İsrail’in saldırıları ne zaman sonlandıracağı sorusu üzerine ise Netanyahu, her şeyin “çok hızlı” yapıldığını kaydederek, bir tarih vermekten kaçındı.
SALDIRI 13. GÜNÜNDE
İsrail ordusu, Gazze sınırındaki tünellere yönelik operasyonlarını sürdürüyor. İsrailli askeri yetkililer, şu ana kadar 34 tünelden 12'den fazlasının imha edildiğini, tünellerden birinde askerlerini hedef alan bir saldırının da geri püskürtüldüğünü bildirdi.
İsrail'in son 13 gündür süren hava ve kara operasyonlarında Gazze'de aralarında çok sayıda sivilin de yer aldığı en az 360 kişi hayatını kaybetti. Son hava saldırılarında en az 25 Filistinli daha yaşamını yitirdi. Tel Aviv hükümeti, tünellerin Gazze sınırından İsrail’e militan, patlayıcı ve silah sokmak için kullanıldığını öne sürüyor. Gazze, bu gece son günlerin en ağır hava bombardımanlarından birisini yaşadı.
İsrailli yetkililer, Gazze’den gelen bir füzenin Dimona’ya düşmesi sonucu 1 kişinin öldüğünü açıkladı. Şu ana kadar İsrail tarafında 2 sivil ve 3 asker öldü. Askerlerden birisinin “dost ateşinde” öldüğü iddia edildi.
İsrail, kara operasyonunun başladığı Perşembe’den bu yana 200 hedefin vurulduğunu açıkladı. Çatışmaların başından bu yana Gazze’den İsrail’e 1760 füze fırlatıldığı, füzelerin çoğunun İsrail’in hava savunma sistemi tarafından etkisiz hale getirildiği belirtiliyor.
Hamas, İsrail’in Gazze ablukasını kaldırma, hava, deniz ve karayolu girişlerini açma ve geçen ay Batı Şeria’da tutuklanan Filistinlileri serbest bırakması karşılığında birkaç yıl sürecek bir ateşkes önerisi sundu. İsrail ise Mısır’ın önerdiği ateşkes için baskı yapmaya çalışıyor. Bu ateşkes tüm saldırıların durması, Gazze ve İsrail arasında mal ve insan geçişlerinin rahatlatılması gibi öneriler içeriyor.
KARA HAREKATINDA 70 FİLİSTİNLİ ÖLDÜ
İsrail ordusu sözcüsü Peter Lerner da karadan harekatın başlamasından bu yana 70 Filistinli militanın öldürüldüğünü, 190 roketin İsrail'i vurduğunu söyledi. Lerner, çatışmaların başladığı 8 Temmuz'dan bu yana ise toplam bin 333 roketin Gazze'den İsrail'e gönderildiğini, bunlardan 360'ının imha edildiğini de sözlerine ekledi.
Bilindiği gibi İsrail, ülkesinde konuşlandırdığı yarı ABD yapımı Demir Kubbe füzesavar sistemi ile İsrail hava sahasına giren füzelerin düşeceği yerleri tespit ediyor ve duruma göre eğer füze yerleşim yerlerine düşecek ise gönderilen başka bir füze ile havada imha ediyor. Yerleşim yeri dışına düşen füzelere ise herhangi bir can-mal kaybına mal olmayacağı için müdahale edilmiyor.
BATI, ÖLÜMLERE SESSİZ
BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon'un Cumartesi günü, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius'un da hafta sonu Ortadoğu'ya giderek ateşkes için temaslarda bulunmaları beklenirken, soruna ilişkin toplanan BM Güvenlik Konseyi'nden herhangi bir karar çıkmadığı gibi BM Ürdün'ün temsilcisi, İsrail'i açıktan kınayan tek Güvenlik Konseyi üyesi oldu. Filistin'in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansur ise konuyu Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne taşıma sinyalini verdi.
GAZZE HALKI AÇ VE YOLLARDA
İsrail'in karadan ilerlemesine karşı binlerce Gazzeli batıya ve sınırdan uzaklara kaçıyor. Şimdilik bilinen binlerce savaş mağduru sığınmacıdan 30 bininin Gazze'de bulunan okullara sığındı.
Öte yandaN Dünya Gıda Programı da Gazze'de yiyecek içecek sıkıntısının 'had safhada' olduğuna dikkat çekti ve bu sıkıntının İsrail'in kara harekatıyla birlikte 'aşırı derecede' arttığını vurguladı. Gıda dışında savaş sırasında elektrik kablolarının yüzde 70'i zarar gören Gazze'de elektrik sıkıntısı da büyüyor.