Meclis Başkanı Siber, bugün ilk ziyaretini Lefkoşa Türk Belediyesi’ne (LTB) gerçekleştirerek LTB Başkanı Mehmet Harmancı ile görüştü.
Meclis Başkanı ve Çevre Komitesi Başkanı olarak belediyelere ziyaret başlattığını açıklayan Sibel Siber, ziyaretlerde belediyelerin çevre temizliğinde nasıl etkin rol oynayabileceği, çevrenin korunmasında maddi kaynak gerektirmeden neler yapılabileceği hakkında önerilerin paylaşılacağını, görüş alışverişlerinde bulunulacağını kaydetti.
“TEMİZ ÇEVREDE VATANDAŞIN BİLİNÇLENMESİ YANINDA CEZALAR DA ÖNEMLİ”
Temiz çevrede vatandaşların bilinçlenmesinin yanında cezaların da önemli olduğunu belirten Siber, LTB Başkanı Harmancı’nın bakan olduğu dönemi anımsatarak, Çevre Yasası ve tüzüklerin yetersiz olması nedeniyle bu dönemde birçok olumsuzlukla yüz yüze kaldıklarını hatırlattı.
İlgili bakanlıkla bu konuyu görüştüğünü, şu an tüzüklerin çalışmasına devam edildiği yönünde bilgi aldığını kaydeden Meclis Başkanı Siber, “Bizler de bu arada neler yapabileceğimizi konuşmalıyız” dedi.
“LEFKOŞA’NIN KALBİ BİZİM KALBİMİZDİR”
Konuşmasında LTB ile ortak yürütülen “Meydanlar ve Parklar Projesi”ne de dikkat çeken Siber, “Lefkoşa’nın kalbi bizim kalbimizdir” diyerek projeden duyduğu heyecanı dile getirdi.
Projeyle ilgili yarışma açıldığını, yarışmaya birçok başvuru olduğu konusunda bilgi aldığını kaydeden Siber, yakın zamanda daha farklı ve güzel bir Lefkoşa’ya kavuşulacağına dair inanç belirtti.
“KIBRIS KATI ATIK YÖNETİMİNDE BATI’NIN VE AVRUPA’NIN 30–40 YIL GERİSİNDE”
LTB Başkanı Mehmet Harmancı ise konuşmasında katı atık yönetimi konusunda Kıbrıs’ı kapsayan bir plana ihtiyaç olduğunu ifade ederek, “Kıbrıs batının ve Avrupa’nın 30–40 yıl gerisinde” dedi.
Kıbrıs’a katı atık yönetimi konusunda çağdaş uygulamaların getirilmesi gerektiğini kaydeden Harmancı, “Özellikle ana arterlerde bundan sonra bidon yerine, yere gömebileceğimiz ve insanları rahatsız etmeyen atık yönetimlerini hesaplamalıyız. Bunun yanında yasalarla da güçlendirilmiş yetkilere ihtiyacımız var” diye konuştu.
“BELEDİYELER YASASI’NI DÖRT GÖZLE BEKLİYORUZ”
Belediyenin çevreye yönelik ceza yazma yetkisinin düşük, hatta komik kaldığını ifade eden Harmancı, “Bunların tadil edilmesi gerekiyor. Üzerimize düşenleri daha kolay yerine getirme adına yeni Belediyeler Yasası’nı dört gözle bekliyoruz” dedi.
“28 BELEDİYE KIBRIS’IN KUZEYİ İÇİN FAZLA”
Belediyelerin bir sonraki dönemde reforma ihtiyacı olduğunu da söyleyen Mehmet Harmancı, “28 belediye Kıbrıs’ın kuzeyi için oldukça fazla. Bin veya 2 bin nüfuslu yerlerin belediyesi oluyor, bu rasyonel bir rakam değil. Merkezileşirken yerelleşmeyi de düşünmek zorundayız” diye konuştu.