2014–2015 Adli Yılı Başladı

16 Eylül 2014 Salı  17:29

Başsavcı Aşkan İlgen 2014–2015 Adli Yılı için düzenlenen törende yaptığı konuşmada ülkedeki suç işleme oranının nüfusa göre yüksek olduğunu vurgulayarak, “Mevzuattaki birçok ceza günün koşullarına uygun olmadığı gibi, bu cezaların caydırıcılık niteliği de yoktur. Mahkemelerin kestiği para cezalarının birçoğunun meblağı gülünç denecek kadar azdır” dedi.
 
İlgen, para cezalarının günün koşullarına uygun olmamasının yargıyı zor durumda bıraktığını söyledi.
 
Sadece cezaların arttırılmasıyla suçların oluşmasının engellenemediğinin ortada olduğunu da kaydeden Başsavcı Aşkan İlgen şöyle devam etti:
 
“Bunun en çarpıcı örneği ölümlü trafik kazalarındaki artıştır. Geçmiş yıllarda yapılan yasal değişiklikle ölümle neticelenen trafik kazalarında ceza 7 yıla çıkarılmış ve böylece bu davalar Kaza Mahkemeleri’nin yargı yetkisinden alınarak, Ağır Ceza Mahkemeleri’nin yargı yetkisine verilmiştir. Ayrıca diğer trafik suçları ile ilgili para ve puan cezaları da yükseltilmiştir. Ancak bu düzenleme maalesef ölümle neticelenen trafik kazalarının artmasının önüne geçememiştir. Bu bize gösteriyor ki sadece cezanın ağırlığı suçu önlemekte etkili değildir.”
 
“BAŞSAVCILIKTA İDARİ PERSONEL EKSİKLİĞİ”
 
Başsavcılığın gerek idari personel gerekse bina olarak eksiklikleri olduğu kaydeden Aşkan İlgen, “Polis tarafından boşaltılan binaların bir an önce restore edilip Başsavcılık ve Mahkemelerin kullanımına verilmesi elzemdir” dedi.
 
“CEZALAR CAYDIRICILIKTAN UZAK”
 
Yürürlükteki mevzuatta boşluk olduğunu kaydeden İlgen, “Cezaların caydırıcı olmaktan uzak olması veya yasaların günün koşullarına uygun olmaması durumunda dahi, mahkemeler veya savcılığın mevcut yasaları uygulamaktan başka bir şansı bulunmamaktadır” şeklinde konuştu.
 
KKTC Yargısı ile ilgili olarak zaman zaman eleştiriler yapıldığını söyleyen İlgen, “Yasa yapma görev ve yetkisi KKTC halkı adına Cumhuriyet Meclisi’nindir. Mahkemeler veya Savcılığın Yasama organı yerine geçip yasa yapma yetkisi bulunmadığı gibi, iyi yasa - kötü yasa ayırımı yapma yetkisi de yoktur” dedi.
 
“MERKEZİ MEVZUAT DAİRESİ’NİN VERİMLİ BİR YAPIYA KAVUŞTURULMASI GEREK”
 
Ülkedeki mevzuatın hazırlanmasında izlenecek yöntem, ilke ve ölçütleri düzenlemenin Merkezi Mevzuat Dairesi’nin görevi olduğunu kaydeden KKTC Başsavcısı Aşkan İlgen şöyle devam etti:
 
“Maalesef bu dairemizin tam anlamıyla görevini yerine getirebildiğinden söz edilemez. Dairenin mevcut personel sayısı ve kadro yapısı ile kuruluş amacı ve görevlerini gerçekleştirmesi mümkün değildir. Bu nedenle Merkezi Mevzuat Dairesi’nin ivedilikle fonksiyonunu yerine getirecek personel sayısına ve daha etkin ve verimli bir yapıya kavuşturulması gerekmektedir. Ancak belirtmek isterim ki, Avrupa Birliği uyum çalışmaları çerçevesinde ülkemiz için gerekli ve de yararlı olan birçok konu yasalaşmış veya yasalaşma aşamasındadır”
 
“ISLAHEVİ ÜLKEMİZ İÇİN BÜYÜK EKSİKLİK”
 
Merkezi Cezaevi ile ilgili mevzuatın gerek gardiyanlar gerekse, mahkumlar için yasa koyucu tarafından gözden geçirilerek günümüz koşullarına uygun hale getirilmesi gerektiğini de vurgulayan İlgen, “Genç suçlular ile ilgili olarak bugüne kadar bir ıslahevi yapılmamış olması da ülkemiz açısından büyük bir eksikliktir” dedi.
 
Genç suçluların cezalarını ayrı çekmesi gerektiğini ifade eden Başsavcı İlgen, “Uluslararası normlara uygun olarak çocuk ve genç suçluların topluma kazandırılmalarını sağlayacak alternatif cezalar yasa ile düzenlenmelidir. Bu nedenle, gerek ıslahevi gerekse alternatif cezalar için Fasıl 157 Suç İşleyen Çocuklar Yasası’nın da biran önce Cumhuriyet Meclisi tarafından ele alınıp tadil edilmesi gereklidir” şeklinde konuştu.
 
“POLİS VE MAHKEMELER UYUŞTURUCUYLA MÜCADELEDE YETERSİZ KALIYOR”
 
Uyuşturucuyla ilgili suçların her geçen gün arttığını da kaydeden İlgen, “Organize bir hale gelen uyuşturucu kaçakçılığı gittikçe artmakta, Güney Kıbrıs, Türkiye ve 3. ülke bağlantılı suçlar ortaya çıkmaktadır. Polis ve mahkemelerin uyuşturucu ile mücadelesi artık yetersiz kalmaktadır. Bu nedenle, toplumumuz bu konu hakkında bilinçlendirilmeli, özellikle anne babalar uyuşturucu ile ilgili olarak çocuklarını kontrol etmelidirler. Okullarda gençlerimiz uyuşturucunun zararları hakkında bilgilendirilmelidir. Aksi halde sadece polisin veya mahkemelerin çabasıyla bu sorunun önüne geçilmesi mümkün olmayacak” diye konuştu.
 
ADLİ YILIN AÇILIŞINA TÜRKİYE YARGISINDAN TEMSİLCİLER DE KATILDI
 
Türkiye Cumhuriyeti Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı Serdar Özgüldür’ün ve Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Dr. Alparslan Altan’ın da birer konuşma yaptığı ve yeni adli yılın KKTC’ye hayırlı olmasını dilediği açılış töreninde Gürhan Nuray ve Hüseyin Altan konuklara müzik dinletisi sundu
 
Yargının birçok sorunun ele alındığı Adli Yılın açılış törenine Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun yanı sıra, Meclis Başkanı Sibel Siber, 2’nci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, Maliye Bakanı Zeren Mungan, Başsavcı Aşkan İlgen,bürokratlar, siyasi parti başkanları, yüksek mahkeme yargıçları, emekli yüksek mahkeme yargıçları, yargıçlar, savcılar, Barolar Birliği yetkilileri, askeri yetkililerle asgari yargı mensupları, avukatlar ve Türkiye yargısından temsilciler de katıldı.



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/2014–2015-Adli-Yili-Basladi/391740