Ürün Güvenliği Yasası Tanıtıldı

24 Eylül 2014 Çarşamba  15:11


Gıda, yem, canlı hayvan ve canlı bitkiler haricinde piyasaya sunulan tüm ürünlerin güvenliğinin arttırılmasını amaçlayan yasayla ilgili seminer, ilgili dairelerin, ekonomik örgütlerin, kurum ve kuruluşlarla halkın katılımına açık olarak Kalkınma Bankası toplantı salonunda yapıldı.
 
AB uyum çalışmaları kapsamında Başbakan Yardımcılığı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanlığı tarafından hazırlanan yasayla ilgili “Ürün Güvenliği Yasası Tanıtım Programı” seminerine Meclis Başkanı Sibel Siber, Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş ve milletvekilleri katılırken, yasanın hazırlanması çalışmalarını yürüten Ticaret Dairesi Müdürü Orçun Kamalı ile diğer yetkililer de hazır bulundu.
 
AB UZMANLARI SUNUM YAPTI
 
Seminerde, Avrupa Birliği Uzmanlarından Joahim Giess ile Robin Croft, “AB Mevzuatı, AB Piyasa Gözetimi ve Denetimi” adı altında sunum gerçekleştirdi.
 
Ekonomi Bakanlığı Hukuk İşleri Amiri Evren Zeki Gücel de, Ürün Güvenliği Yasası ile ilgili sunum yaptı. Seminer, soru ve cevapların ardından tamamladı.
 
SİBER: “GÜVEN YOKSA YAŞAM KALİTESİ DÜŞER”
 
Meclis Başkanı Sibel Siber seminerin açılışında yaptığı konuşmada, insan yaşamında “güven” duygusunun önemine vurgu yaparak, güven yoksa toplumun ve insanın yaşam kalitesinin düştüğüne dikkat çekti.
 
Siber, sağlık ve huzur için güvenin önemli olduğunu, bu güveni tesis etme konusunda da devlete büyük görev düştüğünü belirterek, devletin bununla mükellef ve en önemli görevi olduğunu vurguladı.
 
Tüketilen her ürünün güvenle, sağlıklı bir şekilde tüketilmesinin önemine işaret eden Siber, ülkede güven duygusunun henüz tam olarak tesis edilemediğini, bu yüzden Ürün Güvenliği Yasası’nın bu güvenin tesisi açısından büyük önem taşıdığını söyledi.
 
Siber, yasa ile ilgili yapılan bilgilendirme seminerlerinden duyduğu memnuniyeti de dile getirerek, yasanın Meclis’ten geçtiğini, ancak uygulanması ve denetiminin de büyük önem taşıdığını, denetimin iyi yapılması durumunda yasanın toplumun yaşam kalitesini yükselteceğine inanç belirtti.
 
Meclis’te bulunan Gıda Yasası’nın da “olmazsa olmaz” olduğunu vurgulayan Siber, bu yasalarla toplumun huzurlu, mutlu ve sağlıklı günlere ulaşacağını söyledi.
 
DENKTAŞ: “ÇOĞU ZAMAN ETKİLERİ BIÇAK KEMİĞE DAYANINCA ANLAŞILIYOR”
 
Başbakan Yarımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş da, çoğu zaman yasaların Meclis’ten geçip yasallaştığını, ancak yasanın etkilerinin yasa uygulanmaya başlayınca, yani “bıçak kemiğe dayanınca” anlaşıldığını belirtti. Denktaş, bu yüzden bu yasa ile ilgili yapılan bilgilendirme semineri ve bilgilendirme broşürünün, yasanın iyi anlaşılması bakımından büyük önem taşıdığına dikkat çekti.
 
Denktaş, 1 Haziran 2015’te yürürlüğe girecek yasanın neler getireceği, bundan üretici, ithalatçı ve tüketicinin nasıl faydalanacağı, nasıl hazırlanılması gerektiği konularında herkesin bilinçlenmesi gerektiğini kaydetti.
 
“PRATİKTE UYGULANAMAYACAK UNSURLAR TESPİT EDİLİRSE…”
 
Bakanlık ve Ticaret Dairesi’nin bilgilendirme çalışmalarını şimdiden başlattığını, halkın bilgilendirileceğini, bu yasanın bir çerçeve yasası olduğunu, yasayı halkla, ilgili kuruluşlarla paylaşmanın ekonomik örgütler dahil herkese düştüğünü ifade eden Denktaş, yasada, pratikte uygulanamayacak bir takım unsurlar tespit edilmesi durumunda değişiklik yapacak sürelerinin bulunduğunu da söyledi.
 
Denktaş, yasayla, bugünden çok daha kaliteli ürünlerle piyasada karşılaşılacağını, güven ve kalite geleceğini, amaçlananın bu olduğunu ifade ederek, bu yasa ile kaliteli hizmet ve ürün döneminin başlamasını temenni etti.
 
AB uyum yasalarının adım adım ülkede uygulandığını, ancak AB üyelik sürecinde milim milim yol aldıklarını, “üyeliğin olup olmayacağını düşündüklerini” ifade eden Denktaş, ancak ülkede çağdaş dünya standartlarını mevzuatlara uygun bir şekilde halka sunduklarını vurguladı.
 
KAMALI BİLGİ VERDİ
 
Ticaret Dairesi Müdürü Orçun Kamalı da, dairesinin ve çalışma grubunun yasa ile ilgili yaptığı çalışmalar ve tüzükler hakkında bilgiler vererek, 1 Haziran 2015’te uygulamaya girecek yasanın ülkeye hayırlı olmasını temenni etti.
 
BİLGİLENDİRME BROŞÜRÜ
 
Bakanlık, üreticileri ve tüketicileri yasa hakkında bilgilendirmek ve bilinçlendirmek amacıyla “Ürün Güvenliği Yasası Bilgilendirme Broşürü” de hazırladı.
 
Broşürde yer alan bilgilere göre, piyasaya sunulan ürünlerin güvenli olmasını sağlamayı amaçlayan “Ürün Güvenliği Yasası”, gıda, yem, canlı hayvan ve canlı bitkiler dışındaki ürünleri kapsayacak.
 
1 HAZİRAN 2015 VE 2016
 
Yasa, KKTC’ye ithal edilecek ürünler için 1 Haziran 2015 tarihinde, ülkede üretilen ürünler için ise 1 Haziran 2016 tarihinde yürürlüğe girecek. 
 
Cumhuriyet Meclisi’nde 28 Nisan 2014 tarihinde kabul edilen yasa, piyasaya güvenli ürünlerin sunulması, tüketicilerin sağlık ve güvenliğinin korunması, ülke kaynaklarının verimli kullanılması, KKTC ekonomisinin istikrarlı hale getirilebilmesi ve eşit rekabet koşullarının yaratılması açısından önem taşıyor.
 
Yasa altında yapılacak düzenlemelerle ürünleri piyasaya sunan ekonomik operatörlerin faaliyetleri ile bu ürünlerin gözetim ve denetiminden sorumlu kurum ve kuruluşların çalışmaları disiplin altına alınmış olacak.
 
“Üreticilerin ve ithalatçıların, satışa sundukları her ürünün, tüketicilerin sağlık ve güvenliğini koruyucu olmasını, doğal yaşama ve çevreye zarar vermemesini, piyasaya sundukları ürünlerin çevre ve tüketici için güvenli olmasını sağlama sorumluluklarının olduğu” vurgulanan broşürde, yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte üreticilerle ithalat ve ihracat yapan firmaları doğrudan etkileyeceğini, bu yüzden yasanın iyi anlaşılabilmesi için bakanlığın, ilgili paydaşların yeterli düzeyde bilgilendirilmesi ve bu alanda farkındalık oluşturulmasına yönelik tanıtım faaliyetleri planlandığı belirtildi.
 
Yasanın; sorumluluk yüklediği paydaşların kendi görev alanlarına düşen sorumlulukları tam olarak yerine getirmesi ve paydaşlar arası işbirliğinin yaratılması ile vatandaşların yaşam kalitesinin yükseltilmesi yanında, ihracatın artarak ülke ekonomisinin gelişmesine katkı sağlayacağına da inanılıyor.
 
2 KURUL OLUŞTURULACAK
 
Yasa kapsamındaki sorumluların; üretici, ithalatçı, dağıtıcı, onaylanmış kuruluşlar, uygunluk değerlendirme kuruluşları ve ilgili bakanlıklar olduğu belirtilen broşürde, mevzuatın takibi, uygulanması ve piyasa denetiminde koordinasyonun sağlanması için “Ürün Güvenliği Üst Kurulu” ve “Piyasa Gözetimi ve Denetim Kurulu” oluşturulacağı, ayrıca yıllık cirosu 3 milyon TL ve üzeri olan üretici, ithalatçı veya dağıtıcının, şikayet hattı kurmakla yükümlü olacağı belirtildi.
 



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/Urun-Guvenligi-Yasasi-Tanitildi/391844